Suuri tasa-arvokeskustelu: ”Pinkki ei ole poikien väri”

Jaa artikkeliTilaa Seura

Saunassa on usein peikkoja. Kerran eräs peikko horjahti ja kaatui kiukaalle. Onneksi meillä on aina mukana violetti naru, joka on aivan yhtä totta kuin peikotkin. Sillä saatiin kiskottua langennut peikko takaisin lauteille.

Tällä kertaa peikkoja oli kaksi: toinen oli kiltti, toinen ruma. Esikoista hirvitti: entä jos joku taas kaatuu kiukaalle? Eikä narua näkynyt missään.

Kunnes hän huomasi:
– Hei, isi, se naruhan on sinulla.

Ojensin narun tytölle, joka kiitti ja jäi tutkimaan sitä tarkemmin.
– Mutta oikeasti tämä on vaaleanpunainen. Pinkki ei ole poikien väri.
– Kuinka niin?
– Koska.
– Mutta saahan siitä pojatkin tykätä.
– Ei se ole poikien väri.
– Mutta minäkin tykkään vaaleanpunaisesta.
– Niin, mutta sinä olet mies.
– Punainen oli minun lempivärini, kun minä olin pieni. Sitten joku sanoi, että se on tyttöjen väri. Sitten minun piti tykätä muka sinisestä, koska se on poikien väri. Se oli ihan tyhmää, koska oikeasti minä tykkäsin punaisesta. Minä tykkään vieläkin punaisesta ja tiedän, että ei siinä ole mitään väärää. Kyllä poikakin saa tykätä mistä väristä haluaa.
– Mutta pinkki ei ole poikien väri.
– Kyllä, kuule, nykyään saa tytöt ja pojat tykätä ihan mistä haluaa. Tytöistä ei tule isiä, eikä pojista äitejä, mutta ei sillä muuten niin ole väliä, onko tyttö vai poika. Ajattelepa: ennen monet olivat sitä mieltä, että miehet ei laita ruokaa, koska se on naisten hommaa. Eikö olisi hullua, jos minä en voisi laittaa ruokaa ihan vain sen vuoksi, että olen mies?
– Saat sinä laittaa ruokaa.
– Niin, ja saa pojat tykätä vaalenpunaisesta, jos siitä sattuvat tykkäämään.
– Mutta pinkki ei ole poikien väri.

Mistä lie saanut tuonkin päähänsä. Itse en ainakaan taatusti sanonut mitään tuon suuntaistakaan. Sitkeässä tuntuu ajatus joka tapauksessa olevan.

Ei ole ihme, että maailma ei ole tasa-arvon osalta vielä ihan valmis, jos sukupuolten välille syntyy tällaista jaottelua jo kolmevuotiaana.

P.S.
Vaaleanpunainen ja pinkki taitavat tarkoittaa meillä samaa asiaa, vaikka synonyymejä eivät täsmälleen ottaen olekaan.

X