Persut tekevät Ylestä huligaanin uutisankan perusteella

Jaa artikkeliTilaa Seura
Perussuomalaiset.

persut-syyttävät-yleä-huligaaniksiKansanedustaja siteerasi Ylen toimittajaa väärin Facebookissa. Väärä lainaus levisi ja muuttui totuudeksi. Nyt perussuomalaiset syyttävät Yleä sen perusteella huligaaniksi.

Joku idiootti kivitti persujen ikkunat rikki. Todella typerää. Nyt puolue ottaa tapahtumasta kaiken irti ja yrittää vierittää syytä Ylen niskoille.

Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen tiesi Helsingin Sanomien mukaan, että esimerkiksi Ruotsin valtiopäivävaaleja käsitellessään Yle olisi vetänyt yhtäläisyyksiä ruotsidemokraattien, fasistien ja perussuomalaisten välillä.

Ylen Aamu-TV:ssä todellakin ruodittiin maanantaina Ruotsin valtiopäivävaaleja. Kansallismielisenä pidetty Ruotsidemokraatit-puolue oli saavuttanut mainion tuloksen. Studiossa oli asiantuntija, joka vastaili toimittajan kysymyksiin.

Perussuomalaisten kansanedustaja Maria Lohela oli ilmeisesti seurannut lähetystä. Hän pahoitti mielensä, koska koki, että toimittaja oli yhdellä kysymyksellään loukannut perussuomalaisia.

Hän toimi, kuten nykyään kuuluu toimia: kirjoitti asiasta närkästyneen päivityksen Facebookiin:

Ylen Aamu-tv:ssä keskusteltiin Ruotsin vaaleista. Ruotsidemokraateista puhuttaessa toimittaja kysyi: ”Voiko sanoa että se on vielä maahanmuuttovastaisempi tai jossain määrin rasistisempi puolue kuin perussuomalaiset?”

Yle väittää olevansa puolueeton, mutta peittelee puolueellisuuttaan vähän huonosti.

Oikeastaan surullisinta on se, että ihmisiä, äänestäjiä pidetään jotenkin tyhminä ja yksinkertaisina. Vaalituloksilla on konkreettisia syitä. Ihmiset äänestävät kokemansa ja näkemänsä valossa.

Päivityksensä lopuksi hän jakoi linkin Yle Areenaan, josta haastattelu löytyi.

Minä katsoin haastattelun. Huomautin Lohelan Facebook-sivulla, että hän siteerasi toimittajaa väärin. Kansanedustaja korjasi huomautukseni jälkeen toimittajan sanomiset muotoon ”Voiko sanoa että se on vielä että se on maahanmuuttovastaisempi tai jossain määrin rasistisempi puolue kuin perussuomalaiset?”

Uusi litterointi on sanatarkka lainaus toimittajan kysymyksestä. Itse olisin lisännyt siihen ehkä kolme pistettä vielä-sanan jälkeen, mutta Lohelan korjaamasta muodostakin käy ilmi, että toimittaja keskeyttää kysymyksensä vielä-sanan jälkeen ja esittää kysymyksen ilman sitä.

Vielä on merkityksellinen sana tuossa yhteydessä, koska ilman sitä kysymykseen ei sisälly olettamusta, että Perusuomalaiset olisi rasistinen puolue.

On aivan mahdollista kysyä esimerkiksi, että oliko Äiti Teresa humaanimpi ihminen kuin Adolf Hitler antamatta pienintäkään viitettä siitä, että pitäisi Hitleriä tippaakaan humaanina. Jos taas kysyisi, että onko Sibeliuksen tuotanto vielä merkityksellisempi Suomen kulttuuriperinnölle kuin Cheekin tuotanto, julistaisi kysyjä kysymyksessään pitävänsä Cheekin aikaansaannoksia merkityksellisinä.

Selitin asian hieman toisin sanoin Lohelan Facebook-sivuilla. Hänen mukaansa kyseessä oli makuasia, mutta kunnioitan hänen päätöstään tarkentaa sitaattia.

Vahinko oli kuitenkin ehtinyt jo tapahtua. Lohelan sivusta tykkää liki 800 ihmistä. Yksi heistä on Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Simon Elo. Hän jakoi Lohelan päivityksen omilla Facebook-sivuillaan. Sitten hän kirjoitti asiasta blogipäivityksen.

Elon Facebook-sivuille päivittyi Lohelan korjaama sitaatti, mutta blogipäivitykseen hän ehti kirjata sen alkuperäisessä, virheellisessä muodossa. Elo tuomitsi toimittajan kysymyksen jyrkästi.

– On häpeällistä, että puolueettomaksi julistautuva Yle herjaa Suomen kolmanneksi suurinta puoluetta ja sen yli puolta miljoonaa äänestäjää, Elo kirjoitti.

Eikä tässä vielä kaikki.

Perussuomalaisten nettilehti Perussuomalainen bongasi Elon mietteet. Asiasta copypastettiin uutinen otsikolla PS-Nuoret: Ylen lopetettava perussuomalaisten herjaaminen.

Uutisen loppuosa oli kopioitu Elon blogikirjoituksesta. Uutisen aloitus oli peräisin Lohelan Facebook-kirjoituksesta. Ylen toimittajaa siteerattiin väärin juuri samalla tavalla kuin Lohelan alkuperäisessä tekstissä, joten Perussuomalainen on arvatenkin kopioinut senkin Elon blogista.

Yleä syytellään suureen ääneen, mutta persuilla itsellään ei käynyt ilmeisesti Maria Lohelaa lukuun ottamatta mielessäkään tarkastaa alkuperäistä lähdettä, vaikka se on verovaroin Yle Areenaan kaikkien saataville asetettu.

Perussuomalaisen uutista on jaettu sosiaalisessa mediassa. Se on saavuttanut suuren yleisön. Joillekin siitä on tullut totuus, vaikka se perustuu huolimattomaan siteeraamiseen.

Nyt työmies Matti Putkonen julkeaa tämän totuuden perusteella syyttää Yleä jonkun älykääpiön riehumisista.

Voi elämä.

*************

Melkein tekisi mieleni tehdä karkeita yleistyksiä ja haukkua kaikki perussuomalaiset typeriksi junteiksi. Jätän moisen kuitenkin muille. Perussuomalaisista löytyy paljonkin fiksua porukkaa, joiden kanssa pystyy vaihtamaan ajatuksia, vaikka heidän kanssaan olisikin eri mieltä. Esimerkiksi tässä jutussa mainitus Simon Elo ja Maria Lohela ovat tällaisia. Matti Putkosen kanssa minä en taida edes pyrkiä haastelemaan.

Aiheesta internetissä:
Helsingin Sanomat: Sabotaasista tulistuneet perussuomalaiset syyttävät anarkisteja, Yleä ja poliisin johtoa
Maria Lohelan Facebook-päivitys
Simon Elo: Massamaahanmuutto kaatoi Fredrik Reinfeldtin
Perussuomalainen: PS-Nuoret: Ylen lopetettava perussuomalaisten herjaaminen
Yle Areena: Ruotsin valtiopäivävaalien voittajat ja häviäjät

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

Lisää Isän pikajuna Bloggerin lukulistaan käyttämällä osoitetta http://blogit.kaksplus.fi/isanpikajuna/feed

 

 

Jaa artikkeliTilaa Seura

Lisää aiheesta

Lue lisää samalta kirjoittajalta

Yhteistyössä

Kommentointi

Oot fiksu kaveri, ala poliitikoksi. Masentaa kun mäellä on pöydän ääressä vain dumb and dumber.

Ei tule kuuloonkaan. Mieluummin räkytän politiikan ulkopuolella ja annan muiden etsiä minuakin tyydyttävät ratkaisut. Ei se oikeasti ole niillä politiikoillakaan helppoa.

En tiedä kenen suomenkielen ymmärtämisessä on vikaa, mutta minusta ”vielä”-sanan käyttö tai käyttämättä jättäminen ei muuta toimittajan viestiä millään tavoin. Selkeä tulkintani on että toimittaja kuvailee perussuomalaisia rasistikseksi ja maahanmuuttovastaiseksi puolueeksi.

Myös muissa YLEn keskusteluissa olen huomannut ikävän sävyn toimittajien asenteissa ja kysymyksissä, mitä tulee perussuomalaisiin. Jotkut perustelut ja kommentit jopa herättävät minussa myötähäpeää.

Onko sitten sinusta henkilökohtaisesti maahanmuuttoa kritisoiva henkilö tai puolue automaattisesti rasisti? Siinä tapauksessa myös minä sekä ulkomaalaisena Suomeen tullut mieheni olemme rasisteja. Onko blogin pitäjä koskaan tutustunut siihen miten integraatio Suomeen tapahtuu, tunnetko paljonkin ulkomaalaisia ja asutko heidän keskellään? Me asumme ns. mamualueella, olemme päivittäin tekemisissä maahanmuuttajien kanssa, mieheni on maahanmuuttaja ja on käynyt läpi Suomen ”integrointiohjelman”. Molemmat olemme sitä mieltä että maahanmuuttopolitiikka Suomessa ei ole järkevällä pohjalla, ja sitä saa sekä PITÄÄ kritisoida. Ei halu turvata Suomen hyvinvointi tulevaisuudessa ole rasismia, ja on selvää että nykyinen maahanmuuttopolitiikka on sille selkeä uhka yhteiskuntarauhan puolesta sekä myös taloudellisesti.

Me emme mieheni kanssa elä missään omakotitalolähiössä saati Oulussa, vaan elämme keskellä eteläistä Suomen kaupunkia jossa maahanmuuttajat ovat yliedustettuina. Näemme ja koemme ongelmat päivittäin. Mieheni tuttavien sekä ystävien kautta saan jatkuvasti tietoa siitä miten Suomen sosiaaliturvaa väärinkäytetään ja millainen asenne monella tulijalla on Suomea ja suomalaista kohtaan. Monet heistä pyytävät paperiasioissa minulta apua, olen rustannut lukemattomat perheenyhdistämishakemukset ja oleskelulupahakemukset Migriin ja opastanut näitä ulkolaisia byrokratian hoidossa. En kirjoita hakemuksiin karuja yksityiskohtia ja peiteltyjä totuuksia hakijoiden elämästä sekä tekemisistä, vaikka joskus moraalisesti koenkin tekeväni siinä väärin. Suomen hyvinvointivaltion hyväksikäyttö ja hakijoiden oma asenne sekä suhtautuminen Suomeen sekä suomalaisiin tosin herättää yön tunteina minussa suuttumusta.

Kulttuuri ja arvot sekä asenteet eivät ole mikään taikaviitta jonka voi riisua lentokentällä pois, se kestää isältä pojalle ja periytyy, ja aiheuttaa eriytymistä suomalaisesta yhteiskunnasta.

Eniten olen kuitenkin huolissani kaltaistesi ihmisten sokeudesta ja utopiamaisesta kuvitelmasta monikulttuurisuuden ihanuudesta sekä hyödyistä. Miksi asiaa kritisoiva puolue on heti rasisti tai maahanmuuttovastainen? Mielestäni heillä on enemmän realismia asioiden suhteen kuin monella muulla puolueella. En osaa sanoa mistä tietämättömyys ja lapsenusko maahanmuuttoa kohtaan johtuu. Ettekö te kohtaa riittävästi maahanmuuttajia, ettekö te tutustu heihin riittävästi ja eikö asia kosketa teitä suoranaisesti mitenkään? Se miten maahanmuuttaja puhuu suomalaiselle ja hänen suomalaiselle perheelleen, voi täysin poiketa siitä miten maahanmuuttaja puhuu oman kulttuurinsa edustajalle.

Minä en haluaisi jättää lapsilleni sellaista Suomea, joka nykyisellä maahanmuuttopolitiikalla tullaan aikaansaamaan, ja samaa mieltä on mieheni. Ja vaikka mieheni integraatio onkin poikkeuksellisen onnistunut, koen vähättelynä sen ettei ymmärretä miten kovaa työtä se on puolisona minulta vaatinut ja miten poikkeuksellisen joustavaa asennetta se vastaavasti puolisoltani on vaatinut (muslimi). Ei muutama kielikurssi kotouta ketään, ja nykyinen mallimme uskottelee tulijoille että Suomi on maailman sosiaalitoimisto jossa rahan eteen ei tarvitse tehdä mitään saati astua ulos omalta kulttuuriselta mukavuusalueeltaan. Se että oletetaan useimpien tulijoiden integroituvan yhtä hyvin kuin mieheni, on mielestäni mieheni henkilökohtaisten ominaisuuksien ja poikkeuksellisen avaran maailmankatsomuksen väheksymistä, samoin väheksyntää minua kohtaan.

Totuus on että moni maahanmuuttaja ei koskaan integroidu Suomeen, ja on toisinaan hätkähdyttävää tavata 20 vuotta Suomessa oleskellut maahanmuuttaja joka juttelee minulle sujuvasti suomeksi ystävälliseen sävyyn, mutta paljastaa miehelleni kahden kesken kannattavan mm. kunniamurhaa. Todelliset asenteet ja kulttuuriset arvot eivät aina näy meille kantasuomalaisille – mieheni kautta kuitenkin totuus tulee monesti ilmi, ja suomalaisena tämä totuus on minusta pelottavaa sekä hämmentävää. Miten voidaan sivuuttaa se tosiasia, että meillä elää jatkuvasti kasvava väestönryhmä jonka arvot sekä asenteet ovat täysin ristiriidassa mm. suomalaisten arvojen, asenteiden sekä lakien kanssa. Ongelma on todellinen. Mutta jostain syystä keskitytään huutelemaan rasismia ja persuja, kuin tunnustetaan pinnan alla kytevät ongelmat ja yritettäisiin etsiä niihin ratkaisua ennenkuin ongelmat räjähtävät näkyviksi.

On ilmeisesti persujen edun mukaista etsimällä etsiä heitä rasisteiksi kutsuvia. Jos ei löydy, niin sitten tulkitaan oikein kovasti.

Minunkin kirjoituksiani on nyt näköjään tulkittu hyvin vapaasti. Onko sitten niin, että kaikki persuihin kohdistuva arvostelu on jotenkin ymmärrettävissä rasismisyytöksiksi?

”minusta ”vielä”-sanan käyttö tai käyttämättä jättäminen ei muuta toimittajan viestiä”

Tietenkin muuttaa, juuri siten kuin kirjoituksessa jo selitettiin.

Terveisiä muuten sinne Homma-foorumille. Ihmisvihasi on puistattavaa ja halusi solvata muita ihmisiä oksettavaa. Kehotan myös copypastetuksen sijasta ihan itse kirjoittamaan tekstisi.

”Vielä”-sana ei mitenkään muuttanut toimittajan sanomaa. Samoin ymmärtää hyvin mitä rivien välistä haluat sanoa, kun viittaat että vierailisin Hommafoorumilla tai copypastetan ihmisvihassani – mistä kumpikaan väite ei ole totta. Minusta sinä halveksut kokemuksiani ja elämääni jossa elän, väittäen minusta aika rumia asioita. Olisin toivonut rakentavampaa keskustelua mutta kuten yleensä, persuihin ja maahanmuuttokriittisyyteen suhtaudutaan tunteella, ei järjellä. Ja sen sinä Joni olet jälleen todeksi todistanut. Parempaa jatkoa sinulle!

Asuin aikoinaan 10 vuotta tuossa länsinaapurissa. Täysin ummikkona menin sinne, vuoden asumisen jälkeen toimin tulkkina muille maanmiehilleni esim. autokaupoissa ja pankkiasioissa. Tehtaalla jossa olin töissä koko tuon ajan oli n. 60 eri kansallisuutta edustavaa työntekijää. Toki tehtaassa oli 8000 työntekijääkin, autoja siis tehtiin.
Käytännössä jokaisen ulkomaalaisen kanssa pystyi puhumaan ruotsia, ainakin jonkinlaista. Suomalaiset olivat kai kuitenkin hankalimpia, iso osa ei tahtonut jostain syystä oppia tätä kuninkaidenkin käyttämää kieltä. Syy lienee selvä, liikaa saman maan asukkaita, ei tarvitse, tehtaalla oli tulkit suomalaisille. Jos vaikka tarvitsit lokasuojaa omaan polkupyörääsi, tehtaan tulkki soitti kaupungin pyöräliikkeet läpi ja kertoi mistä löytyi ja paljonko maksaa. Tämä on totta ja itse nähtyä.

Tärkeintä oli kuitenkin se että suunnilleen kaikki Ruotsissa asuvat kävivät työssä. Työttömyysprosentti taisi olla 3 % mutta tuon verran löytyy pinnareita joka kansasta. Tosin jos on vaikka vaikeaa työväsymystä, voi olla ihan terveellistä olla välillä joutenkin. Nythän tälläisiä töitä joita teimme ei ole enää koko Euroopassa, tehdastyö on siirtynyt halvemman työvoiman maihin.

Suomeen tulee ulkomailta jonkin verran väkeä, esim. Ruotsiin paljon enemmän. Aina ei ole ehkä kuitenkaan ole niin että kaikkein hädänalaisimmat pääsevät lähtemään kotimaistaan. Parempaa elämäähän täältä tullaan hakemaan, samaa me suomalaisetkin teimme kun lähdimme joukolla töihin Ruotsiin. Tämän nykyisen maahanmuuton näen enemmän koko Euroopan asiana, olemmehan samaa talousaluetta, haluamme tai emme. En jaksa ymmärtää miten voimme järjestää kaikkille maahanmuuttajille järkevää tekemistä. Olen ollut itsekin yrittäjä, työnhakijoita on ollut paljon, myös ulkomaalaisia. En ole koskaan pysytynyt palkkaamaan ketään.
Kielitaito ei ole kertakaikkiaan riittänyt. Myös eri tavat, esim. monilla miehillä aivan jatkuva tupakointi estää tehokkaan työskentelyn. Jos näihin tapoihin on tottunut 20-30 aikana, eivät ne muutu.

Puolueet puhuvat kauniisti monikulttuurisesta yhteiskunnasta, kuinkahan monta maahanmuuttajaa ne itse työllistävät?? Haluaisin myös kysyä mitä hyvää maahanmuutto ja monikulttuurisuus on tuonut johonkin maahan? Itse en näe mitään hyvää näissä kauppakeskuksissa norkoilevissa maahanmuuttjissa. Onhan siellä toki meitä suomalaisiakin, tosin meidän kauppoihin jättämillä rahoilla ne pyörivät ja on rakennettukin.
Ruotsi oli varsinainen lintukoto 70-luvulla. Tosin olihan Suomikin, vähän köyhempi mutta inhimillinen.Nyt Ruotsissa mellakoidaan kuten muuallakin. Ja nämä mellakoijat eivät ole alkuperäisväestöä eikä edes suomalaissiirtolaisia. Muistakaan maista, vaikkapa Englanti, ei tarvitse hakea kaukaa historiasta vastaavia tapahtumia.

Tätä olen myös ihmetellyt miksi maahanmuuttovastaisuus rinnastetaan rasismiin? Koko ajan kuulemme että asumme vapaassa maassa jossa on vapaus esittää oman mielipiteensä eri asioista. Tietenkään mitään henkilökohtaista, loukkaavaa tms. ei saa esittää tai joutuu raastupaan. Mutta sieltäkin selviää sakoilla, ei tarvitse pelätä kivitystuomiota tai jotain vielä pahempaa.

Minkä ihmeen takia ei saa olla sitä mieltä että haluaa pitää tämän kotimaamme suunnilleen sellaisena kuin se on ollut? Tottakai kehitystä ja muutoksia tapahtuu, niin kuin on tapahtunutkin. Eihän se että vastustaa maahanmuuttoa tarkoita sitä että vastustajalla olisi jotain näitä henkilöitä vastaan, hän ei vain halua että he tulevat maahamme.
Emme me halua lähteä häiritsemään heidän elämistään heidän kotimaihinsa, meidän puolestamme he saavat elää niissä rauhassa. Tosin se on vielä aikalailla hakusessa niillä alueilla. Niinhän se oli viime vuosisadalla muuallakin, kahdessa maailmansodassa tuli uhreja 60-90 miljoonaa, arviot ja laskelmat vaihtelevat. Suurin osa muuten siviilejä, valitettavasti. No, kaikella on hintansa, rauhallakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X