Suomen suosituimmat koirarodut ovat työ- ja paimenkoiria – Lyhytkuonoisten koirien suosio laskee yhä

Suomalaisten koirainnostus jatkuu vahvana – mutta toisena koronavuonna pennunostajien maku muuttui selvästi työ- ja metsästyskoirien suuntaan. Lyttykuonot alkavat väistyä. Katso lista suosituimmista roduista!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Viime vuoden rekisteröintimäärissä kotimainen suomenlapinkoira meni ruotsalaisen jämtlanninpystykorvan ohi. Labradori pysyi silti kärjessä.

Suomalaisten koirainnostus jatkuu vahvana – mutta toisena koronavuonna pennunostajien maku muuttui selvästi työ- ja metsästyskoirien suuntaan. Lyttykuonot alkavat väistyä. Katso lista suosituimmista roduista!
(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen

Suosituimmat koirarodut Suomessa on taas listattu. Kennelliitto voi olla tyytyväinen: rekisteröityjen rotukoirien määrä kasvoi vuonna 2021, ja suosituimmat koirarodut top 100 -listalla alkaa olla jo mielenkiintoista vaihtelua.

Suomessa rekisteröitiin vuonna 2021 kaikkiaan 52 771 uutta koiranpentua. ­Määrä nousi edellisvuodesta yli 3 800:lla lemmikillä, vaikka jo 2020 oli ollut kovan pentu­kysynnän vuosi.

Moni ensikertalainen on luultavasti hankkinut koiran pandemia-ajan yksinäisyyden ja eristäytymisen vastapainoksi. Kun töitä tehdään yhä enemmän kotoa, myös lemmikillekin jää enemmän ­yhteistä aikaa.

Toinen trendi eli luonnossa liikkumisen yleistyminen saattaa myös vaikuttaa koirarotujen keskinäiseen suosioon.

Harrastukset näkyvät rodunvalinnassa

Tämän hetken suosituimmat koirarodut ovat kelpo kumppaneita lenkkipoluille, vaelluksille ja osa pitemmillekin metsäreissuille.

Labradorinnoutaja on yhä ykkönen kaikista noin 2 800:lla rekisteröinnilään.

Kakkoseksi rekisteröintimäärissä on kiilannut suomenlapinkoira ja kolmantena murisee hirven- ja muun suurriistan metsästyksessä suo­sittu jämtlanninpystykorva.

Molempia tuli viime ­vuonna lisää noin 1 500 uuden yksilön verran.

Seuraavista roduista kultainennoutaja ja shetlanninlammaskoira työnsivät entisen kärkisuosikin saksanpaimenkoiran listalla taaemmas.

Todennäköisesti myös toinen korona-ajan ilmiö, metsästysharrastuksen nousu näkyy rotulistan muutoksissa.

Hengitysongelmat tunnetaan paremmin

Suomenajokoira pysyy tiukasti listan sijalla seitsemän, niitä hankittiin yli 1 200.

Mutta sekä karkeakarvainen että lyhytkarvainen mäyräkoira ovat selvästi suositumpia kuin edellisvuonna – karkeakarvainen pääsi nousemaan jopa top-10 -listalle.

Tämä liittynee myös suomalaisen riistaeläimistön vaihtumiseen. Mäyräkoiria ei Suomessa käytetä niinkään enää perinteiseen tapaan luolakoirina, vaan eteläisen Suomen peurojen ja kauriiden ajometsästyksessä.

Klassinen suomenpystykorvakin on vahvassa nousussa, uusia pentuja kirjattiin Kennelliittoon pitkästä aikaa yli 800. Harrastajien mukaan kysyntä on näkynyt heti riistaveristen pentueiden hinnoissa.

Työ- ja paimenkoirien menekin kasvu voi johtua siitäkin, että monet ihmiset etsivät lemmikkejä roduista jotka ovat säilyneet ”alkukantaisina” ja terveempinä.

Hengitysongelmista kärsivät litteäkuonoiset rodut, kuten englannin- ja ranskanbulldogit, bostoninterrierit sekä mopsit putoavat rekisteröintilistalla koko ajan alemmas.

Lue myös: Koiraihminen – tee koirarotutesti! Tunnetko nämä koirarotujen lempinimet? Testaa nyt tietosi

Oletko koiraihminen, joka tuntee koirien rodut kuin omat taskunsa? Testaa nyt tietosi.

Oletko koiraihminen, joka tuntee koirien rodut kuin omat taskunsa? Testaa nyt tietosi. © iStock

X