Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Jokainen puutaloon muuttava tavoittelee onnea. Niin minäkin. Mutta millaista elämä todella on pientaloyhtiössä, jossa kaikki huoltotyöt tehdään talkoilla?

Naapureihin tutustuu taatusti, joten elämä on kyllä yhteisöllistä. Yhteisiä puutarhajuhliakin järjestetään, ja lämpimäisiä tuodaan lahjoiksi. Toisaalta pienissä taloyhtiöissä naapuririidat ovat todennäköisempiä kuin isoissa kerrostaloissa, joissa kukaan ei tunne toisiaan.

Asumissani puutaloyhtiössä on vältytty pahoilta riidoilta. Silti pientä hankausta on ollut joskus: Joku jättää vastikkeet maksamatta. Toinen ei häpeä olla osallistumatta yhteisiin töihin. Kolmas ei kestä mitään muuta väriä kuin trendi-valkoista edes pyykkinaruissa.

Ehkä mieleenpainuvin tapaus sattui silti kerran nurmikon multaa uusiessa. Eräs etelän aurinkoon tottunut naapurini käveli tyynesti työmaan ohi tarttumatta lapioon.

Kysyin, miksei hän halua tehdä tänään mitään, vaikka on kotona. Edellisenä päivänä kyseinen naapuri oli kuitenkin autellut muiden mukana edes osan päivää.

”Miksi vaivautua? Suomalainen kesä on lyhyt. Se on ohi kolmessa kuukaudessa”, naapuri vastasi.

Koska nurmikko on lähes koko vuoden Suomessa hangen alla, se sai hänen puolestaan rehottaa jatkossakin. Naapuriani ei siis haitannut ollenkaan katsoa vierestä, kun muut rehkivät hänenkin edestään.

Onneksi pikkukinoista selviää huumorilla, sillä erimielisyydet naurattavat ainakin jälkeenpäin.

X