Mikko Takala on käyttänyt puolet elämästään taltioidakseen Loch Nessin hirviön – ihmiset ympäri maailman seuraavat livelähetyksiä Skotlannista

Kryptozoologi Mikko Takala on etsinyt Loch Nessin hirviötä vuosikymmenten ajan. Hänestä on vain hienoa, jos totuus Nessiestä jää mysteeriksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nessie-hirviö on tehnyt Loch Nessin alueesta kuuluisan.

Kryptozoologi Mikko Takala on etsinyt Loch Nessin hirviötä vuosikymmenten ajan. Hänestä on vain hienoa, jos totuus Nessiestä jää mysteeriksi.
Teksti:
Petri Jääskeläinen

Loch Nessin hirviö, tuttavallisemmin Nessie, on eräs ihmismieltä kauan askarruttaneista mysteereistä. Tuota Skotlannissa väitetysti elävää järvihirviötä on etsitty lukuisilla keinoilla, mutta sen olemassaolosta ei ole esitetty pitäviä todisteita.

Jopa kuuluisimman Nessien kuvan ottaja Robert Wilson myönsi otoksensa väärennökseksi 1990-luvulla. Silti järvihirviön mysteeri kiehtoo tutkijoita ja turisteja edelleen.

Eräs eläinmaailman kummallisten ilmiöiden todentamiseen keskittynyt tutkimustyyppi on kryptozoologia. Tarkennuksena mainittakoon, ettei se yleisesti ottaen ole vertaisarvioitua tiedettä, vaan esimerkiksi ufotutkimusta muistuttava harrastus tai näennäistieteenala.

Kryptozoologiassa havainnot jaetaan kolmeen ryhmään: sukupuuttoon kuolleet, väärässä ympäristössä elävät ja taruolentoina pidetyt eläimet. Myös Suomessa on tehty kryptozoologisia havaintoja, joista kuuluisin lienee Ruokolahden leijona. Usein havainnot paljastuvat huijauksiksi tai jäävät vaille selitystä.

Eräs tunnettu Nessien jäljittäjä on 50-vuotias Mikko Takala Skotlannista. Hän on jahdannut hirviötä kameroillaan kauan, tarjoten samalla hirviöharrastajille ympäri maailmaa suoran yhteyden Loch Nessin järvelle.

Vuosikymmeniä Nessien perässä

Mikko Takalan Nessie on the Net -verkkosivustolla pyörii kenties pitkäikäisin livelähetys, jota Loch Nessin järveltä on tehty. Suomalaistaustainen mies kertoo, ettei hän puhu kieltä hyvin, mutta opettelee sitä parhaillaan Duolingon ohjelman avulla.

”Olen puoliksi suomalainen. Äitini on Turusta ja isäni Englannista. Perimäni ”kolmas puoli” on skotlantilainen”, Takala sanoo.

Takala kertoo kiinnostuksensa Nessietä kohtaan käynnistyneen jo lapsena hankittuaan perhelomalla Loch Nessissä hirviötä käsittelevän kirjan. Hänellä on kirja edelleen tallessa.

Reilu 30 vuotta sitten Takala perheineen joutui auto-onnettomuuteen, minkä jälkeen he päättivät muuttaa Loch Nessin lähelle maaseudun rauhaan hetkeksi. He eivät koskaan lähteneet.

Livelähetyksen ensimmäinen muoto käynnistyi Takalan mukaan jo vuonna 1994, jolloin hän pystytti alueelle ensimmäisen kameransa. Muutaman minuutin väliajoin napatut kuvat lähetettiin hitaalla yhteydellä verkkoon kaikkien nähtäväksi.

Mikko Takalan verkkosivun tyyli on vanhahtava.

Mikko Takalan verkkosivun logo muistuttaa internetin alkuajoista, © Kuvakaappaus / Otavamedia

Nykyisin lähetykset hoidetaan videotekniikalla, mutta tänä keväänä vanhasta tavasta oli yllättävää hyötyä. Koronaviruksen takia Takala koki takaiskun, joka katkaisi pitkään jatkuneen videoyhteyden.

”En pääse korjaamaan koronaviruksen aikana rikkoutuneita kameroita. Päivitämme kuitenkin valokuvan järveltä 10 sekunnin välein”, Takala sanoo.

Vanhoista ajoista muistuttaa verkkosivun vanhahtava ulkonäkö, mikä saa sen näyttämään hieman huvittavalta. Takala vaikuttaa silti olevan täysin tosissaan hirviöjahtinsa kanssa. Verkkosivulla suhtaudutaan skeptisiin tutkijoihin hieman pilkallisesti.

Mysteeri kiehtoo kaikenlaisia ihmisiä

Monesti juuri Mikko Takalan livelähetykset ovat aloittaneet uuden keskustelun Loch Nessin hirviöstä. Viime kesänä hänen kameroihinsa jäi havainto ”kahdesta hirviöstä”. Usein rakeisista kuvista ja videoista Nessien löytäneet saavat pettyä, kun skeptikot kumoavat heidän havaintojaan.

Takalan mukaan hänen videollaan on katsojia moneen lähtöön, vuosien ajan seuranneista eläkeläisrouvista stressaantuneisiin työläisiin ja eksentrisiin kryptozoologeihin. Monet heistä lähettävät viestejä.

”Eräs pankissa työskentelevä lontoolaismies kertoi pyörittävänsä livelähetystä töiden taustalla voidakseen rentoutua kesken päivän”, Takala sanoo.

Oma lukunsa ovat intohimoisimmat hirviönmetsästäjät, joita livelähetykset ovat innostaneet saapumaan paikan päälle löytääkseen Nessien, tai saadakseen edes pienen vilahduksen siitä. Erästä mieleen painunutta henkilöä hän kuvaa todella merkilliseksi persoonaksi.

”Amerikkalainen mies käytti ties miten paljon rahaa rakentaakseen sukellusvenettä, jolla hän saapuisi etsimään hirviötä. Valitettavasti hän menehtyi ennen pääsemistään tänne”, Takala sanoo.

Takala myöntää itsekin olevansa kryptozoologi – ainakin Nessien suhteen.

”Tutkittuani Nessietä näin monta vuotta, minun täytyy myöntää olevani kryptozoologi. En tosin väitä tietäväni paljoa muista tuntemattomista olennoista, mutta Loch Nessin hirviöstä minulla on omakohtainen havainto vuosien takaa”, Takala sanoo.

Jatkuvasta kuvaamisesta huolimatta hänellä ei ole esittää havainnostaan valokuvaa tai muuta todistetta, sillä juuri tuolloin hänellä ei ollut kameraa käsillä. Takalan mukaan hänellä ole vieläkään selitystä näkemälleen hitaasti liikkuvalle, kiiltävänmustalle asialle.

Loch Nessin hirviö on tarpeellinen mysteeri

Loch Nessin hirviöstä on monenlaisia teorioita. Jotkut uskovat sen olevan elävä dinosaurus, toiset taas jättiläisankerias. Sen on epäilty olevan myös havainto ilmakuplien esiin nostamista tukeista.

Takalallakin on omat teoriansa Nessien alkuperästä. Hän ei usko, että Nessie olisi ainoa lajiaan. Havainnot voisivat hänen mielestään koostua yhdistelmästä useita erilaisia eläimiä.

”Haluaisin sen olevan joutsenlisko, mutta se olisi kaiken järjen vastaista. Todennäköisemmin uskon Nessien olevan hylje tai delfiini, joka vierailee Loch Nessissä jokea pitkin mereltä käsin”, Takala sanoo.

”Hirviö on hieman kuin Joulupukki Suomessa: rakastamme kaikki uskoa siihen.”

Loch Nessin hirviö tuo alueelle paljon turisteja ja parantaa sen taloutta. Ihmiset saapuvat ympäri maailmaa kokemaan Loch Nessin, ja nähdäkseen edes pienen vilauksen kuuluisasta hirviöstä. Matkamuistotuotteet koristellaan hirviön kuvilla, ja alue on Skotlannin tunnetuimpia. Kenties siksi asukkaat ovat suotuisia myös Takalan livelähetysprojektille.

Lukuisista yrittäjistä huolimatta, vahvistettuja todisteita Nessiestä ei ole ilmaantunut vieläkään. Se ei harmita Takalaa.

”Mielestäni on hyvä, ettei Nessien olemassaoloa ole saatu todistettua. Mikäli olisi, meillä ei olisi enää hyvää mysteeriä. Hirviö on hieman kuin Joulupukki Suomessa: rakastamme kaikki uskoa siihen”, Takala sanoo.

Lue myös: Pentagon ja Tiittu-vaari kuvasivat taivaalla ufoja – Mistä oikein on kyse, kun näemme avaruudesta outouksia? 

X