Keskusta ja kokoomus voivat vielä menettää kaiken

Jaa artikkeliTilaa Seura
Hallituspuolueet pelaavat uhkapeliä.

Hallituspuolueet pelaavat uhkapeliä.

Päähallituspuolueet pelaavat uhkapeliä. Riskit kaatuvat sosiaali- ja terveyspalveluja käyttävälle kansalle.

Hallituksen suuri suunnitelma lässähti, kun sote- ja maakuntauudistuksia jouduttiin lykkäämään. Keskusta ja kokoomus ajavat edelleen jääräpäisesti omia tavoitteitaan, mutta niiden saavuttaminen jää nyt epävarmoista epävarmimman käsiin, kansan.

Epäonnistuminen on musertava, sillä juuri kansan ohittamisessa lepäsi keskustan ja kokoomuksen toivo: kun uudet maakunnat olisivat jo ehtineet kaupata sosiaali- ja terveyspalvelut yrityksille, olisi seuraavan hallituksen ollut hankala uudistuksia enää perua.

Nyt tilanne on toinen.

Ennen uudistusten toteutumista kansa pääsee sanomaan asiasta sanansa ainakin maakunta- ja eduskuntavaaleissa. Todennäköisesti teema nousee esiin myös presidenttiä valittaessa, vaikka asia ei juuri valtionpäämiehelle kuulu.

Noissa keskusteluissa puututaan väistämättä Sipilän hallituksen väsäämän kokonaisuuden ilmeisiin epäkohtiin: maakuntien määrä on sosiaali- ja terveyspalveluiden kannalta väärä ja valinnanvapausmalli siirtää terveydenhuoltovastuuta yksityisille yrityksille, joiden motiivina ei ole pitää ihmisiä hengissä ja terveenä vaan kerätä mahdollisimman paljon rahaa.

Hyvin todennäköisesti muut puolueet vaativat ja lupaavat muutoksia, joihin ryhtyvät, jos pääsevät valtaan. Muutokset puolestaan todennäköisesti tarkoittaisivat kaikkien välttämättömäksi tunnustaman sote-uudistuksen lykkääntymistä vielä nyt kaavailtuakin kauemmaksi.

Hallitus pitää uppiniskaisesti kiinni siitä, että oppositiota ei päästetä valmistelutyöhön mukaan. Keskustan ja kokoomuksen kannalta tämä on ymmärrettävää, koska parlamentaariseen valmisteluun alistuminen tarkoittaisi kompromisseja, jotka söisivät puolueiden sote-asian siivellä saavuttamia voittoja.

Näin käynee joka tapauksessa, jos ja kun nykyinen hallituspohja ei jatka seuraavien eduskuntavaalien jälkeen. Sitä taas voi pitää äärettömän epätodennäköisenä, koska Sipilän hallitukseen valittua kolmatta puoluetta ei enää ole olemassa aiemmassa muodossaan.

Kokoomus ja keskusta pelaavat uhkapeliä. Ne eivät suostu parlamentaarisen valmistelun tarkoittamiin myönnytyksiin, vaan luottavat, että voivat vaalien jälkeenkin käydä etujaan palvelevaa kauppaa ja pitää kyhäämänsä korttitalon pystyssä.

Vaaleissa kansa pääsee arvostelemaan uudistukset. Se voi olla armoton. Koska uudistukset eivät ole vielä uuden hallituksen aloittaessa tulleet voimaan, on kynnys niiden muuttamiseen matala. Jos oikein huonosti päähallituspuolueiden kannalta käy, ne voivat vielä menettää kaiken.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen kannalta epävarmuus on myrkkyä.

Julkisia palveluja ei kannata kehittää, koska tulevasta ei ole takeita. Yritysten on mietittävä aikaisempaa tarkemmin investointeja, koska riskit ovat kasvaneet merkittävästi: voi olla, että markkinoita ei synnykään.

Kokoomus ja keskusta voivat hävitä uhkapelissään poliittisesti. Lopulta kovimman hinnan maksavat kuitenkin palveluja käyttävät kansalaiset.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X