”Äiti, mulla on tylsää!” – Kertaa nämä viisi leikkivinkkiä, joilla saat koko perheen osallistumaan

© iStock
Haluatko lapsesi pois päätelaitteen äärestä? Kokosimme viiden helpon ja osallistavan leikin ohjeet leppoisaan yhdessäoloon.

Moni on ilmaissut huolensa siitä, mitä käy lapsille, jotka viettävät kaiken aikansa ruutua tuijottaen. Kun lapsi valittaa tylsyyttään, ei leikki-ideoita kuitenkaan aina saman tien nouse mieleen aikuisellakaan.

Tällaisten tilanteiden varalle Mannerheimin lastensuojeluliitto on kehittänyt Leikkipankin, josta voi hakea sopivan leikin muutamaa nappia painamalla.

Seura poimi leikkipankin 700 ehdokkaan joukosta muutaman hätävaraksi leikkipulaa poteville lapsiperheille.

Pantomiimi

Leikin ohjaaja kirjaa lapuille etukäteen aiheita. Näitä voivat olla esimerkiksi ammatit, eläimet, sääilmiöt ja sadut.

Laput laitetaan hattuun, josta lapset saavat käydä nostamassa itselleen aiheen. Aihe esitetään näytellen, ilman puhetta. Muut arvaavat.

Peilikuva

Asettukaa seisomaan tai istumaan vastakkain. Toinen leikkijöistä on tekijä ja toinen hänen peilikuvansa. Leikin tekijä liikkuu mahdollisimman hitaasti, jotta peilikuva ehtii mukaan liikkeisiin.

Millaisia toimia peilin edessä voisi tehdä? Ne voivat olla esimerkiksi aamutoimia, vaatteiden sovitusta tai hassuja ilmeitä. Vaihtakaa rooleja.

Kim-leikki

Asettakaa pikkuesineet pöydälle kaikkien osallistujien nähtäväksi. Käykää esineiden nimet läpi. Mitä enemmän esineitä on, sitä haastavampi pelikin on.

Lapset painavat mieleensä näkemänsä esineet ja sulkevat silmänsä. Leikin vetäjä poistaa tavaroista yhden ja kehottaa sitten osallistujia avaamaan silmänsä. Mikäli leikkijöitä on useampi, niin ensimmäisenä oikein hoksannut poistaa seuraavan esineen.

Katuliituhahmoja

Leikki sopii aurinkoisiin päiviin kodeissa, joiden lähiympäristöstä löytyy asfalttia. Toinen leikkijä asettuu seisomaan niin, että hänen varjonsa piirtyy asfalttiin, jolloin toinen ikuistaa sen liidulla. Tämän jälkeen varjon voi koristella kivillä, kävyillä, kepeillä ja liiduilla.

Jääkoristeet

Jääkoristeiden askartelu sopii talven pakkaskeleille. Leikatkaa maitotölkeistä yläosa pois. Täyttäkää purkit noin puoleen väliin vedellä.

Lapset voivat asetella veteen haluamiaan koristeita, kuten esimerkiksi käpyjä, lankaa tai paperista leikattuja kuvioita. Halutessaan veden voi myös värjätä esimerkiksi vesiväreihin kastetuilla pensseleillä.

Jättäkää ripustuslanka roikkumaan lenkkinä kunkin purkin reunan yli. Anna koristeiden jäätyä joko ulkona pakkasessa tai pakastimessa. Leikatkaa maitotölkit irti jääkimpaleista, ja ripustakaa ulos.