Faaraon virkamiehen hautalöytö kielii alaisen arvostuksesta – Haudan sisääntulohallin seinillä on runsaasti kuvituksia ja tekstejä vainajan elämästä

Egyptissä tehty tuore hautalöytö on kiinnostava, sillä Ramses II:n hovissa työskennellyt ja ilmeisen arvossa pidetty virkamies vastasi faaraon karjasta, valtion varoista ja uhrilahjoista jumalille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Virkamies, jonka hauta löydettiin, on aikanaan ollut merkittävä Ramses II:n hovissa.

Egyptissä tehty tuore hautalöytö on kiinnostava, sillä Ramses II:n hovissa työskennellyt ja ilmeisen arvossa pidetty virkamies vastasi faaraon karjasta, valtion varoista ja uhrilahjoista jumalille.
Teksti:
Jukka Hiiro

Egyptiä noin 3 200 vuotta sitten hallinneen faarao Ramses II:n palveluksessa olleen virkamiehen hauta on löydetty, tiedottaa maan turisti ja antiikkiministeriö. Hauta löydettiin arkeologisista aarteistaan kuuluisasta Sakkaran kaupungista.

Haudasta löytyneiden kirjoitusten mukaan sinne oli haudattu mies nimeltä Ptah-M-Wia, jolla oli lukuisia vastuullisia tehtäviä Ramses II:n hovissa tämän valtakaudella.

Ptah-M-Wian kerrotaan toimineen muun muassa faaraon varainhoitajana ja johtavana karjanvalvojana. Ramses II:n aikaan kolikoita tai rahaa ei vielä tunnettu, vaan ihmiset maksoivat veronsa ja muut maksut hyödykkeinä, ruokatarpeina tai jalometalleina. Muun muassa näiden kaikkien käsittely ja hallinnointi kuului muinaisessa Egyptissä varainhoitajan tehtäviin.

Faarao Ramses II eli Uuden valtakunnan ajalla

Faarao Ramses II:n muistetaan muun muassa siitä, että hänen johdollaan Egypti laajensi imperiumiaan aina nykypäivän Syyrian rajoille saakka. Hän hallitsi Egyptiä vuosina 1 279-1 213 ennen ajanlaskumme alkua. Aikakautta kutsutaan Uuden valtakunnan ajaksi, ja sen muita tunnettuja faaraoita ovat muun muassa Tutankhamon ja Akhenaten.

Faaraon ansiota ovat myös rakenteellisesti kunnianhimoiset rakennushankkeet, malliesimerkkinä Karnakin temppelin laajennus.

Arkeologit ovat tunnistaneet haudan seinämaalauksissa useita kuvia paimenista johdattamassa karjaa sekä ihmisistä teurastamassa karjaa. Kuvituksen arvellaan liittyvän Ptah-M-Wian virkaan faaraon karjanvalvojana.

Haudasta ja sen ympäristöstä löytyneet monipuoliset kirjoitukset ja kuvat kertovat vainajan historiaa. © Ministry of Tourism and Antiquities

Faaraon virkamiehen haudan seinillä tekstiä ja kuvitusta

Vaikka hauta on vahvistetusti osoittautunut kyseisen virkamiehen viimeiseksi leposijaksi, toistaiseksi haudasta ei ole löydetty vainajaa. Hauta on todennäköisesti samantyyppinen kuin aikakauden muut vastaavat haudat.

Niissä on iso sisääntulohalli, jossa on seinillä runsaasti kuvituksia ja tekstejä haudatun elämästä ja teoista. Syvemmällä on kaksi kammiota, joista ensimmäinen on usein tyhjä ja toinen se, missä haudattu vainaja sarkofageineen tavallisesti on.

Hieroglyfit ja seinämaalaukset ovat säilyttäneet tutkijoiden mukaan poikkeuksellisen hyvin värinsä. Yhdessä niistä on kuvattuna mies useiden ruukkujen ja torven kanssa. Tutkijat arvelevat kuvan esittävä Ptah-M-Wiania.

Arkeologit analysoivat parhaillaan haudan hieroglyfejä ja piirroksia. Yksi niistä mahdollisesti vihjaa, että monien toimien ohella Ptah-M-Wianin vastuulla oli hoitaa temppeleissä uhrilahjat faaraon puolesta.

Karnakin temppelin laajentamisen lisäksi Ramses II rakennutti ja laajennutti useita muitakin temppeleitä. Löydetyn piirroksen perusteella kyseistä temppeliä ei ole ainakaan toistaiseksi osattu paikallistaa.

Haudan löytymiseen vastanneista kaivauksista oli vastuussa arkeologian professori Ola Al-Ajizi Kairon yliopistosta. Alueen ja haudan tutkimista jatketaan arkeologisesti rikkaassa Sakkarassa, joka sijaitsee Kairosta etelään.

Lue myös: Söivätkö faaraot samoja vesimeloneita kuin mekin nykyään? Hedelmän lehti 3 500 vuoden takaa paljastaa totuuden

X