Tällä naisella ei ole sormenjälkiä – seurauksena toistuva show lentokentällä

Kokonaan vailla sormenjälkiä olevat ihmiset ovat hyvin harvinaisia. Yleensä sormenjäljet puuttuvat tilapäisesti esimerkiksi kulumisen takia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kokonaan vailla sormenjälkiä olevat ihmiset ovat hyvin harvinaisia. Yleensä sormenjäljet puuttuvat tilapäisesti esimerkiksi kulumisen takia.
Teksti:
Hannu Toivonen

Kun lentoemäntä, entinen tv-kuuluttaja Arja Tuomarila lensi WTC-iskujen jälkeen New Yorkiin, rajamuodollisuudet olivat muuttuneet. Yhdysvaltoihin saapuvilta alettiin ottaa rajamuodollisuuksien yhteydessä sormenjäljet.

Tuomarilan kohdalla tämä osoittautui hankalaksi.

Lopulta selvisi, että Tuomarila kuuluu harvalukuiseen vähemmistöön. Hänellä ei ole lainkaan sormenjälkiä.

Yritettiin kaikin keinoin

Finnairin miehistöön kuulunut Tuomarila lensi viimeisinä työvuosinaan vain Suomen ja Yhdysvaltain välillä. Sormenjälki-show kävi tutuksi.

”Koneen laskeuduttua minut totuttiin erottamaan muusta miehistöstä. Rajavirkailijat alkoivat käydä tutuiksi.”

Tuomarilalta yritettiin ottaa sormenjälkiä kaikin keinoin. Käsiä väänneltiin ja käänneltiin. Muu miehistö odotteli bussissa.

”Voi ei, kollegat sanoivat jo lentokentällä nähdessään nimeni miehistölistalla. Mukanaoloni tiesi lisäodotusta, mutta vähitellen odottelu vakiintui noin puoleen tuntiin.”

Niin Finnairin miehistöt kuin amerikkalaiset viranomaisetkin suhtautuivat Tuomarilan erikoisominaisuuteen aina ystävällisesti. Terroriepäilyjä ei koskaan esitetty.

”En ole koskaan yrittänyt selvittää, mistä on kysymys. Ehkä sormeni vain ovat liian kuivat”, Tuomarila toteaa.

Harvinaista

Rikosylikonstaapeli Paavo Jämsén työskentelee Helsingin rikospoliisissa sormenjälkien parissa. Hän vahvistaa, että on olemassa ihmisiä, joilla ei ole sormenjälkiä.

”Joillakin ammattiryhmillä sormet kuluvat enemmän kuin normaalisti. Nahka kuluu ja tulee kovettumia. Jonkin verran vaikuttaa myös se, käyttääkö suojakäsineitä vai ei”, Jämsén sanoo.

Jämsénin kokemuksen mukaan lentoemännät tai stuertit eivät kuitenkaan kuulu ammattiryhmiin, joilta sormenjäljet puuttuvat tavanomaista useammin.

Tämän lähemmäksi ammattien erittelemistä Jämsén ei ryhdy. Hänen työnsä rikostutkijana ei ole antaa vihjeitä niille, jotka suunnittelevat lainvastaisia tekoja. Rikostutkinnassa sormenjäljillä on keskeinen osuus tekijän tunnistamisessa.

Sen verran Jämsén kuitenkin valaisee, että useimmiten sormenjäljet häipyvät käsistä vain lyhyeksi aikaa.

”On hyvin harvinaista, ettei sormenjälkiä ole ollenkaan.”

Samaa sanoo Poliisihallituksessa tunnisteasioita hoitava hankepäällikkö Mika Hansson.

”Ilman sormenjälkiä olevien ihmisten osuudessa on kyse promilleista, ei prosenteista.”

 

X