Tutkimus päättää arvailun turmiollisuudesta: Black metal -fanit ovat mukavia tyyppejä eikä hevimusiikki turruta väkivallalle

Black Metal -hevimusiikki tunnetaan raskaista ja väkivaltaisista sanoituksistaan. Mutta mikä mahtaa olla tällaisen lyriikan vaikutus kuuntelijoihinsa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Black Metal -hevimusiikki tunnetaan raskaista ja väkivaltaisista sanoituksistaan. Mutta mikä mahtaa olla tällaisen lyriikan vaikutus kuuntelijoihinsa?
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Jos kysytään konservatiivisilta vanhemmilta tai joiltakin uskonnollisilta ryhmiltä, heidän mielipiteensä on, että black metallin kuunteleminen on nuorille turmiollista.

Nyt asiaa ei enää tarvitse arvailla. Australialaisessa Macquarie -yliopistossa on tutkittu turruttavatko väkivaltaiset sanoitukset black metal -faneja oikealle väkivallalle.

Tulos oli yksiselitteinen: ei turruta.

BBC:n haastattelussa tutkimusta johtanut professori Bill Thompson summaa tutkimuksen tulokset toteamalla, että Black metal -fanit ovat hyviä tyyppejä.

Miten musiikki vaikuttaa emotionaalisesti?

Macquarien yliopiston musiikkilaboratoriossa on tutkittu pitkään musiikin emotionaalisia vaikutuksia.

Tuoreessa tutkimuksessa Black metal -fanit kuuntelivat Bloodbath-yhtyeen kappaletta Eaten, joka kertoo kannibalismista, ja samalla heille näytettiin samanaikaisesti kahdenlaisia kuvia, ensimmäisiä oikealle silmälle, toisia vasemmalle silmälle. Kuvaparit oli valittu siten, että ensimmäinen kuva esitti väkivaltaa ja toinen esitti neutraalia tilannetta.

Normaalisti ihmiset, jotka eivät ole turtuneet väkivallalle, katsovat kauemmin väkivaltaa esittävää kuvaa – koska he eivät ole tottuneet siihen ja se hätkähdyttää heitä.

Hevimusiikki ei turruta fanejaan väkivallalle

Sama koeasetelma toistettiin siten, että Black metal-musiikin sijasta koehenkilöt kuuntelivat positiivista ja iloista musiikkia, jollaiseksi oli valittu Pharrell WillamsinHappy”. Tutkimuksessa oli verrokkiryhmä, jotka eivät olleet Black metal -faneja.

Vertailu osoitti, ettei ryhmien välillä ollut eroja siinä, miten pitkään he kiinnittivät huomiota väkivaltaiseen sisältöön. Se tarkoittaa, ettei hevimusiikki ollut turruttanut fanejaan väkivallalle.

Kysymys väkivaltaisten sanoitusten vaikutuksesta liittyy laajempaan ja pitkäaikaiseen kysymykseen median väkivaltasisältöjen vaikutuksesta ihmisten käyttäytymiseen.

Mielenkiintoisesti toinen tuore tutkimus tietokonepelien vaikutuksesta nuorten väkivaltaiseen käyttäytymiseen ei sekään löytänyt merkkejä siitä, että väkivaltaiset pelit lisäisivät nuorten väkivaltaisuutta.

X