Miksi lepakko törmää lasiin?

Jaa artikkeliTilaa Seura
lepakko
Saksalaiset tutkijat tekivät löydön lennättämällä lepakoita pimeässä huoneessa, johon oli pystytetty sileä metallilevy. © istock
Sileät esineet ovat haaste lepakon kaikuluotaimelle.

Lepakoita löytyy aika ajoin kuolleena suurten lasirakennusten alta. Nyt tutkijat uskovat löytäneensä syyn.

Lepakon kaikuluotain ei havaitse pystysuoraa sileää esinettä, joten se lentää suoraan sitä päin. Jos vauhtia on riittävästi, lepakolta lähtee henki.

Saksalaiset tutkijat tekivät löydön lennättämällä lepakoita pimeässä huoneessa, johon oli pystytetty sileä metallilevy.

Lepakot eivät huomanneet levyä vaan lensivät sitä päin. Pienessä huoneessa lentovauhti oli niin hidas, että lepakot eivät vahingoittuneet.

Tutkijoiden mukaan lepakot kyllä tunnistivat sileän metallilevyn, mutta vasta sekunti ennen törmäystä, jolloin oli liian myöhäistä.

Huoneen seiniä päin lepakot sen sijaan eivät lentäneet. Seinissä oli sen verran röpöläisyyttä, että lepakot tunnistivat ne esineeksi.

Metallilevyn tarina ei kuitenkaan lopu tähän.

Aiemmin on osoitettu, että jos sileä metallilevy asetetaan lattialle, lepakot tunnistavat sen. Ne lentävät aivan levyn pintaa pitkin ja koskettavat sitä kielellään.

Lepakot luulevat sileää pintaa veden pinnaksi ja koettavat juoda siitä. Jopa nuoret lepakot, jotka eivät ole koskaan nähneet vettä, tekevät näin, joten käyttäytyminen on sisäsyntyistä.

Vaakatasossa oleva sileä metallilevy merkitsee lepakoille siis vettä, mutta sama levy pystyasennossa on lepakoille näkymätön.

Lue myös:

Oih! Talviuneen vaipunut lepakko havahtuu parittelemaan kesken unien – ja sitten taas horrokseen

X