Tauteja levittävät supikoirat siirtyvät asutusten liepeille

Jaa artikkeliTilaa Seura
Supikoiraa tavataan koko maassa ©Istock
Supikoirat ovat siirtyneet asutusten liepeille, ja niitä tavataan myös kaupungeissa. Kylmimpinä kuukausina supikoirat saattavat oleskella ulkorakennuksissa.

Kysymys

Maanteillä on näkynyt runsaasti menehtyneitä supikoiria. Onko Suomen supikoirakanta kasvanut? Entä pitääkö raadot siirtää tieltä syrjään?

Rahtari

Vastaus

Supikoirien määrästä Suomessa ei ole tarkkaa kanta-arviota, koska laji on nykyään hyvin runsaslukuinen. Viime vuonna maassamme metsästettiin reilut 212 000 supikoiraa, mikä on kolme kertaa enemmän kuin vielä vajaa vuosikymmen sitten.

Supikoiraa tavataan koko maassa, mutta pohjoisessa se on harvinaisempi kuin eteläisessä Suomessa.

”Supikoiralla ei juurikaan ole luontaisia vihollisia. Supikoirien kantaa rajoittavat metsästys ja liikenne. Joskus supikoira voi päätyä jonkun suurpedon saaliiksi”, kertoo erikoissuunnittelija Marko Mikkola Suomen Riistakeskuksesta.

Supikoiraa pidetään haitallisena tulokaslajina, koska se tuhoaa lintujen ja pienempien nisäkkäiden pesiä. Etenkin vesilinnut ovat kärsineet supikoiran runsastumisesta.

Viime vuosina supikoirat ovat siirtyneet asutusten liepeille, ja niitä tavataan myös kaupungeissa. Talven kylmimpinä kuukausina supikoirat saattavat oleskella jopa ulkorakennuksissa.

Supikoirat levittävät erilaisia tauteja, joista yleisin lienee kapi. Auton yliajamaksi päätynyttä supikoiraa ei tautivaaran takia pidä siirtää maantieltä syrjään ilman käsineitä.

”Liikenteessä menehtyneitä supikoiria ei kerätä pientareilta, vaan luonto huolehtii raadoista. Haaskoja syövät niin varikset kuin korpitkin. Myös kuollut lajitoveri kelpaa supikoiralle ravinnoksi.”

Lue myös:

Supikoira levittää tauteja – huono maine silti liioiteltu

X