Sainpa neitsyttä

Jaa kaverilleTilaa Seura

sainpaneitsyttaSain juhannuspäivänä neitsyttä. Huomasin asian vasta seuraavana päivänä. Kiitos kuuluu turkulaisille.

Juhannus on perinteiden aikaa. Meidän perinteemme ovat syntyneet vahingossa tai puolivahingossa. Juhannuskakkuja keksimme ruveta leipomaan jo ennen lapsia. Tänä vuonna tein ensimmäisen perinteisen juhannuslasagnen (kirjoittelin siitä Facebookissa tässä ja tässä).

En ole tullut ajatelleeksi asiaa ennen tätä vuotta, mutta olemme jo pitkään syöneet vuoden ensimmäiset varhaisperunat juhannuksena. Sitä on kehittynyt huomaamatta perinne. Olemme kuvitelleet syövämme rahvaanomaisesti uusia pottuja, vaikka kyseessä onkin itse asiassa hieno gourmetherkku.

Sain joululahjaksi Maku-lehden vuosikerran. (Kahteen kertaan: toisen sillä tavalla, että minä saan lehden ja lahjoittaja maksaa laskun, toisen päinvastoin.) Huomasin sunnuntaina lehden uusimmasta numerosta, että ruokatietoinen kutsuu varhaisperunoita neitsytperunoiksi.

Tutkailin asiaa tarkemmin. Pienen haeskelun jälkeen kävi ilmi, että neitsytperunan taustalta löytyvät turkulaiset Markku Haapio ja Jorma Haranen. Haapio kertoo blogissaan, että varhaisperunalle löydettiin uusi nimi extra vergine -oliiviöljypullosta. Herrat olivat arvelleet, että fiinimpi nimi voisi lisätä varhaisperunan arvostusta.

Olen asiassa tapani mukaan reippaasti myöhässä. Sivistyneen maailman keskipisteessä, Turussa vietettiin reilu viikko sitten neitsytperunoille omistettua festivaalia jo neljännen kerran. Haapio ja Haranen nimesivät uudet potut neitsytperunoiksi ymmärtääkseni jo vuonna 2002.

Oliiviöljyyn saa liittää neitsyt-etuliitteen vain, jos se täyttää tiukat kriteerit. Ensimmäisen puristuksen sääntö selittää sitä, miksi juuri neitsyt on valikoitunut parasta laatua kuvaavaksi sanaksi.

Sitä en tiedä, mitä edellytyksiä varhaisperunan tulee täyttää, jotta sitä saa neitsyeksi kutsua. Kelpaako mikä hyvänsä lajike vai pelkästään kaikista varhaisimmat? Vieläkö elokuun uudet potut ovat neitsyitä vai saako niitä vain alkukesästä?

Kutsutaan nyt ainakin juhannuksena syötyjä pottuja kuitenkin vielä neitsytperunoiksi. Niitä syötiin voikastikkeen ja kalaherkkujen kanssa, joita juhannuskakulla käyneet mummu ja pappa toivat tullessaan. Erinomaista ja perinteistä juhannusmuonaa, joka maistui lapsillekin.

Mutta mikä voisi olla parempaa kuin neitsyt? Kaksi neitsyttä!

Oliiviöljy sopii minun mielestäni varhaisperunoiden kaveriksi aivan yhtä hyvin kuin voi. Siitä ja aterialta jääneistä keitetyistä varhaisperunoista syntyy helposti taivaallinen herkku.

Hyvää neitsytoliiviöljyä, siivuiksi leikattua kevätsipulia ja valkosipulia pyöräytetään hetki pannulla. Ei paisteta, ei edes kuulloteta, vaan kuumennetaan hetki, ja jätetään sivuun odottelemaan. Perunat leikataan siivuiksi ja paistetaan kevyesti. Kun ne ovat saaneet hieman väriä, kaadetaan öljy ja sipulit joukkoon ja sekoitetaan nopeasti. Kokonaisuus ei kaipaa välttämättä edes suolaa, vaikka ei se kyllä pahaakaan tee.

Sipulin ja valkosipulin mukaan voi silputa vielä jonkun sopivan miedon chilin tai maukkaan paprikan, jos sellaisia sattuu olemaan. Perunoiden kaveriksi paistettavaksi sopivat myös makeat uudet porkkanat.

Ehkäpä minä kehittelen tuota ääliömäisen yksinkertaista reseptiä vähän hienostuneemmaksi ja osallistun ensi vuonna Neitsytperunafestivaalin Kokataan blogissa -kilpailuun, jos sellainen vielä järjestetään. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestetyn kilpailun voitti Makuammuntaa-blogin Neitsytperuna-raparperisalaatti. Toisaalta voittajablogista löytyvät linkit myös muihin kilpailuun osallistuneisiin postauksiin.

Jos varhaisperunoita kerran pitää kutsua neitsytperunoiksi, niin miten nimitetään sitten niitä juuri ja juuri syömäkelpoisia edellisen kesän perunoita, joita saattaa löytää joistakin kaupoista vielä elokuussakin? Yksi vaihtoehto tuli mieleen. Taitaa olla kuitenkin parempi, etten kerro: voisi tulla pian ensimmäistä kertaa tämän blogin historiassa sanomista kustantajan taholta.

Aiheesta internetissä:
DeliVerde / Markku Haapio: Neitsytperunan alkeet
Neitsytperunafestivaali
Makuammuntaa: Neitsytperuna-raparperisalaatti
Makuammuntaa: Kokataan blogissa neitsytperunaa

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

Lisää Isän pikajuna Bloggerin lukulistaan käyttämällä osoitetta http://blogit.kaksplus.fi/isanpikajuna/feed

X