”Maassa maan tavalla” olisi hyvä ohje rasisteillekin

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kunnanvaltuutetun mielestä paita on mainio tapa levittää maahanmuuttokriittisyyttä.

Kunnanvaltuutetun mielestä paita on mainio tapa levittää maahanmuuttokriittisyyttä.Henkinen nurkkiinkuseskelu ei ole dialogia. Kun mennään vieraisille, siellä käyttäydytään niin kuin isäntä käskee.

Erään pikkupaikkakunnan eräs kunnanvaltuutettu mainostaa Facebook-sivuillaan yllä olevassa kuvassa näkyviä paitoja. Jumala pitää taivaan sinisenä – pidetään me Suomi valkoisena, paidoissa kannustetaan. Valtuutetun mielestä niiden voitokas kaupittelu on hyvä tapa edistää maahanmuuttokriittisyyttä.

– Mitä useammalla on kyseinen paita, niin sitä paremmin on maahanmuuttokriittisyys levitetty ja myös sitä on saatava levitettyä, vaikka päämediat toista jauhavatkin, hän kommentoi.

Niin sanotussa maahanmuuttokeskustelussa kritiikki ja rasismi ovat suloisesti sekaisin. Esimerkiksi se, kun joku vaatii isoilla kirjaimilla neekereitä hakattavaksi, on hyvin kaukana dialogista tai kritiikistä. Se on vain törkeää. Mutta sitä niin sanotun maahanmuuttokeskustelun taso suurelta osin on.

Tämän vuoksi valtamedioihin lukeutuvat MTV, Helsingin Sanomien Nyt-liite ja Iltalehti sekä kokoomuksen verkkolehti Verkkouutiset kertoivat suitsivansa aiheesta nettisivuillaan käytävää keskustelua. Tämä puolestaan ei ollut isänmaallisina itseään pitävien mielestä ollenkaan hyvä juttu. Heidän mielestään kyse on sananvapauden rajoittamisesta.

Mutta ei kyse ole siitä. Vihapuhujat saavat edelleen jatkaa idioottimaisuuksiensa kirjoittelua, vaikka missä hyvänsä he eivät saakaan käyttäytyä ihan miten vain. Kyse on siitä, että tiedotusvälineillä on täysi oikeus ja myös velvollisuus päättää, mitä heidän julkaisuissaan lukee.

Tämä oli itsestäänselvää silloin, kun Internetiä ei vielä ollut. Kukaan ei olettanut, että paperilehden yleisönosastolla olisi julkaistu jokainen känninen sadattelu, mitä toimitukseen oli lähetetty. Verkkojulkaisujen aikana on syntynyt kummallinen harhaluulo siitä, että minkäänlaista valintaa ei saisi tehdä.

Sananvapaus ei tarkoita sitä, että joka paikassa voi huutaa, mitä tahtoo. Kirkosta saa taatusti lähtöpassit, jos siellä kesken hautajaismenojen rupeaa pitämään omia palopuheita. Sama pätee tiedotusvälineiden nettisivuihin: siellä joko keskustellaan sääntöjen puitteissa tai ei keskustella lainkaan.

Tiedotusvälineet tekevät itse asiassa pahimmille vihapuhujille palveluksen: kommentoinnin kieltämisen seurauksena jää luultavasti moni rikollinen kiihottaminen kansanryhmää vastaan tekemättä.

Maahanmuutosta voitaisiin toki keskustella kiihottamatta ja järkevästikin. Valitettavasti törkeimmät tapaukset aiheuttavat sen, että asiallisestikin muotoiltu kritiikki jää nyt esittämättä lehtien nettisivuilla. Huutelijat sahaavat omaa oksaansa torppaamalla paremmin käyttäytyvien samanmielisten kommentit.

Isänmaalliset tukeutuvat usein sanontaan maassa maan tavalla. Sitä periaatetta olisi hyvä maahanmuuttokriitikoidenkin opetella noudattamaan. Meillä nimittäin on sellainen tapa, että vieraisilla käyttäydytään, kuten isäntä käskee. Jos hän on sitä mieltä, että nurkkiin ei kusta, niin silloin sitä päätöstä kunnioitetaan. Useimmat pitävät tuollaista sääntöä itsestäänselvänä, mutta yllättävänkin monille asia vaikuttaa olevan hankala sisäistää.

Jokainen on vapaa tekemään tarpeensa omilla tiluksillaan mielensä mukaan vaikka omaan sänkyynsä: itsepähän myös niissä jätöksissään sitten makaa. Kukin kirjoittakoon omiin julkaisuihinsa harkintansa mukaan mitä lystää, kunhan vastaa sanoistaan itse. Kun ollaan toisen kotona – tai kotisivuilla – toimitaan sen paikan säännöillä.

Ja tämä koskee sekä konkreettista että henkistä nurkkiinkuseksimista. Molemmat löyhkäävät.

* * *

Jääköön tällä kertaa paitoja mainostavan kunnanvaltuutetun nimi mainitsematta, koska sillä ei ole näin laajassa ilmiössä merkitystä. Mainitaan kuitenkin väärinkäsitysten välttämiseksi sen verran, että hän ei ole (enää) minkään eduskuntapuolueen jäsen eikä tämä kirjoitus liity häneen muuten kuin paitaan liittyvän esimerkin osalta.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Aiheesta internetissä:

Yle: Mitta täyttyi vihapuheesta – MTV ja HS rajoittavat nettikommentointia (1.9.2015)

MTV: MTV:n päätoimittaja maahanmuutosta: Ihmisyys on kriisissä (1.9.2015)

Nyt: Suljemme kommenttiosiomme, koska jotainhan tässä on tehtävä (1.9.2015)

Verkkouutiset: Maahanmuuttokeskustelu käy ylikierroksilla – Verkkouutiset painaa jarrua (1.9.2015)

Iltalehti: ltalehti linjaa verkkokeskustelua (1.9.2015)

Iltalehti: Yhteiskunnallinen ilmapiiri huolestuttaa (1.9.2015)

MTV: Somekeskustelu pakolaisista lähtenyt liian kovalle laukalle (2.9.2015)

Kouvolan Sanomat: Päätoimittajan kommentti: Vastuutonta keskustelua ei tässä lehdessä käydä (3.9.2015)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X