Puhuva koira – katso video! Heli Soinin Väätäinen ilmaisee itseään 29 sanalla – Näin äänipainikkeet saavat lemmikin kommunikoimaan uudella tavalla

Eläimet ympäri maailmaa ovat oppineet kommunikoimaan kymmenillä erilaisilla sanoilla. Sanoilla voi vaikka pyytää vettä tai kertoa, että johonkin sattuu.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Heli Soinin koira Väätäinen ja sen äänipainikkeet. Painikkeisiin tallenetaan puhumalla sopiva komento. Kommennon voi vaihtaa, jos koira ei käytä sitä.

Eläimet ympäri maailmaa ovat oppineet kommunikoimaan kymmenillä erilaisilla sanoilla. Sanoilla voi vaikka pyytää vettä tai kertoa, että johonkin sattuu.
Teksti:
Kiia Heikkilä

Heli Soinin, 26, koira Väätäinen osaa puhua! Tai ainakin se pystyy käyttämään sanoja ilmaisemaan itseään.

Väätäisellä on käytössään tällä hetkellä 29 sanaa. Äänittäviin vastauspainikkeisiin on tallennettu sellaisia sanoja, joita koira on kuullut käytettävän aiemminkin, kuten ”vettä”, ”ulos” tai ”leikki”.

”Tämä on tavallaan harrastus siinä missä agilitykin. Aloittaminen vaatii kyllä kärsivällisyyttä. Meillä meni kaksi kuukautta ennen kuin Väätäinen alkoi käyttämään nappeja. Jotkut koirat kiinnostuvat taas heti ja joillain voi mennä vuosikin”, Heli Soini kertoo.

Unkarilaisyliopiton tuoreen tutkimuksen mukaan koirat tunnistavat sen kielen, jota niiden omistajat puhuvat. Aiemmin vain ihmisten on tiedetty kykenevän erottamaan kielet ja koirien on uskottu reagoivan ennemmin ihmisen äänensävyihin kuin varsinaisiin sanoihin.

Koirien äänipainikkeet ovat vielä melko uusi ilmiö. Ensimmäinen puhuva koira on kalifornialainen Stella, jonka omistaja Christina Hunger on kirjoittanut aiheesta kirjankin.

”Koira voi myös jokeltaa”

Puhepainikkeet antavat lemmikille mahdollisuus kommunikoida uudella tavalla. Lemmikinomistajan voi olla esimerkiksi vaikea huomata, jos lemmikki on satuttanut itsensä. Väätäisellä on esimerkiksi käytössään sanat ”auts” ja ”auttaa”.

”Tarkoitus ei ole opettaa mitään temppuja, vaan kuunnella koiraa ja antaa sen ilmaista tahtoaan. Jos nappeja opetellaan käyttämään pelkästään ruokapalkinnoilla, koira oppii painamaan niitä vain siksi, että se saisi nameja. Se ei ole aitoa kanssakäymistä”, Heli Soini selittää.

Painikkeiden opettaminen vaatii ihmiseltä tunnollista reagointia painalluksiin. Esimerkiksi kun koira painaa nappia ”ulos”, se pääsee ulos, vaikka olisi juuri käynyt lenkillä. Näin useilla toistoilla koira oppii, miten napit toimivat.

”Vahinkopainalluksiin voi reagoida tavalliseen tapaan, jotta mielleyhtymä sanan ja asian välillä vahvistuu. Koira voi myös ”jokeltaa”, eli kokeilla eri nappeja kuten lapsi, joka opettelee puhumaan.”

”Minä en ole huippukouluttaja eikä Väätäinen ole erityiskoira. Kaikki koirat voivat oppia ainakin muutaman napin, kunhan omistajalla on motivaatiota ymmärtää lemmikkiään”, Soini sanoo.

Väätäinen on Soinin ensimmäinen koira ja se on tullut rescue-koirana ulkomailta kahdeksankuisena. Se oli vuoden ikäinen, kun Soini tilasi ensimmäiset äänipainikkeet.

”Tuntuu, että Väätäisen itsevarmuus kasvaa, kun ihmiset reagoivat sen viestintään.”

Äänipainikkeet eivät korvaa luonnollista kommunikaatiota

Väätäinen pystyy ilmaisemaan itseään nykyään sellaisissakin tilanteissa, joissa sen tahtoa ei ennen olisi välttämättä ymmärretty. Se esimerkiksi pyytää ihmisiä välillä lopettamaan television katselun.

Painikkeisiin on myös tallennettu tunteita kuten iloinen ja vihainen, joilla koira voi kertoa olevansa tyytyväinen tai tyytymätön.

”Äänipainikkeet eivät kuitenkaan korvaa koiran omaa kieltä. Ihmisen pitää yhä osata tulkita lemmikkiään”, Heli Soini sanoo.

Soinilla ja hänen puolisollaan on myös kaksi kissaa. Ne eivät ole ainakaan vielä opetelleet käyttämään painikkeita.

Soinin mukaan Äänipainikkeet #puhuvateläimet -Facebook-ryhmässä on myös ainakin yksi kissa, joka osaa pyytää päästä parvekkeelle nappia painamalla.

Ryhmässä on tällä hetkellä 33 jäsentä, eli ilmiö on Suomessa vielä melko vieras. Soinin mukaan uusia jäseniä on kuitenkin tullut viimeisten kuukausien aikana.

Katso videot! Näin Väätäinen ilmaisee itseään

Lue myös: Suomen suosituimmat koirarodut ovat työ- ja paimenkoiria – Lyhytkuonoisten koirien suosio laskee yhä

X