Teollinen kalastus vie linnuilta kalat merestä – Erityisesti silakat, sardiinit, kalmarit ja krillit

Kalastuslaivastot ja merilinnut kilpailevat samasta ravinnosta ja linnut ovat häviämässä kilpailun, sanovat ranskalaiset ja kanadalaiset tutkijat.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kalastuslaivastot ja merilinnut kilpailevat samasta ravinnosta ja linnut ovat häviämässä kilpailun, sanovat ranskalaiset ja kanadalaiset tutkijat.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Teollinen kalastus on niin tehokasta, että merilinnuista on tullut uhatuin linturyhmä maailmassa. Niiden populaatiot ovat laskeneet 70 prosenttia viimeisen 70 vuoden aikana.

Montpellierin ja British Columbia -yliopistojen tutkimuksessa selvitettiin, missä merilinnut kalastavat, mitä ne syövät ja mikä on niiden ravinnontarve. Näitä tietoja vertailtiin globaaleihin kalastustilastoihin ja saalismääriin eri kalastusalueilla. Tarkastelujakso oli 1970-luvulta 2010-luvulle.

Kalmarit, krilli, silakka ja sardiini päätyvät ruokapöytiin

Tulokset osoittivat, että merilintujen vuotuinen kalojen kulutus vähentyi 70 miljoonasta tonnista 57 miljoonaan tonniin vuosien 1970–2010 välillä.

Muovi ja kalastajien verkot, siimat ja koukut ovat suuri uhka merilinnuille.

© iStock

Samanaikaisesti kalastuslaivastojen saalismäärät lisääntyivät 59 miljoonasta tonnista nykypäivän noin 65 miljoonaan tonniin. Merilintujen kalat menevät siis yhä suuremmassa määrin ihmisten kulutukseen.

Tutkijoiden mukaan pahimmin kärsivät ne merilinnut, joiden ravinto koostuu kalmareista, krillistä, silakoista ja sardiineista.

Muovi ja ajelehtivata kalastusverkot uhkaavat myös merilintuja

Tutkijat peräänkuuluttavat nopeita tekoja maapallon merilintujen suojelemiseksi, sillä ravinnonpuute ei  ole niiden ainoa ongelma. Merilintuja kuolee ajelehtiviin kalastusverkkoihin ja myös merten muoviongelma vaivaa nimenomaisesti merilintuja.

Merilintuja verottavat myös öljyonnettomuudet ja elinympäristöjen ekologinen muutos merten lämmetessä.

”Verrattuna 1970-luvun lukemiin, olemme menettäneet neljänneksen pingviineistä ja lähes puolet tiiroista ja fregattilinnuista”, sanoo päätutkija David Grémillet Ranskan kansallisesta tiedekeskuksesta.

Afrikanpingviiniä uhkaa sukupuutto.

Afrikanpingviiniä uhkaa sukupuutto. © David Grémillet

X