Saija Fearn lähti Liedosta Lontooseen – Näin hänestä tuli musiikkialan ammattilainen: ”Elämä on niin lyhyt, unelmia pitää tavoitella aktiivisesti”

Parikymppinen Saija lähti Liedosta Lontooseen mukanaan matkalaukku ja 50 markkaa. Hän loi ensin uran digialalla, sitten elämään tuli musiikki ja lopulta radioshow kahdeksalle miljoonalle kuulijalle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© Päivi Arvonen

Parikymppinen Saija lähti Liedosta Lontooseen mukanaan matkalaukku ja 50 markkaa. Hän loi ensin uran digialalla, sitten elämään tuli musiikki ja lopulta radioshow kahdeksalle miljoonalle kuulijalle.
Teksti: Päivi Arvonen

Ravintolan ovella meitä odottaa pettymys.

”Valitettavasti olemme kiinni tänään”, omistaja Vince Martorana pahoittelee. Mutta sitten hänen ilmeensä kirkastuu.

”Hei, seuraan sinua somessa ja kuuntelen radioshow’tasi, joka on mahtava. Jos haluatte vain drinkille, tervetuloa!”

Martorana on tunnistanut seurassani olevan Saija Fearnin.

”Edelleen vähän säpsähdän, kun minut tunnistetaan. En osaa mieltää olevani julkkis, ainakaan näin isossa maassa”, Saija Fearn sanoo.

Lietolaislähtöisestä Saijasta löytyy vielä ripaus suomalaista vaatimattomuutta, vaikka hän on luonut menestyksekkäästi uraa Englannissa jo parikymmentä vuotta.

”En tosin ole koskaan uskonut, että vaatimattomuus kaunistaisi. Jos et itse usko itseesi, miten kukaan muukaan uskoisi.”

Lontoo tuntuu kaikkien kaupungilta

Saija Fearn, tuolloin vielä Sjöroos, saapui Lontooseen vuonna 2000 ilman mitään suunnitelmia. Hän oli suorittanut Suomessa Markkinointi-instituutin vuoden koulutuksen ja eri työpaikoissa lähinnä keittänyt kahvia. Lontoo oli tuttu vain lapsuuden lomamatkalta.

”Lontoo oli rakkautta ensisilmäyksellä, jo teininä. Koin, että täällä voi olla mitä vain. Kukaan ei katso ja ihmettele, miksi joku on erilainen.”

Kotimaassaan Saija oli monesti tuntenut itsensä erilaiseksi, muun muassa kymmenvuotiaana aloittamansa kilpatanssiharrastuksen myötä.

”Rakastan glitteriä, kimallusta ja laittautumista, kaikkea kaunista. En oikein kokenut sopivani harmaaseen massaan Suomessa.”

Ensimmäiset Lontoon-yönsä Saija vietti Merimieskirkon hätämajoituksessa. Sitten hän sai töitä viinibaarista, joka tarjosi ­majoituksen. Työpaikka vaihtui, kun matkatoimisto etsi ihmisiä digimarkkinointiin.

”En tiennyt, mitä se on, mutta markkinointi kiinnosti. Pääsin koulutukseen, minkä jälkeen minua pyydettiin kouluttamaan muita.”

Digimaailma vei mukanaan. Saijasta tuli senioriosaaja isoon digialan yritykseen. Työpäivät olivat pitkiä. Saija odotti tuolloin esikoistytärtään ja tajusi, ettei näkisi lastaan juuri koskaan, jos jatkaisi entiseen malliin.

”Perustin oman yrityksen, jotta voisin työskennellä kotona ja olla enemmän tyttäreni kanssa. Aloitin kotisohvalta.”

Todellinen digivaikuttaja

Saijan yritys sai nimen Mahon Digital hänen silloisen sukunimensä mukaan. Digitaalista markkinointia, mainontaa ja verkkosivuja tekevällä yrityksellä on toimistot Suomessa ja Englannissa, puoli tusinaa vakituista työntekijää sekä miljoonan punnan liikevaihto.

”Olen yritykseni johdossa edelleen täyspäiväisesti, mutta onneksi minulla on hyvä tiimi, se vapauttaa aikaani myös muuhun.”

Yritys on tuonut Saijalle paljon tunnustusta. Google valitsi hänet digialan 20 vaikutusvaltaisimman naisen listalle vuonna 2016. Saija on ollut puhumassa muun muassa Britannian parlamentin ylä- ja alahuoneille tyttöjen houkuttelemisesta digi­alalle, joka on edelleen hyvin miesvaltainen ala joka puolella maailmaa.

”Naisena pitää aina olla parempi kuin mies, että tulee vakavasti otetuksi”, Saija sanoo.

Hän naurahtaa ironisesti, että onneksi se ei ole aina kovinkaan vaikeaa.

Musiikki houkutti toiseen ammattiin

Seitsemän vuotta sitten Saija sai inspiraa­tion uuteen harrastukseen. Musiikki oli kiinnostanut jo kilpatanssiajoista asti.

”Olen aina rakastanut tanssimista klubeilla ja festareilla. Ajattelin, että voisin yhdistää hauskanpidon ja harrastuksen. Hankin tiskijukan miksauspöydän ja muut DJ-varusteet.”

Saija ei ajatellut, että musiikista voisi tulla työpaikkakin. Hän harjoitteli aluksi itsekseen, kunnes hakeutui DJ-kurssille ja myöhemmin London Sound Academyyn.

”Inspiroiduin koko ajan lisää, kun tajusin, että minähän osaan. Nyt musiikki on toinen ammattini, joka vie aika loven viikonlopuista ja lomista.”

Musiikkiuraa Saija luo taiteilijanimellä Saya, joka vakiintui käyttöön jo Lontooseen tullessa.

”Eihän ihmiset täällä osaa lausua nimeäni, jos se kirjoitetaan j:llä. Nimi vääntyi muotoon Sayza. Siksi Saya on parempi, koska se lausutaan kuten suomen Saija.”

Jos digimaailmassa nainen saa kokea vastustusta ja kummastusta sukupuolensa takia, musiikkibisneksessä tilanne on vielä tiukempi. Siellä naisia on vieläkin vähemmän; tiskijukista vain pari prosenttia.

”Musiikkialalla pitää naisena tehdä kymmenkertaisesti miestä enemmän, jotta tulee edes noteeratuksi. On todella turhauttavaa, kun ei saa mahdollisuuksia vain siksi, että on nainen.”

”Unelmia pitää tavoitella aktiivisesti”

Saija Fearnille hänen kohtaamansa vastustus on ollut bensaa liekkeihin. Hän on halunnut näyttää osaavansa – ja onnistunut.

Saijalla on sunnuntaisin Centreforce Radio 88.2 -radioasemalla oma kolmen tunnin ohjelma, jolla on kahdeksan miljoonaa kuuntelijaa ympäri maailmaa.

”Soitan lähinnä dance- ja house-musiikkia – sellaista, jota 74-vuotias äitini sanoo jumputukseksi.”

Radion lisäksi Saija soittaa musiikkia talvisin klubeilla ja kesäisin festareilla sekä Englannissa että Ibizalla, jossa hän saattaa vetää viidessä päivässä yhdeksän keikkaa.

”Tarvitsen paljon monenlaista tekemistä. Elämä on niin lyhyt, unelmia pitää tavoitella aktiivisesti”, Saija sanoo.

Samaa viestiä hän välittää lukuisille naisfaneilleen, jotka käyvät keikoilla ja lähettävät fanipostia somekanavien kautta. Hän tiedostaa vastuunsa roolimallina, joka voi rohkaista etenkin miesvaltaisilla aloilla työskenteleviä naisia.

”Ei pidä antaa periksi tai antaa vastustuksen lamaannuttaa. Pitää mennä eteenpäin ’tulen täältä, tehkää tietä, antakaa latua’ -asenteella.”

Saija muistuttaa, että musiikkibisneksessä itsestä on pidettävä hyvää huolta. Moni käyttää päihteitä, jotka ennemmin tai myöhemmin tuhoavat uran ja koko elämän.

Saijalle on tärkeää, ettei hän ilta- ja yöpainotteisesta alasta huolimatta tee töitä perheensä kustannuksella. Hänen tyttärensä Naomi on nyt 13-vuotias.

”Naomi on ehdoton ykkönen elämässäni. Lähden keikalle, kun hän on nukkumassa, ja olen taas kotona, kun hän herää. Suunnittelen kalenteriin huolellisesti perheaikaa.”

Saija kehuu puolisoaan Adamia, joka tukee vaimoaan kaikessa ja huolehtii esimerkiksi ruoanlaitosta.

”Ilman Adamia tämä kuvio ei onnistuisi. Hän on muusikko ja tekee toisena ammattina verkkosivuja, joten hän ymmärtää täydellisesti molempien töitteni luonteen.”

Maanantait ovat Saijan latautumispäiviä, jolloin hän kuittaa viikonlopun univelat.

”En näe itseäni loppuelämän ajan keikoilla, mutta radiotyö kiinnostaa. Olisi mielenkiintoista laajentaa radioshow’ta haastattelujen suuntaan.”

Alun perin Saija Fearn hankki tiskijukan laitteet itselleen vain huvin vuoksi. Nyt hänellä on oma radio-ohjelma ja hän soittaa musiikkia myös klubeilla ja ­festivaaleilla. © Päivi Arvonen

Alun perin Saija Fearn hankki tiskijukan laitteet itselleen vain huvin vuoksi. Nyt hänellä on oma radio-ohjelma ja hän soittaa musiikkia myös klubeilla ja ­festivaaleilla. © Päivi Arvonen

”Suomessa ei osata kannustaa”

Saijan puheessa kuuluu edelleen vahvasti synnyinseudun Turun murre. Hän on ylpeästi suomalainen mutta suhtautuu kriittisesti moniin suomalaisuuden piirteisiin.

”Miksi Suomessa usein ajatellaan, että toisen onni ja menestys olisi itseltä pois? Suomessa ei osata kannustaa eikä ajatella, että toisen menestyksestä voisi oppia.”

Saijan mielestä Suomessa myös mietitään liikaa sitä, mitä muut ajattelevat.

”Miksi ei voisi olla vakavasti otettava liikenainen, jos tykkää glitteristä tai on voimakas meikki? Huoliteltu ulkonäkö on kohteliaisuutta muita kohtaan, ja minua se voimauttaa!”

Suomessa Saijaa varoiteltiin, että hän menettää uskottavuutensa digialalla, jos lähtee musiikkibisnekseen.

”Digipuolen asiakkaita ei kiinnosta tekemiseni musiikin puolella. Yhden isoimman asiakkaamme kohtasin klubikeikalla, kun ryhdyin juttelemaan vessassa vieressäni käsiään pesseen naisen kanssa.”

Saija haluaakin kannustaa etenkin naisia muuttamaan rohkeasti elämäänsä.

”Älä lokeroi itseäsi tai muita, voit aina hankkia uuden ammatin ja mennä eteenpäin. Et ole puu, voit liikkua!”

Lue myös: Euroviisuedustaja Käärijä oli lähellä menettää henkensä – kokemus rohkaisi tavoittelemaan unelmia: ”Mikään ei ole tähtiin kirjoitettu”

X