Punkit ovat jälleen riesana – Näin voit vähentää riskiä sairastua puutiaisaivokuumeeseen

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Punkit, puutiaisaivokuume
© istockphoto
Punkit leviävät koko ajan uusille alueille, ja niiden tartuttaman borrelioosin lisäksi myös paljon harvinaisempaa puutiaisaivokuumetta tavataan uusilta alueilta.

Oletko lähdössä reissuun vaikka Viroon tai muualle Baltiaan? Tiesitkö, että siellä on puutiaisaivokuumetta, eli TBE:tä, levittäviä punkkeja paljon yleisemmin kuin suuressa osassa Suomea?

Riskialueita on muutenkin paljon Keski- ja Itä-Euroopassa, esimerkiksi Tšekki ja Slovakia kauttaaltaan, ja isot osat Saksasta, Itävallasta ja Puolasta.

Suomessa riskialueita rannikot, isot järvet ja Ahvenanmaa

Suomen riskialueethan tunnetaan jo aika hyvin: rannikot, isot järvet ja Ahvenanmaa.

Punkit leviävät kuitenkin koko ajan uusille alueille, ja niiden tartuttaman borrelioosin lisäksi myös paljon harvinaisempaa puutiaisaivokuumetta tavataan uusilta alueilta.

Metsään menoa ei tarvitse pelätä, kunhan muistaa suojautua hyvin ja tehdä punkkitarkastuksen.

Permetriini vähentää punkkien tarttumista

Katso, että punkkikarkotteesi sisältää permetriiniä. Se vähentää punkkien tarttumista ihoon. Käsittele vaatteesi ja kenkäsi permetriinisuihkeella. Älä kuitenkaan suihkuttele vesistön äärellä: permetriini on haitallista kaloille.

Tehy-lehti vinkkaa, että metsäretken jälkeen kannattaa mennä kuumaan suihkuun ja vaatteet voi pyöräyttää kuumassa kuivausrummussa, silittää tai pestä 60 asteessa. Tämän pitäisi tehota myös punkkien toukkiin ja nymfeihin, joita ei edes silmällä erota.

Punkit nousevat ruohonkortta pitkin

Punkit eivät pudottaudu puusta ihmisten niskaan, vaan nousevat ruohonkortta
pitkin parinkymmenen sentin korkeudelle ja tarttuvat korsia viistävään ihmiseen ja eläimeen.

Siksi koirat keräävät helposti punkkeja turkkiinsa. Jos punkki ei kiinnity koiraan kiinni, se voi irrottautua sisätiloissa ja päätyä vaikka sänkyyn ja sieltä ihmiseen.

Hävitä punkki kunnolla

Punkki kannattaa hävittää kunnolla, jottei se pääse munimaan. Asiantuntijat eivät ole yksimielisiä keinoista: riittääkö litistäminen ja vessasta alas huuhtelu vai pitääkö ihan polttaa.

Lähteet: Tehy-lehti 2018 ja Pfizerin Punkkiklinikka.fi. jossa myös TBE-riskialueiden kartta.

Artikkeli julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 5/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X