Hanhikiven huligaanit pistävät kivittämisen toimittajien omaksi syyksi

Jaa artikkeliTilaa Seura
Poliisi sumuttaa kaasua aktivistiryhmän julkaisemassa kuvassa.

Poliisi sumuttaa kaasua aktivistiryhmän julkaisemassa kuvassa.Väkivaltainen huligaanilauma ydinvoimalatyömaan liepeilllä sahaa omaa oksaansa. Vai sahaako?

Jossain yksilö vaimennetaan väkivallalla, toisaalla rahalla.

Muun muassa näin julisti viime viikolla Hanhikiven ydinvoimalatyömaan liepeillä sittemmin huomiota herättänyt aktivistiryhmä puolustaessaan toimimistaan naamioituneina. Viikkoa myöhemmin samainen ryhmä osoitti konkreettisesti pyrkivänsä itse vaimentamaan väkivalloin yksilöitä, jotka eivät alistu kertomaan ryhmästä sen sanelemalla tavalla.

Ryhmä kivitti tiistaina yksilöitä, jotka olivat seuraamassa niin sanottua aktivismia. Kiviä lensi ihmisiä kohti ainakin kahteen eri otteeseen. Vaikka kyseessä ovat lehdistön edustajat, ovat he ihmisiä. Murikoita paiskottiin päin yksilöitä, ei mediatalon seinään.

Ja niin aktivistit ansaitsivat omalla toiminnallaan tulla kutsutuiksi väkivaltaiseksi huligaanilaumaksi. Asia voisi olla toinen, jos ryhmä ja eritoten kivittämiseen syyllistyneet ottaisivat vastuun teoistaan, mutta näin ei tehdä. Päinvastoin, ryhmä julistaa internetsivuillaan, että kivittäminen oli kivitettyjen toimittajien syytä.

Ryhmän julkaisemassa tiedotteessa väkivaltaa puolustellaan sillä, että toimittajat eivät toimineet ryhmän edellyttämällä tavalla.

– Näin ollen katsomme valitettavan kahinan johtuneen lähtökohtaisesti kyseisten Yle Oulun toimittajien omasta haluttomuudesta toimia yhteistyössä leirin kanssa, valmistautua vierailuun leirissä tai keskustella leirin mediaperiaatteista edes paikan päällä.

Toisin sanoen ryhmä sanoo olleensa oikeutettu väkivaltaan, koska yleisellä paikalla tapahtumia seuranneet ja taltioineet toimittajat olivat havainnoimmassa, mitä tapahtuu sen sijaan, että he olisivat tanssineet huligaanien pillin mukaan.

Selittely menee suorastaan naurettavaksi, kun väkivalta yritetään kiistää kokonaan.

– Kiviä ei heitetty Ylen toimittajiin, vaan ne olivat symbolisia varoituksia, joilla paikalla olleet pyrkivät turvaamaan läsnäolevien ihmisten yksityisyydensuojan, tiedotteessa sanotaan.

Ylen julkistamasta videosta käy kuitenkin kiistatta ilmi, että kivet eivät olleet lainkaan symbolisia. Toimillaan ja selitteleyllään ryhmä osoittaa,  että se on valmis väkivaltaan ja että sen eteen osuvat ihmiset ovat konkreettisessa vaarassa.

Herää kysymys, että kenen asialla nämä aktivisteiksi itseään nimittävät huligaanit ovat, ja ketä naamioiden takaa paljastuu. Fennovoiman ydinvoimahankkeessa on niin paljon arveluttavia piirteitä, että jopa ydinvoiman kannattajan on sitä helpohko vastustaa. Hyökkäämällä demokratian erään kulmakiven, vapaan lehdistön ja sitä kautta sananvapauden kimppuun ryhmä kuitenkin pikemminkin liki kerjää sympatiaa ydinvoimalalle.

Hankkeen vastustamisesta syntyy vastenmielisen raakalaismainen mielikuva. Tämän ei luulisi olevan aktivistiryhmän tavoite.

Vai onko?

Kuva: Stop Fennovoima.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Aiheesta internetissä:

Stop Fennovoima: TIEDOTE: Reclaim the Cape -päätoimintapäivän tapahtumista, uutisoinnista ja toimintaviikon jatkosta (27.4.2016)

Stop Fennovoima: Ne naamiot, ne naamiot: miksi kasvot peitossa? (20.4.2016)

Yle: Aktivistit paiskoivat toimittajaa kivillä ydinvoimamielenosoituksessa – video (26.4.2016)

Iltalehti: Aktivistit uhkailivat ja kivittivät toimittajia – hengenvaarallinen tilanne (26.4.2016)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X