Miksi mopsilepakkojen kanta kutistui radikaalisti? Tutkijat ehdottavat erikoista syytä

Brittitutkijoiden tulokset osoittivat, että mopsilepakon kanta Englannissa romahti rajusti noin viisisataa vuotta sitten.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mopsilepakoiden kanta alkoi kutistua ilmeisesti siirtomaakaupan myötä.

Brittitutkijoiden tulokset osoittivat, että mopsilepakon kanta Englannissa romahti rajusti noin viisisataa vuotta sitten.
Teksti:
Jani Kaaro

Moni eurooppalainen lepakkolaji on harvinaistunut viime vuosina, mutta joidenkin, kuten mopsilepakon, kohdalla alamäki alkoi jo satoja vuosia sitten. Näin päättelevät brittitutkijat, jotka ovat selvittäneet mopsilepakon kannanvaihteluita lajin dna:n perusteella.

Mopsilepakko lisääntyi sukulaistensa kanssa

Dna:sta voi nimittäin lukea, milloin kanta on ollut suuri ja geneettisesti monimuotoinen, ja milloin laji on ajautunut niin sanottuun geneettiseen pullonkaulaan, jolloin yksilöitä on niin vähän, että sukulaiset joutuvat pariutumaan keskenään.

Tulokset osoittivat, että mopsilepakon kanta Englannissa romahti rajusti noin viisisataa vuotta sitten.

Koska mopsilepakko viettää päivänsä suurten tammien latvustossa, tutkijat uskovat, että lepakoiden romahdus johtui siirtomaakaupan alkamisesta. Tuolloin tarvittiin valtavasti laivoja, minkä vuoksi suuret tammimetsiköt kaadettiin varustamojen tarpeisiin.

Mopsilepakko viettää päivänsä suurten tammien latvustossa. © Antton Alberdi

Lue myös: Pohjanlepakko on yleisin lepakkolaji Suomessa – ja kanta runsastunut entisestään: ”Alkukesästä lepakoiden aktiivisuus painottuu Etelä-Suomeen”

X