Hyvää hiuspäivää!

Jaa artikkeli
iStock_94939021_XLARGE

Kesä saa meidät usein laiminlyömään hiuksiamme. Elokuu on hyvää aikaa ottaa pääasiat taas haltuun.

iStock_94939021_XLARGE

Huono hiuspäivä tarkoittaa kansainvälisessä kielenkäytössä päivää, joka on kurja kaikilla tavoilla, joista yhdelläkään ei ole mitään tekemistä tukkatilanteen kanssa.

Me hentohiuksiset suomalaiset tunnistamme myös aidon huonon hiuspäivän: päätä myöten liiskaantunut tukka ei tee elettäkään hurmatakseen ympäristöään.

Heinäkuun holtittomuus on osasyyllinen elokuun huonoon hiuspäivään. Jos keskikesä on kulunut saunoen, uiden ja aurinkoa ottaen, hiukset saattavat muistuttaa ylivuotista heinäkasaa.

Se kuulemma eroaa tämänvuotisesta heinäkasasta kuivuuden ja virttyneen värinsä puolesta.

 

Muistatteko vielä aikaa, jolloin tällainen heinäkasatilanne ei ollut mahdollinen?

Viikoittainen kampaamokäynti oli tiukasti kalenterissa, ja rullakampaus kesti seuraavaan viikkoon asti.

Neljä kertaa vuodessa kalenterissa oli permanenttiaika.

Siihen aikaan tukkaa ei muuten pestykään joka päivä.

Menneisyyttä on turha haikailla. Nyt meno on rennompaa, eikä jokaisen hiuskarvan tarvitse enää levätä järjestyksessä vankan Elnett-hiuskiinnekerroksen alla.

 

Nykyaika korostaa tupeeraamisen sijaan hiusten hoitamista.

Hoito alkaa ravinnosta. Hyvälaatuisista rasvahapoista on apua hiuksillekin. Pähkinät ja laadukkaat kasviöljyt sekä kalan rasva kaunistavat hiuksia sisäisesti. Myös keitetty kananmuna päivässä kuuluu hiusasiantuntijoiden suosituksiin.

Asiantuntijat uskovat myös biotiiniin. Monet kotimaiset valmistajat ovatkin tuoneet markkinoille biotiinia sisältävän ravintolisän.

Biorin on lääketehdas Orionin kehittämä ravintolisä hiusten hyvinvointia lisäämään. Biorion sisältää biotiinia, seleeniä ja sinkkiä.

Euroopan elintarvikeviranomainen on antanut valmisteelle luvan käyttää terveysväittämää, että kyseiset ainesosat edistävät hiusten terveyttä.

Biorionin tutkimukseen osallistui 363 eri-ikäistä naista, jotka käyttivät ravintolisää kahdeksan viikon ajan.

Parhaimmat tulokset saatiin vaihdevuosi-ikäisten naisten joukossa: heistä peräti 94 prosenttia koki hiustensa kunnon kohentuneen. Koko tutkimusryhmästä 90 prosenttia oli tyytyväisiä tuloksiin.

 

Ravintolisät eivät ole mikään pika-apu hiusten kunnon kohentamiseen.

Esimerkiksi biotiinia pitäisi syödä vähintään 2–6 kuukautta ennen kuin tuloksia alkaa näkyä.

Hiusten normaali kasvusykli on peräti 2–6 vuotta. Sinä aikana hiuksia siis kasvaa ja lähtee tasaiseen tahtiin.

 

Tukkaa ei tarvitse muuten pestä joka aamu, vaikka hennot hiukset näyttävät sitä kaipaavan.

Pese tukka vain kun se tuntuu likaiselta. Valitse laadukas sampoo, joka ei pese tukkaa liian puhtaaksi. Ja muista hoitoaine!

Yllättävää kyllä, hoitoaine unohtuu aika monelta meistä, vaikka nykyaikaisissa hoitoaineissa on hiuksen pintaa korjaavia ainesosia.

Hiusten pinta joutuu nimittäin kovalle koetukselle, kun kuumennamme sitä föönillä tai suoristusraudalla. Lämpösuojasuihkeissa on valinnanvaraa, niitä löytyy onneksi jokaisesta hiustuotesarjasta.

Anna tukallesi silloin tällöin lomapäivä: ei pesua, ei föönausta, vain lempeää harjausta luonnonharjaksisella harjalla.

Aurinko ei tunnetusti helli tukkaa varsinkaan hellepäivinä. Aurinkosuojatuotteita on tarjolla, mutta paras hiusten aurinkosuoja on hattu tai huivi.

 

Entä kampaajasuhteesi?

Onko se kunnossa vai lähdetkö joka kerta kampaamosta pettyneenä? Ja alat etsiä uutta kampaajaa?

Syy tyytymättömyyteesi voi olla viestinnällinen. Älä siis seuraavalla kerralla istu alistuneena kampaajan tuoliin ja nappaa lehtipinoa viihdykkeeksesi. Keskustele ammattilaisen kanssa ennen kuin mitään dramaattista on tapahtunut.

Mitä tukkasi kaipaa juuri nyt? Haluatko, että väri on sama kuin 20 vuotta sitten vai haluatko radikaalimpaa väriä?

Kummassakin tapauksessa kampaajallasi on arvokkaita näkökulmia tarjottavanaan.

Ammattitaitoinen kampaaja uskaltaa myös tarvittaessa ohjata sinut hellästi mutta päättäväisesti pois alkuperäisestä ideastasi – olipa se sitten paluu 80-luvulle tai täyskäännös hiusvärille.

Kampaajakäyntiesi väliä voit tarpeen mukaan pidentää oivallisilla nykytuotteilla: hiusväriä elvyttävillä naamioilla tai tyvikasvun peittämiseen tarkoitetuilla poispestävillä väreillä.

Älä kuitenkaan tee kuten minä, joka muotoilen ajoittain itse otsatukkaani kynsisaksilla vessan peilin edessä.

Kotilääkäri 8/2016

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X