Britannian rakastetuin virkamies on Larry-kissa – Päähiirestäjä on pitänyt virkaansa lähes yhtä kauan kuin Margaret Thatcher

Kolmea pääministeriä palvellut päähiirestäjä on pian ollut virassaan pidempään kuin nyky-Britannian pitkäaikaisin pääministeri. Epävirallisia hiirestäjiä 10 Downing Streetilla on kuitenkin ollut ainakin sata vuotta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Larry on Britannian pääministerin virka-asunnon vakituinen asukki.

Kolmea pääministeriä palvellut päähiirestäjä on pian ollut virassaan pidempään kuin nyky-Britannian pitkäaikaisin pääministeri. Epävirallisia hiirestäjiä 10 Downing Streetilla on kuitenkin ollut ainakin sata vuotta.
Teksti:
Jesse Raatikainen

Pääministeri vaihtuu tiuhaan tahtiin Isossa-Britanniassa. 10 Downing Streetin ovi käy, mutta osoitteessa asuu pääministerin lisäksi virkamies, joka on nähnyt jo kolme pääministeriä.

Larry-kissa on listattu viralliseksi virkamieheksi Ison-Britannian hallinnon sivuilla. Hän on hallinnon virallinen päähiirestäjä (Chief Mouser).

Pääministeri David Cameron (2010–2016) adoptoi kissan Battersean eläintalosta vuonna 2011. Kun Cameronin valtakausi päättyi, hän totesi Larryn olevan valtion virkamies, ei hänen omaisuuttaan.

Larry on toiminut päähiirestäjänä myös Theresa Mayn (2016-19) ja Boris Johnsonin (2019-22) hallituksissa, ja näyttää siltä, että saa vielä neljännen pääministerinsä toimikautensa aikana.

Larry on pitänyt virkaansa yli 11 vuotta – pian yhtä kauan kuin nykyhistorian pisimpään pääministerinä Britanniassa hallinnut Margaret Thatcher.

Larrylla on monipuoliset työtehtävät

Britannian hallinnon sivuilla kerrotaan Larryn työtehtävistä. Sivuston mukaan Larry toivottaa vieraat tervetulleeksi, tarkastaa talon turvatoimia ja testaa Downing Streetin antiikkihuonekaluja laadukasta unta varten.

Suuren St. Jamesin puiston vieressä sijaitsevassa pääministerin virka-asunnossa asuu myös hiiriä. Larryn tehtävänä on ratkaista hiirten asumiseen liittyvä tilanne.

Hallituksen sivuston mukaan Larry on kuvaillut sen olevan vielä ”taktisessa suunnitteluvaiheessa”.

Virallinen virkamies on saanut osakseen myös kritiikkiä. Toisinaan hänen on huhuttu hiirten metsästyksen sijaan nukkuvan ahkerammin.

Britannian paras hiirestäjä

Vaikka pääministerin asunnossa on ollut hiirestäjiä epäsäännöllisesti jo lähes sadan vuoden ajan, Larry on ensimmäinen, joka kantaa titteliä virallisesti.

Kuuluisin hiirestäjä palveli 13 vuotta, neljän pääministerin ajan. Wilberfocea (1973–1988) kutsuttiin Britannian parhaaksi hiirestäjäksi.

Wilberforcen jälkeen tehtävässä palveli Humphrey (1988–2006), joka joutui jäämään eläkkeelle tehtävästään Tony Blairin kauden alussa. Pääministeri Blairilla ei ollut hiirestäjää hallituksessaan.

Humphreyn roolin katsotaan olleen ratkaiseva virallistettuun päähiirestäjän titteliin.

Brittiläinen lehdistö alkoi ilmeisesti vitsailla Humphreyn kuuluvan hallintoon, jonka lisäksi kissan ylöspito maksettiin hallituksen budjetista. Kissa tuli maksamaan hallinnolle noin sata puntaa vuodessa. Humphreyn vitsailtiin olevan parempi sijoitus, kuin 4000 puntaa vuodessa maksava tuholaistorjuja.

Kiistelty virkamies

Larryn kerrotaan melkein saaneen vuonna 2012 potkut, kun hän ei reagoinut pääministerin työhuoneessa tallustelleeseen hiireen. Kovimmilta kriitikoilta hän onkin saanut lisänimen ”laiska-Larry”.

Myös hänen temperamenttinsa on saanut osakseen kritiikkiä. Larry ei tullut toimeen ulkoministeriön hiirestäjän Palmerstonin kanssa, ja naapurit kävivät toisiinsa kiinni useaan otteeseen. Vuonna 2020 Palmerston jäi virastaan eläkkeelle, eikä uutta hiirestäjää ulkoministeriössä ole sen koommin nähty.

Larry on poikamies, ja hänen on huhuttu viettävän työtehtäviensä lomassa aikaa narttukissa Maisien kanssa.

Larryn tiedetään myös hermostuvan miesten seurassa, mikä saattaa johtua hänen taustastaan kodittomana kissana. Yksi poikkeus tähän kuitenkin liittyy: Yhdysvaltain entisestä presidentistä Barack Obamasta Larry raporttien mukaan piti.

Lue myös: Tunnetko kissan luonteen erilaiset piirteet? Tutkija kumoaa eläintä inhimillistävän tulkinnan: ”Kissa ei osoita mieltään – käytös kertoo muusta”

X