Terrorisoiva anoppi laukaisee miniän migreenin – Mistä apua jos oma mies ei puolusta vaimoaan?

Riitan anoppi puuttuu joka asiaan. Tämä tekee suhteesta ongelmallisen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Riitan anoppi puuttuu joka asiaan. Tämä tekee suhteesta ongelmallisen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Jo ensivierailu anoppilassa oli Riitalle järkytys. Marke-anoppi otti illallispöydässä heti puheeksi avioehdon turvatakseen sukunsa omaisuuden, eikä Matti osannut sanoa äidilleen mitään vastaan.

Nuori morsian joutui poistumaan pian vessaan, sillä migreeni teki tuloaan, niin kuin aina kovan stressin alla. Tästä eteenpäin Riitta joutui pakkaamaan anoppilaan aina migreenilääkkeet mukaan. Ja hän joutui turvautumaan niihin usein.

Vielä pahempia olivat anopin kyläilyt Riitan ja Matin kotona. Anoppi tuli usein käymään ennalta ilmoittamatta ja tiirasi koko huushollin läpi virheitä etsien ja niistä huomautellen.

Miniän ja anopin huonot välit vaikuttavat myös Riitan ja Matin parisuhteeseen. Riitta nimittäin kaipaisi Matin asettuvan vaimonsa eikä äitinsä puolelle. Se on Matin mielestä tukalaa.

Hän ei haluaisi puuttua toisten ihmisten väleihin ollenkaan, vaan toivoisi äitinsä ja Riitan selvittävän itse omat kaunansa.

Riitasta tuntuu vielä usean avioliittovuoden jälkeenkin, että Matti hylkää hänet selviämään yksin dominoivan anopin kanssa. Välillä Riitta pelkää olevansa miehelleen vähemmän tärkeä kuin tämän oma äiti.

Näitä ajatuksia hän ei kehtaa sanoa Matille, koska kokee ajatuksensa liian lapsellisiksi. Silti aihe on Riitalle tärkeä.

Matti näkee kyllä vaimonsa kärsivän anoppilassa ja tietää tämän tarvitsevan kolmiolääkkeitä repivään pääkipuunsa. Silti Matti ei halua loukata äitiään, sillä tämäkin on hänelle erittäin tärkeä ihminen.

Miten Matti ja Riitta saisivat anoppiongelman ratkaistua, ennen kuin se tuhoaa heidän parisuhdettaan vielä enemmän?

FB_logo    Jaa juttu Facebookissa

Twitter_icon    Jaa juttu Twitterissä

Seura_Logo

   Tilaa Seura

Keho oireilee tilanteesta

Parisuhteessa toiveemme on, että voisimme kokea olevamme ykkösiä kumppanimme elämässä. Matti ei ole pystynyt asettamaan Riittaa ykköseksi oman äitinsä edelle.

Anoppi ei ole onnistunut elämässään luomaan läheisyyttä ainakaan Mattiin, vaan läheisyyden korvikkeena on tunne siitä, että voi hallita elämäänsä ja läheisiään. Ja jos Matti on jäänyt vaille hyvää läheisyyttä, hän ei voi myöskään saavuttaa hyvää erillisyyttä, vaan hän jää edelleenkin äitinsä omistukseen.

Suurin menestys, mitä ihminen voi saavuttaa, on tulla jollekin korvaamattomaksi. Tätä saavutusta Riitta ei pysty Matin kanssa saavuttamaan. Riitta joutuu kantamaan sisässään riittämättömyyden tunnetta. Samoin vihantunteita anoppiaan kohtaan, jonka hän kokee polkevan omia oikeuksiaan.

Matti ei aseta rajoja äidilleen eikä Riittakaan pysty asettamaan rajoja anopille edes omassa kodissaan.

Mitätöinnin kohteeksi joutuminen herättää vihan tunteita, jotka piilotettuina aiheuttavat migreenin. Migreeni on merkki psyyken kivusta. Riitan fysiikka ilmoittaa, että tilanne on hänelle psyykkisesti epäterve. Jos tilanne jatkuu pitkään epäterveenä, myös Riitan fyysinen terveys voi vaarantua.

Mitä Riitta voi tehdä? Ensimmäinen asia on ottaa vastuu omasta hyvinvoinnista ja pärjäämisestä. Riitta ei voi tällä hetkellä saada tukea lähi-ihmisiltään, silloin ainut keino tuen saamiseksi on turvautua asiantuntija-apuun. Siellä Riitta voi keskustella omista tuntemuksistaan ja toiveistaan – ja päästä siten tilanteessa eteenpäin.

Toinen mahdollisuus on pariterapia. Pariterapia voi mahdollistaa molemmille uudenlaisen tavan olla suhteessa omaan itseensä ja läheisiinsä. Myös siellä voidaan tehdä työtä oman itsen kehityshaasteiden kanssa. Parhaimmillaan siellä voi löytää sellaista hyvää läheisyyttä, joka mahdollistaa myös oman erillisyyden ja itsenäisyyden. Tämä mahdollistaa rajojen asettamisen niin lähi-ihmisille kuin muillekin.

Keijo Markova, pari- ja perheterapeutti, Väestöliitto

X