Paulan trauma: Ala-asteen opettaja käytti seksuaalisesti hyväkseen

Ala-asteen opettaja hyväksikäytti Paulaa. Nyt Paulalla on vaikeuksia seksuaalisuutensa kanssa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ala-asteen opettaja hyväksikäytti Paulaa. Nyt Paulalla on vaikeuksia seksuaalisuutensa kanssa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Opettajan käsi käy Paulan paidan sisällä ja hipaisee pieniä rintoja. Miehen housuihin muodostuu kohouma, jota tämä hieroo Paulan housuja vasten. Myöhemmin housuihin muodostuu iso, kostea läikkä.

Paula on rakastelemassa miehensä Henrin kanssa, kun ikävä muisto palaa usein mieleen. Henrin kädestä tulee mieleen opettajan käsi, erektiosta opettajan erektio, kiihtyvästä hengityksestä opettajan huohotus.

Henri suhtautuu ymmärtäväisesti Paulan vaikeuksiin. Hän tietää, mitä Paula ajattelee silloin, kun alkaa seksin aikana itkeä sängyssä.

Vaikeudet tuntuvat lisääntyvän koko ajan. Henri luuli, että seksielämä helpottuisi, kun Paula alkaisi luottaa häneen. Nyt Paula ja Henri ovat olleet jo viisi vuotta yhdessä, ja Paula luottaa Henriin.

Luottamus ei kuitenkaan vähennä ongelmia, vaan luottamuksen lisääntyessä Paula ei voi olla ajattelematta opettajaa – johon hän myös luotti ja josta oli oppinut pitämään kouluvuosien aikana.

Henri ja Paula rakastavat toisiaan, mutta intiimielämän ongelmat kalvavat suhdetta. Paula haluaisi nauttia seksistä, mutta se onnistuu vain harvoin. Paulaa ihmetyttää, miksi irtosuhteet ovat olleet hänelle helpompia kuin läheinen seurustelusuhde.

Pitäisikö hänen juoda itsensä joka kerta humalaan myös Henrin kanssa, niin kuin hänellä oli tapana tehdä ennen seurustelua yhden illan jutuissa, jotta seksi tuntuisi paremmalta?

Miten Henri voisi auttaa Paulaa pääsemään yli vaikeuksistaan?

Traumasta voi selviytyä

Väkivallan ja kaltoinkohtelun kokemukset jättävät aina jälkensä ihmiseen. Erityisen haavoittuvia olemme seksuaalisuutemme ja kehomme suhteen, varsinkin lapsuudessa, jolloin keinomme puolustautua ovat vähäiset.

Paulalla on lapsuudessaan ollut ikävä ja traumaattinen seksuaalisen hyväksikäytön kokemus. On hyvin tavallista, että muistikuvat tapahtuneesta palaavat mieleen myöhemmin aikuisiällä.

Monet tekijät voivat aktivoida näitä takaumia; tietyt tuoksut, äänet tai tilanteet voivat palauttaa mieleen pelottavia muistoja ja ahdistavia voimattomuuden tunteita. Toisinaan merkittävät elämänmuutokset, kuten lapsen saaminen tai parisuhteen solmiminen, saattavat aiheuttaa takaumia.

Usein traumaattinen kokemus nousee pintaan, kun elämä asettuu muuten tasapainoon ja ihminen kokee olonsa turvalliseksi. Näin on esimerkiksi silloin, kun parisuhteessa on saavutettu syvempi yhteys kumppaniin ja läheisyys toiseen ihmiseen on lisääntynyt.

Rakkaan kumppanin kanssa olemme aina hiukan haavoittuvaisia: olemme alttiita ilon ja onnen tunteille, mutta myös loukkaantumiselle. Läheisessä ihmissuhteessa oma menneisyys ja sen kokemukset tulevat siis pintaan aivan eri tavalla kuin lyhyissä, kenties pinnallisissakin suhteissa.

Traumaattisista kokemuksista on kuitenkin mahdollista selviytyä. Kivuliaankin menneisyyden kanssa voi oppia tulemaan toimeen. Paulan olisi erittäin tärkeää käydä läpi hyväksikäytön kokemustaan ja sen aiheuttamia luottamusongelmia ammattilaisen kanssa turvallisessa ilmapiirissä.

On hienoa, että Henrin ja Paulan välillä vallitsee ymmärrys ja Paula on kyennyt kertomaan Henrille hyväksikäytöstä. Henri voi olla tukeva ja rakastava kumppani Paulalle, mutta hänen tehtävänsä ei ole olla terapeutti.

Voisiko Paula hakeutua seksuaaliterapiaan vaikkapa Henrin rohkaisemana? Muun muassa Sexpo-säätiö tarjoaa monipuolisia terapiapalveluita.

Henriikka Sundell, seksuaalineuvoja, Sexpo-säätiö

X