Pystyvätkö hyönteissuojatut vaatteet oikeasti karkottamaan itikoita? – testasimme kolmen päivän ajan Repoveden kansallispuistossa

Moniin ulkoilu- ja matkailuvaatteisiin lisätään valmistusvaiheessa hyönteiskarkotteita. Seura testasi, kuinka hyvin käsitellyt vaatteet todella torjuvat hyttysarmadan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hyttyset tunnetaan myös sääskinä  ja itikoina. © iStock

Moniin ulkoilu- ja matkailuvaatteisiin lisätään valmistusvaiheessa hyönteiskarkotteita. Seura testasi, kuinka hyvin käsitellyt vaatteet todella torjuvat hyttysarmadan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Alisa Kaukio

Useat ulkoiluvaatevalmistajat ovat ottaneet viime vuosina valikoimiinsa hyönteiskarkotteilla käsitellyt vaatteet ja asusteet, jotka suojaavat punkeilta, hyttysiltä ja muilta sääskiltä, kuten mäkäriltä.

Joidenkin tuotteiden teho vähenee pesukertojen myötä, mutta testaamissamme brittimerkki Craghoppersin, hollantilaisen Care Plussan ja suomalaisen BugOff-malliston tuotteissa karkoteaineen pitäisi säilyä koko vaatekappaleen käyttöiän ajan.

Näin testasimme hyönteisiltä suojaavia vaatteita

Saavumme Repoveden kansallispuistoon heinäkuisena lähes tyynenä iltana sateisen päivän jälkeen. Hyttyset lentelevät ympärillämme inisten ja etsivät sopivaa kohdetta upottaa kärsänsä. Veriaterian saamista hidastaa kuitenkin vaatteiden kuiduissa uinuva näkymätön ja tuoksuton karkote.

Kolmipäiväisen retkemme aikana kokeiluun pääsivät kaksi eri tyyppistä puseroa, kahdet sukat, lippalakki sekä kaulahuivi.

1. Hyönteissuojattuja puuvillavaatteita arkiulkoilijalle

BugOffin paita karkottaa hyttyset.

BugOff -pitkähihainen t-paita © Logonet

Hiestä märkä puuvillapaita helteisellä metsäretkellä ei varmastikaan ole paras vaatevalinta, jos haluaa säästyä itikoilta. Hikoilu nimittäin houkuttelee näitä verta himoitsevia hyönteisiä, sillä hyttyset etsivät uhrinsa hengityksen hiilidioksidin, ihon lämmön ja tuoksun perusteella.

BugOffin kokomusta lippalakki saattoi houkutella itikoita puoleensa myös värinsä puolesta sen lisäksi, että otsa hikoili paksun päähineen alla runsaasti Repoveden jylhien kallioiden polkuja pitkin ylös kiivetessä.

Jatkossa tämän puuvillalippiksen laittaisin päähäni mökkipihalla grillatessa tai lettuja paistaessa, koska lämpimän sään patikointireissulla huomattavasti mukavampi on nopeasti kuivuva ja hengittävä päähine – oli siinä hyönteissuojausta tai ei.

BugOffin tuotteet sopivatkin parhaiten perusvaatteista pitävälle arkiliikkujalle tai mökkeilijälle.

Tuubihuivilla voi suojata itsensä auringolta ja hyönteisiltä.

Craghoppers NosiLife Infinity -huivi © Craghoppers / Active Marin & Outdoor Oy

Puuvillaiset vaatteet ovat parhaimmillaan oleskellessa rennosti kotipihalla, camping-alueella tai ulkoiluttaessa koiraa lähimetsässä.

Huivien ystäville Craghoppersin Nosilife-käsitelty Infinity-tuubihuivi sopii muun muassa illanistujaisiin kevyeksi lisälämmikkeeksi ja hyönteisiltä tai auringonpaahteelta suojaavaksi kivannäköiseksi asusteeksi.

Retkeillessä tuubihuivin käyttö jäi vähemmälle, sillä pitkä moneen kertaan kaulanympärille kierrettävä huivi on liikkuessa kuuma, hieman hankala asetella ja vie pakattuna melko paljon tilaa.

2. Huipputeknisiä hyönteisiltä suojaavia vaatteita aktiivimatkailijoille ja hikiliikunnan ystäville

Liikkujalle ja aktiivimatkailijalle sopii Craghoppersin Nosilife-käsitelty Adventure II -paita. Kevyt paita pakkautuu pieneksi, hengittää hyvin, kuivuu nopeasti ja sisältää myös uv-suojan.

Permetriinillä käsitellyt vaatteet suojaavat hyönteisiltä.

Craghoppers NosiLife Adventure II -paita © Craghoppers / Active Marin & Outdoor Oy

Paita tuntui rinkka selässä liikkuessa mukavalta ja pystyyn nostettava kaulus suojasi niskaakin hyttysiltä kohtuullisen hyvin.

Kotimaassa retkeillessäni en kaivannut paidan pientä turvataskua, jota ei saa avattua ilman pienen lukkovetimen avausta, jos sen on sulkenut – hieman sorminäppäryyttä voi tämän ominaisuuden käyttäminen vaatia varkaiden lisäksi myös paidan käyttäjältä.

Vetoketjutasku ei lukon ansiosta aukea myöskään itsestään, joten ulkomaan matkalla taskuun voisi sujauttaa pienen kukkaron tai avaimen.

3. Sukat, joita hyttynen välttelee ja joihin punkin matka tyssää

Sukat suojaavat punkinpuremilta.

BugOff-sukat © Logonet

”Punkkisukat” ehkäisevät punkkien tarttumista heinikoista ja muista ryteiköistä, sillä punkit siirtyvät ihmiseen maasta kiipeämällä, jolloin niiden matka tyssää sukkiin. Punkit eivät nimittäin osaa lentää, hypätä tai pudottautua kohteeseensa, vaikka monet niin luulevatkin.

Lenkkeilijöihin ja illanistujaisten viettäjiin myös hyttyset iskevät usein alakautta – erityisesti alaraajoihin.

Punkkisukkien ansiosta nilkat ja jalkapöydät säästyivät tällä reissulla kutisevilta paukamilta, eikä punkkejakaan näkynyt.

Care Plussan punkkisukat sopivat kaikkeen metsäliikuntaan vaeltamisesta polkujuoksuun hyvän istuvuutensa ja viilentävän Coolmax-sekoitemateriaalinsa ansiosta.

Runsaasti puuvillaa sisältävät BugOffin sukat sen sijaan sopivat paremmin kevyempään ulkoiluun, marjanpoiminnasta mökkeilyyn.

Verta imevät hyönteiset levittävät tauteja

Suomessa hyttyset aiheuttavat lähinnä kutinaa ja ärsytystä, mutta erityisesti ulkomaanmatkailijalle verenimijä voi tartuttaa malarian tai muun veren välityksellä tarttuvan taudin.

Lisäksi punkit levittävät lisääntyvissä määrin borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta.

Kotimaassa tarpeellisia hyönteiskarkotteilla suojatut vaatteet voivat olla niille, jotka saavat voimakkaita oireita hyönteisten pistoista ja puremista tai liikkuvat alueilla, joilla on runsaasti punkkeja.

Vain muutama hyttysen pisto – Toimivatko karkotteet todella?

Ihmeekseni sain huomata, että melko runsaasta hyttysmäärästä huolimatta viikonlopun päätteeksi hyönteisten pistoja ja puremia oli vain muutama alueilla, joita vaatteet eivät suojanneet. Yksikään verenimijä ei uhmannut karkoteaineita pistämällä vaatteiden peittämiltä alueilta.

Ilman karkotekäsittelyä olisin ollut luultavasti päästä varpaisiin täynnä kutisevia paukamia.

Ärsyttävää ininää ja surinaa vaatteet eivät valitettavasti poista.

X