Sisukkaat perushäiriköinnit tehoavat

Jaa artikkeliTilaa Seura

Suomen Sisun Etelä-Pohjanmaan piiri kampanjoi perussuomalaisten puolesta.Häiriköinnin tavoitteena on pelotella hiljaiseksi. Osin tässä on jo onnistuttu.

Kansallismielisenä esiintyvä Suomen Sisu -järjestö masinoi häiriköintikampanjaa Ilmajoen hallinto- ja talousjohtaja Mika Sillanpäätä vastaan. Sillanpää on kertonut sanomalehti Ilkan mukaan aikovansa tehdä poliisille rikosilmoituksen maanantaisen Ilmajoen kunnanhallituksen kokouksen tapahtumista.

– Kokouksessa erään asiakohdan käsittelyn yhteydessä kunnanhallituksen jäsen Juha Mäenpää, ps, on solvannut hallinto- ja talousjohtajaa seuraavasti: ”Pidä turpasi kiinni, senkin räkänokka”, Sillanpää oli tiedottanut Ilkan mukaan.

Mäenpää on kunnanhallituksessa perussuomalaisten edustajana, mutta hän on myös Suomen Sisun Etelä-Pohjanmaan piiripäällikkö. Piirin Facebook-sivulla korostetaan jälkimmäistä asemaa.

– Ilmajoen kunnan hallinto- ja talousjohtaja Mika Sillanpää on ikävästi pahoittanut mielensä piiripäällikkömme Juha Mäenpään kärkevähköistä sanoista, kerrotaan piirin julkaisemassa kampanja-avauksessa.

Julkaisuun on liitetty Sillanpään työosoite, ja hänelle kehotetaan lähettämään nenäliinoja. Tämä on viittaus Mäenpään väitetysti käyttämään räkänokka-ilmaisuun. Piiri kutsuu kampanjaan mukaan ”kaikki suomalaiset”. Kampanjavetoomusta on levitetty aktiivisesti Facebookin rasistisiin viharyhmiin.

Suomen Sisu on internetsivujensa mukaan puoluepoliittisesti sitoutumaton järjestö. Kerrotaan, että järjestössä olisi jäseniä lukuisista puolueista. Vaikutuskanavista merkittävin on kuitenkin perussuomalaiset.

Sisulaisia on perussuomalaisissa merkittävissä asemissa. Heidän kädenjälkensä näkyy puolueen hallitusvastuun myötä myös lainsäädännössä. Erityisesti Suomen turvapaikkapolitiikan muuttuneet linjaukset myötäilevät Suomen Sisun tavoitteita.

Järjestön Etelä-Pohjanmaan piirin masinoima kampanja on kuitenkin poikkeuksellinen. Siinä järjestö tulee kaapista perussuomalaiskytkyineen. Ilmajoen kunnanhallituksessa ei ole Suomen Sisun edustusta. Kukaan ei ole tekemässä rikosilmoitusta Suomen Sisun piiripäällikön toimista, vaan perussuomalaisten edustajan puheista.

Tämä liittää perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen (ps) johtaman järjestön tiiviisti puolueeseen. Järjestö masinoi häiriköintikampanjaa puolueeseen liittyvän prosessin vuoksi. Näin Suomen Sisu asettuu perussuomalaisten osaksi tai vähintäänkin sen likaisen työn tekijäksi.

Yleisemmin käynnistetty kampaja ei kuitenkaan ole poikkeuksellinen. Häiriköinnistä ja painostamisesta on tullut parin viime vuoden aikana ilmeisen pysyvä osa suomalaista poliittista kulttuuria.

Häiriköimällä ennakkotapauksia

Varsinkin poliittisiin kysymyksiin liittyvä häiriköinti on yleistynyt niin, että sitä osataan jo odottaa. Se on myös toiminnan tarkoitus.

Tuoreena esimerkkinä on perussuomalaisten nuorisojärjestön nokkamiehen Sebastian Tynkkysen tähdittämä kampanja, joka johti siihen, että nuori pikaruokaketjun työntekijä menetti työnsä.

Tämä oli yksityishenkilönä kirjoittanut nimimerkin suojista poliittissävytteisen someviestin. Kirjoittajan todellinen henkilöllisyys oli kuitenkin kaivettu esiin, ja Tynkkynen levitti tietoa. Tästä seurasi ankara somepainostus pikaruokaketjua vastaan. Lopulta ketju nähtävästi taipui painostuksen edessä ja työntekijän työt loppuivat ”yhteisellä päätöksellä”.

Seurauksena pikaruokaketju pääsi niin sanottujen kansallismielisten suosioon. Työsuhteen päättymistä kiiteltiin vuolaasti, ja ketju onnistui toimillaan saamaan puolestapuhujakseen julkisuudesta tutun henkilön:

Hesburger sai julkisuudesta tutun henkilön puolestapuhujakseen.

Pikaruokaketjun ratkaisua komppaava Jesse Torniainen on syytteessä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Hänen epäillään potkaisseen Suomen valtion lakkauttamista tavoittelevan natsijärjestö Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenilmauksen yhteydessä mieshenkilöä sillä seurauksella, että tämä löi päänsä. Mies kuoli myöhemmin, ja tutkimusten mukaan vaikuttaa todennäköiseltä, että kuolema johtui potkun seurauksena tapahtuneesta pään lyömisestä.

Vastarintaliikkeen natsit ja heidän asiaansa ajavat nettiaktivistit ovat puolustaneet potkimista sillä, että sittemmin menehtynyt mies olisi sylkenyt päin mielenosoittajia. Näin ei kuitenkaan ole nähtävästi tapahtunut: silminnäkijä kertoo miehen tehneen sylkäisyeleen ja poliisin mukaan valvontakamerakuvissa olisi näkynyt vain sylkäiseminen maahan. Tämä vastaa pikaruokaketjun tapausta: nyttemmin entinen työntekijä ei kertonut sylkeneensä tai edes uhannut sillä, vaan kertoi, että hänen olisi tehnyt mieli tehdä niin.

Pikaruokaketju taipui somekampanjoinnin edessä myötäilemään uhkausväitteitä. Ketju tuomitsi asiaan liittyvässä viestittelyssä uhkailun niin suurella volyymillä, että mielikuvaksi jää se, että kampanjoijien näkemys uhkailusta on omaksuttu myös ketjun viralliseksi näkemykseksi.

Kampanja toimi tavoitteen mukaisesti. Syntyi jälleen uusi ennakkotapaus siitä, että niin sanottujen kansallismielisten tavoitteille vastakkaisten näkemysten julkaisemisesta ei selviä rangaistuksetta: siinä voi mennä työpaikka ja kiusalliset asiat menneisyydestä kaivellaan sometrollien ja vihasivustojen reposteltavaksi.

Perushommaa

Suomen Sisun nyt masinoima kampanja ja Sebastian Tynkkysen tekoset eivät ole yksittäistapauksia, vaan kyseessä on vakiintunut toimintamalli. Tyypillisimmillään häiriköintiä ohjataan sosiaalisen median kanaviin, kuten kävi esimerkiksi Suomen Unicefille pari kuukautta sitten.

Perinteistä mediaa edustaville toimittajille tällainen kampanjointi on tuttua. Heitä vastaan hyökätään säännönmukaisesti, mikäli he käsittelevät jutuissaan ”kansallismielisen” keinotodellisuuden haastavilla tavoilla esimerkiksi Suomessa olevia ulkomaalaistaustaisia henkilöitä tai ryhmiä. Parin viime viikon sisältäkin löytyy useita esimerkkitapauksia, joissa yksittäisiä toimittajia vastaan on suunnattu erilaisia häiriköintikampanjoita.

Samaa saavat kokea monet tutkijat. Tämän seurauksena on jo nähtävissä valitettava ilmiö, että he eivät ole välttämättä halukkaita kommentoimaan tutkimuksiaan julkisuudessa, koska on ehdollistuttu oletukseen, että siitä seuraa häiriköintiä. Samaa kohdistetaan myös viranhaltijoihin, poliiseihin, poliitikkoihin, yrityksiin, avustusjärjestöjen vapaaehtoisiin ja moniin muihin.

Rima siirtyy

Häiriköintikampanjoinnin tarkoituksena on vaikuttaa toimintaan ja pelotella hiljaiseksi. Suiden sulkemisessa on osin onnistuttu. Kääntöpuolella ”kansallismielisiin” kytkeytyvien tahojen kielenkäyttö lipuu koko ajan härskimpään suuntaan. Ylilyönneillä siirretään hyväksyttävän rajaa.

Kansanedustaja Juho Eerola (ps) vitsaili kuntavaaliehdokkuutensa peruneen ihonväristä.

Eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Juho Eerola (ps) kommentoi Facebook-sivullaan taannoin kuntavaaliehdokkuutensa peruneen vihreiden edustajan päätöstä. Eerola kirjoitti hoksanneensa, ”että tumma jää pois vaaleista”.

Itse asia johti myöhemmin poliisitutkintaan, mutta siitä itse asiasta muun muassa ulkomaalaisasioita käsittelevän valiokunnan puheenjohtaja ei puhunut päivityksessään mitään. Hän pisti sen sijaan vitsiä ihmisen ihonväristä ja mainosti vihasivustoa. Erityisesti perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaiden rasistisia möläytyksiä koonneen sivustonkin ylläpitokrediititkin menivät väärään piikkiin.

Mutta kukapa moiseen enää kiinnittäisi huomiota, kun toisaalla pohditaan ihan vakavissaan liki akateemiselta vaikuttavin sanankääntein etnisiä puhdistuksia ja kolmannessa paikassa hurrataan avoimesti rasistista väkivaltaa? Jo vain se siinä ilmapiirissä tuntuu harmittomalta hupsuttelulta, kun vaikutusvaltainen poliitikko ottaa asiakseen heittää ihmisen ihonväristä herjaa, joka vielä pari vuotta sitten oltaisiin revitty julkisuudessa riekaleiksi rasistisena.

Nyt moisella ei pääse edes paikallislehden täytemateriaaliksi. Eikä se haittaa eduskunnassa kollegoita. Se on ihan normaalia.

Nyt kampanjoinnilla puolustettava Juha Mäenpää kertoi viime vuonna rukoilleensa vastaanottokeskukseksi tarkoitetun rakennuksen tuhoutumista ja pitäneensä sitä merkkinä Jumalan olemassaolosta, kun niin kävi. Siitä ei seurannut mitään.

Kun radiojuontajat pilkkaavat merihätään joutuneita henkilöitä, jotka pyrkivät pakolaisina Eurooppaan, saa kanava moitteet Julkisen sanan neuvostolta. Sen kummempaa ei siitäkään seuraa. Nimimerkin suojista sylkemisajatuksen esittänyt ei-julkkis menettää työpaikkansa, mutta tunnetut mediapersoonat ja poliitikot jatkavat niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Hyväksyttävyyden rima on laskettu niin alas, että ali ei tahdo enää mahtua. Matkaa on kuitenkin vielä jäljellä. Sanat pitää päästä vielä viemään toteutusasteelle. Tässä tarkoituksessa kaikkien joukkomurhafanaatikkojen ja ”kansallismielisten” puheenvuorojen vastakkaiset näkemykset on tavalla tai toisella saatava hiljenemään.

Kun näin käy laajemmin, on keskustelu vallattu näyttämään siltä, että kyseessä todella on enemmistön mielipide. Tässä tarkoituksessa erilaiset häiriköinti- ja painostuskampanjat ovat arvokkaita. Siksi niitä hyödynnetään.

Ilmajoen tapauksessa kyseessä olivat poliitikon puheet, mutta koska kyseinen poliitikko on Suomen Sisun Etelä-Pohjanmaan piiripäällikkö, hänen halutaan osoittaa olevan koskematon. Hänen järjestönsä ryhmittäytyy kampanjoimaan hänen möläyttelynsä kyseenalaistanutta vastaan, vaikka Mäenpää ei kunnanhallituksessa edes järjestöä edusta.

Viesti on selvä: ole hiljaa tai…

Kampanjointi on läpinäkyvää, mutta moni taipuu. Jotkut tasapuolisuutta tavoittelevat toimijat eivät ilmeisesti huomaa manipulointia, vaan menevät lankaan ja toimivat kampanjoijien toivomalla tavalla. He erehtyvät ääriliikkeiden yhteistyökumppaneiksi ja synnyttävät samalla yksittäisille ihmisille merkityksellisiä ennakkotapauksia.

”Jätänpä sanomatta, kun tiedän, mitä siitä seuraa”, moni ajattelee, ”mitäpä se minun, yksittäisen ihmisen mielipide mihinkään edes vaikuttaisi?”

Ei yhden ihmisen mielipide paljoa vaikutakaan. Se vaikuttaa, kun koko kuoro saadaan yksi kerrallaan vaikenemaan. Silloin soivat enää trumpetit.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Unicef-hyökkäyksen jäljet johtavat Rajat kiinni -ryhmään (14.9.2016)

Immonen, Hitler ja Trump: Valtamedia valehtelee (22.10.2016)

Persupäättäjä riemuitsi vastaanottokeskuksen poltosta (2.12.2015)

Persujen Eerola puolustaa rasistista väkivallan ja vihan lietsontaa (29.3.2016)

Aiheesta internetissä:

Ilkka: Ilmajoen hallintojohtaja: Teen rikosilmoituksen Mäenpäästä (15.11.2016)

Suomen Sisun Etelä-Pohjanmaan piirin Facebook-päivitys (16.11.2016)

Iltasanomat: Helsingin Asema-aukion henkirikoksesta epäiltyä vaaditaan vangittavaksi (21.9.2016)

Helsingin Sanomat: Poliisi: Helsingin asema-aukion pahoinpitelyn uhri kuoli todennäköisesti saamaansa kallovammaan (10.11.2016)

Vesa Linja-aho / Image: Median ja Sebastian Tynkkysen kadonnut suhteellisuudentaju (16.11.2016)

Pontus Purokara / Kansan Uutiset: Hesburgerin työntekijä haastattelussa: Kohun takana oli transfobinen vihakampanja (16.11.2016)

Yle: Vihreiden varavaltuutettu Saido Mohamed jää pois kuntavaaleista sisarensa petostuomion vuoksi (15.11.2016)

Yle: Poliisi tutkii Saido Mohamedin toimintaa törkeänä rahanpesuna (17.11.2016)

Kunnollisvaalit 2012 -blogi

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X