Lastenlastani ei kasteta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kuva: Colourbox.
Aikuisilla ihmisillä on oikeus toimia omien valintojensa mukaan.

Kysymys

Poikani ja hänen vaimonsa eivät aio kastaa lastaan ja se tuntuu minusta pahalta.

Vastaus

Olemme tottuneet siihen, että suomalaiset kastavat lapsensa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon oppien mukaan jo muutaman kuukauden iässä. Joissakin muissa kristillisissä kirkkokunnissa kaste tapahtuu vasta paljon myöhemmin. Lisäksi on niitäkin, jotka eivät usko kristillisiin arvoihin, ja jättävät kasteen kokonaan suorittamatta.

Kyse on siis henkilökohtaisista syistä ja arvoista. Nyky-yhteiskunnassa arvot eivät näytä siirtyvän nuoremmalle sukupolvelle itsestäänselvyyksinä kuten ennen. Poikasi perhe on tästä vain yksi esimerkki. Heillä on myös aikuisina ihmisinä oikeus toimia omien valintojensa mukaan.

On ymmärrettävää, että tämä voi tuntua sinusta pahalta ja jopa pelottavalta. Minusta kyseessä on kuitenkin asia, josta voi keskustella. Pojallasi ja hänen vaimollaan on omat perustelunsa valinnalleen. Saattaa olla, että he ovat pohtineet asiaa hyvinkin syvällisesti eikä kyseessä siten olla hetken päähänpisto tai yritys kapinoida vanhempien arvoja vastaan.

Toivottavasti he voivat kertoa ajatuksistaan sinulle ja sinä vuorostasi kuulla, mikä heidän valintansa perustalla on. Lähde siitä ajatuksesta, että et voi kääntää heidän päätään.

Kari Kiianmaa, psykologi, kouluttaja

Seura 39/2012

X