Harvinainen löytö! Yli kilon korvasieni yllätti himosienestäjän: ”Näin isoon en ole koskaan törmännyt – edes kuvissa”

Jaa artikkeli
Korvasieni kasvaa yleensä noin 200-400 gramman painoiseksi, joten kilon korvasieni on poikkeuksellisen suuri.
© iStock
Eija Helo-Calenius löysi hakkuualueelta yli kilon painoisen korvasienen. Tutkijan mukaan vastaavia havaitaan vain pari vuodessa, ja kasvuun vaaditaan erityisen suotuisat olosuhteet.

Luonnossa liikkuessa törmää joskus erikoisiin ilmestyksiin. Niin kävi myös Eija Helo-Caleniukselle, kun hän löysi sieniretkellään poikkeuksellisen suuren korvasienen.

Jättiläinen painoi peräti 1 054 grammaa.

”Näin isoon korvasieneen en ole koskaan törmännyt, edes kuvissa”, himosienestäjä kummastelee löytöään.

Täysikokoinen korvasieni painaa vain 200–400 grammaa

Yli kilon painoiset korvasienet ovat Luonnonvarakeskuksen erikoistutkijan Kauko Salon mukaan harvinainen näky luonnossa.

”Niitä löytyy pari kolme vuodessa. Yleensä täysikokoinen korvasieni painaa noin 200–400 grammaa, joten kyllä kilon painoinen on poikkeuksellisen suuri”, Kauko Salo kertoo.

EIja Helo-Caleniuksen löytämä jättikorvasieni painoi jopa 1054 grammaa. Sienen koko näkyy kuvassa verrattuna vieressä olevaan tulitikkuaskiin.

Eija Helo-Caleniuksen löytämä jättikorvasieni painoi jopa 1054 grammaa. Sienen koko näkyy kuvassa verrattuna vieressä olevaan tulitikkuaskiin. © Eija Helo-Calenius

Reilu annos sienimuhennosta luvassa

Eija Helo-Calenius yllättyi siitä, että suuri korvasieni oli kauttaaltaan hyväkuntoinen.

”Usein, jos sienet kasvavat liian isoiksi, ne eivät ole enää hyviä. Tämä oli aivan loistava!”

Eija Helo-Calenius ryöppäsi sienen kahdesti, huuhteli sen ja laittoi pakastimeen muiden, paljon pienempien löytämiensä korvasienten joukkoon. Hän aikoo valmistaa sienistä muhennosta sekä keittoa Facebookista löytämällään reseptillä.

Jättisieniä voi löytää puutarhojen reunamilta

Kasvuolosuhteet vaikuttavat Kauko Salon mukaan oleellisesti siihen, että korvasieni kasvaa normaalia reilusti isommaksi.

”Kasvuympäristön on oltava rehevä ja maan muhevaa, ja lisäksi sienen on saatava tarpeeksi kosteutta. Esimerkiksi puutarhojen reunamilla voi olla otollisia kasvupaikkoja.”

Eija Helo-Calenius löysi ison korvasienensä hakkuualueelta muiden korvasienten joukosta. Tutkija Kauko Salon mukaan suuren korvasienen löytäminen avohakkuualueelta on erityisen harvinaista, koska ne eivät yleensä ole kovin reheviä kasvupaikkoja.

Tutkijan mukaan korvasieni on poikkeuksellinen sienilaji, sillä se ei kypsy syksyllä vaan jo keväällä. Korvasienikausi on yleensä huhti-toukokuun vaihteesta touko-kesäkuun vaihteeseen.

X