Ulosottoviranomainen näkee työssään karuja kohtaloita, eikä velkaantuminen ole aina omaa syytä – ”Nuorten tilanne harmittaa aika paljon”

Ulosottovirastossa työskentelevä Mila Riekki tietää, etteivät rahavaikeudet ole aina omaa syytä. Huonolla tuurilla kuka tahansa meistä voi päätyä ulosottoon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mila Riekki työskentelee ulosotossa.

Ulosottovirastossa työskentelevä Mila Riekki tietää, etteivät rahavaikeudet ole aina omaa syytä. Huonolla tuurilla kuka tahansa meistä voi päätyä ulosottoon.
Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Laura Vesa

Ulosottoylitarkastaja Mila Riekin työhuoneelle ei mennä sisään noin vain. Pirkanmaan ulosottovirasto on samassa rakennuksessa kuin maakunnan käräjäoikeus, joten rakennukseen tulijat kulkevat turvatarkastuksen läpi. Kello on yhdeksän aamulla, ja aulassa kuulutetaan alkavista oikeudenkäynneistä.

Mila Riekki tulee aulaan, ja nousemme hissillä ylös. Kävelemme pitkin viraston sokkeloisia käytäviä, kunnes saavumme työhuoneeseen.

Mila on työskennellyt ulosottovirastossa 14 vuotta ja ehtinyt nähdä velallisia laidasta laitaan. Yrittäjiä, yrityksiä, palkansaajia, lapsiperheitä, päihteidenkäyttäjiä, eläkeläisiä, nuoria, hän listaa.

”Koskaan ei ole kahta samanlaista tapausta”, hän sanoo.

Eivätkä työt lopu kesken, sillä suomalaisten velkaantuminen on kasvanut tasaisesti. Vuoden 2023 aikana ulosotossa oli noin puoli miljoonaa ihmistä. Käytännössä joka kymmenes suomalainen joutui ulosottoon.

ulosotto
”Tässä työssä pitää tietää tosi paljon asioita ja toisaalta työskennellä kuin psykologi tai sosiaalityöntekijä”, Mila sanoo. © Laura Vesa

Ulosotto on työnä usein kasvotonta viestintää

Milan työhuone on koruton. Loisteputkivalot valaisevat niukasti kalustettua huonetta, ja ikkunalaudalla nököttää toimistojen klassikkokasvi, palmuvehka.

Kun Mila avaa aamulla tietokoneen, hän näkee viraston järjestelmästä, onko hänelle tullut uusia velallisia. Uusia tulee melkein joka päivä.

”Ensimmäiseksi tutkin heidän tilannettaan, ja sitten olen heihin mahdollisesti yhteydessä.”

Työ on enimmäkseen kasvotonta viestintää velallisten, velkojien tai sosiaaliviranomaisten kanssa: puheluita, sähköisiä viestejä, kirjanpitojen ja kuolinpesien selvittelyjä. Velallinen sopii maksuohjelmasta, mutta jos hän ei maksa sovitusti, aletaan summia periä palkasta, jolloin työnantaja saa tietää ulosotosta.

Joka viikko kalenteriin tulee kenttätyötä, tehtäviä talon ulkopuolella. Tänään iltapäivällä Mila on menossa näyttämään ulosmitattua asuntoa mahdollisille ostajille.

Joskus velalliset eivät vastaa yhteydenottoihin. Silloin Mila saattaa lähteä kollegansa kanssa viemään kirjettä kotiin. Usein kyseessä on kutsu ulosottoselvitykseen.

”Se monesti herättää. Silloin ei enää uskalleta olla tulematta.”

Velallinen toi kukan kiitokseksi

Puhelin soi. Mila kaivaa esiin kuulokkeet, joissa on mikrofoni.

”Ulosotto Mila Riekki.”

Hän kuuntelee.

”Oletko koskaan miettinyt velkajärjestelyä”, hän kysyy soittajalta. Seuraa taas hetken hiljaisuus.

”Laita minulle sähköpostia, niin palaan.”

Ulosottoviranomaisella on velvollisuus neuvoa, ­mistä kaikkialta velallinen voi hakea apua. Perustelluista syistä ja lain puitteissa voi saada myös lyhyttä maksuvapaata esimerkiksi silmälasien tai lääkkeiden ostamista varten.

”Ei meitä pitäisi pelätä. Emme me ole sellaisia, että tänne kaikki rahat ja heti.”

Milan mukaan ulosotto voi olla jopa helpottava kokemus, koska viimeistään silloin raha-asiat on laitettava kuntoon. Joskus hän saa velallisilta kiitosta.

”Joku saattaa sanoa, että onpa kivaa, kun sinun kanssasi pystyy puhumaan. Ajatus yleensä on, että me olemme täällä ihan hirveitä. Mutta eihän minun tarvitse olla ilkeä. Vaikka on ikäviä asioita, yritän aina luoda positiivisen ilmapiirin ja auttaa velallista näkemään pidemmälle.”

Erityisesti yksi tapaus on jäänyt mieleen. Mies oli päässyt vankilasta ja saanut opiskelupaikan. Hän tarvitsi tietokoneen, mutta velat painoivat niskassa, ja joka kuukausi hänen tuloistaan ulosmitattiin osa pois. ­Mila myönsi hänelle väliaikaista maksuvapaata tietokoneen hankintaa varten.

”Myöhemmin hän toi kukan kiitokseksi. Hän oli päässyt eroon päihteistä ja uuden elämän alkuun. Se tuntui hyvältä.”

Mila näkee suomalaisten surullisia kohtaloita. Hän jaksaa työssään, koska osaa olla ajattelematta työasioita vapaa-ajalla. © Laura Vesa

Omaisuus voi joutua ulosottoon

”Häätö olisi ylihuomenna, ja sinne pitäisi ottaa poliisi. Olen kallistumassa sen puolelle, että lykkään”, Mila sanoo taas mikrofoniinsa kuulokkeet korvillaan.

Jos velallinen ei pysty maksamaan velkojaan, aletaan ulosmitata omaisuutta. Myyntiin voi mennä esimerkiksi auto, traktori tai vesijetti. Välillä Mila on käynyt etsimässä kollegan kanssa ulosmitattavaa autoa velallisen asunnon läheltä, mikäli sitä ei ole toimitettu heille määräpäivään mennessä.

Ulosottoon voi mennä myös koti.

Ulosotto joutuu tekemään toisinaan rajuja toimenpiteitä

Ulosottovirkailijoita istuu taukotilassa kahvilla. Hyllyllä on rintakuvapatsas, jonka alustassa lukee ”Toimeenpanon jumala”. Se katselee tyynesti virkailijoita, joiden työ on tarkasti lakiin perustuvaa viranomaistoimintaa. He noudattavat ulosottokaarta, joka käsittää satoja ­lakipykäliä.

Mira kaataa kuppiin kahvia ja istuu pöytään muiden seuraksi.

Yksi virkailijoista nousee pois. Hän ei halua olla kuvassa, koska häntä on työn takia uhattu ja hän suojelee yksityisyyttään tarkasti. Hän kertoo, ettei hänestä löydy kuvan kuvaa internetistä.

Myöhemmin huoneessaan Mila sanoo ymmärtävänsä kollegaansa.

”Me teemme välillä aika rajuja toimenpiteitä, onhan oman kodin myyminen ihan hirveä tilanne. On ymmärrettävää, että meille ollaan joskus myös vihaisia ja että meitä syytetään, vaikka tietenkin velallisen pitäisi miettiä, mikä hänet on ajanut vuosien varrella tähän tilanteeseen.”

Joskus velallinen tavataan tässä huoneessa. Uhkaavia tilanteita on harvoin, mutta työkaverit tietävät aina, kun kollegan huoneeseen tulee vieras. Pakoreitin pitää olla kunnossa.

Mila sanoo kokeneensa vain vähän häirintää. Hän on saanut muutaman uhkaavan viestin. Kerran virastoon tuli mies, joka kyseli hänen peräänsä ja kertoi, että tietää missä Mila asuu, vaikka Milan yhteystiedot ovat salaiset. Se tuntui ikävältä.

Mila muistuttaa, että ulosottoviranomainen toimii aina lain mukaan.

”Ei näitä asioita saisi vetää henkilökohtaisiksi. Me olemme vain puolueeton toimija velallisen ja velkojan välissä.”

Uhkailu peittää yleensä alleen kärsimyksen.

”Ihmiset tuntevat syvää häpeää ja ahdistusta ulosotosta. He saattavat salata tilanteensa läheisiltään, jopa kumppaneiltaan. Joskus ulosottovirkailija voi olla ensimmäinen ihminen, jolle velallinen kertoo ongelmistaan.”

Jos velallinen on antanut suostumuksen sähköiseen asiointiin, kotiin ei tule edes kirjeitä.

”Tiedän tapauksia, joissa puoliso on hakenut aina postin ja kirjeen, pimittänyt kaiken, ja sitten toiselle on tullut täysin yllätyksenä se, että yhteisestä asunnosta puolikas on ulosmitattu.”

Joskus esimerkiksi vanhus voi joutua huijatuksi niin, että hänen nimissään on tehty velkoja. ”Tällaisessa tapauksessa ei tietenkään tunnu kivalta ulosmitata pienestä eläkkeestä. Toki nämä ovat myös rikosasioita.” Kuvassa on ”toimeenpanon jumalaa” esittävä patsas. © Laura Vesa

Työt jäävät töihin

Mila lappaa lautaselleen perunamuussia ja lihapullia. On lounasaika. Ulosottoviraston ja käräjäoikeuden yhteisen ruokalan ikkunoista avautuu näkymä Tammerkoskelle. Musta koski virtaa hurjaa vauhtia vitivalkoisessa maisemassa.

Mila kertoo vuosien aikana kyynistyneensä. Osa velallisista valehtelee, ja hänen täytyy aina vähän epäillä toisen sanomisia.

Silti hän pitää työstään. Aikaisemmin hän työskenteli sotilaspoliisina, mutta kaipasi lisää haastetta, kouluttautui hallintotieteiden maisteriksi ja sai tämän työn. Ulosottovirkailijan ammatissa on hallittava lakipykäliä tai kirjanpidon koukeroita. Koko ajan voi opetella lisää, kehittyminen on vain itsestä kiinni.

”Pitää ajatella paljon, jotta osaa tehdä hyviä päätöksiä”, Mila sanoo.

Hän jättää rankat asiat työpöydälle eikä mieti työasioita vapaalla.

”En ole stressaajaluonne. Kun on paljon töitä, teen hommia, mutta sitten kun on rennompaa, osaan ottaa rennosti.”

Lue myös: Talousvaikeudet piinaavat Riitta Väisästä – Ulosotto sanelee nyt tylysti suosikkijuontajan arkea: ”Tunnen itseni viidennen luokan kansalaiseksi”

Nuorten tilanne harmittaa

Mila käynnistää autonsa ulosottoviraston parkkihallissa. Vieressä istuu hänen kollegansa Johanna Jarske. Naiset ovat menossa asuntonäyttöön. Auto rullaa pimeästä hallista kadulle valoon. Mila ajaa lumivaippaan kietoutuneen Tampereen halki. Värikkäät talot hohtavat valkoisessa maisemassa kuin pienet karkit.

Mila on huomannut viime aikoina nuorten tilanteen vaikeutuneen. Hänellä on vastikään ollut muutama 18-vuotias velallinen, jotka on pitänyt häätää vuokra-asunnoistaan. Vuokralaisten häädöt saa lain mukaan hoitaa vain ulosottoviranomainen.

”Nuorten tilanne harmittaa aika paljon”, Mila sanoo. ”Ehkä nuorena ajattelee, että asiat aina järjestyvät. Mutta kun luottotiedot menevät, eivät ne asiat ihan tuosta vain järjesty.”

Mila arvelee nuorten velkaantumisen johtuvan ennen kaikkea talousosaamisen puutteesta.

”Kotona ja koulussa ala-asteelta lähtien pitäisi opettaa lapsille rahankäyttöä, ihan perusbudjetointia.”

Velkaantumisen syyt ovat usein monimutkainen vyyhti mielenterveys- ja päihdeongelmia. Toisaalta elämässä on paljon tuurista kiinni, sen Mila tietää hyvin.

”Ei velkaantuminen aina johdu siitä, että ei yrittäisi tai osaisi hoitaa raha-asioitaan. Jos minulta menisi työpaikka alta ja olisin ainoa maksaja taloudessa, yhtä lailla minäkin voisin joutua velkavaikeuksiin. Joskus vain tapahtuu asioita, joihin ei voi itse vaikuttaa. Varsinkin tänä päivänä, kun vuokrat ovat korkeita puhumattakaan ruoasta, polttoaineista ja sähköstä.”

ulosotto
”Jonkin verran näkee ylisukupolvisuutta, jolloin velkaannutaan jo toisessa sukupolvessa”, Mila sanoo. © Laura Vesa

Kaikkein tärkein neuvo

Minkä neuvon Mila haluaisi antaa ulosottoon joutuneelle?

”Olkaa meihin yhteydessä. Se on kaikista tärkeintä. Silloin voimme lähteä yhdessä purkamaan sitä, miksi asiat ovat edenneet tähän pisteeseen ja miten niitä lähdetään hoitamaan eteenpäin.”

Kymmenen minuutin ajomatkan jälkeen Mila parkkeeraa auton lähelle velallisen kotia. Mila ja Johanna lähtevät kävelemään hiljaista katua asunnolle, ja pian näytölle saapuu ostajia. Yhden ihmisen umpikuja voi olla toiselle unelman alku.

Seura ei kerro asuntonäytöstä tarkemmin velallisen yksityisyydensuojan takia. Mila Riekin työpuhelut on käyty niin, ettei Seura kuullut velallisten puhetta. Velallisten henkilötiedot ja yksityisasiat ovat säilyneet luottamuksellisina.

Lue myös: Alkoholismi vei velkakierteeseen ja ulosottoon – Näin Lea taisteli itsensä velkaloukusta vapauteen

ulosotto
Mila ja hänen kollegansa Johanna Jarske ovat lähdössä asunnon myyntinäyttöön. © Laura Vesa
ulosotto
Ulosottoviraston kellarissa on ulosmitattuja autoja. Ulosottovirkailija valokuvaa ulosmittaamansa auton Huutokauppa.comin myyntisivustolle. © Laura Vesa

Lue myös: Perintäkulut rullaavat, vaikka velka on jo maksettu – Mistä velallinen voi tunnistaa aiheettoman perintälaskun?

X