Valehteliko oppositio tulkuttaessaan tuloerojen kasvavan – vai ovatko valehtelusyytökset valetta?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Syytökset lentelevät, mutta ainakin tällä haavaa ohi maalin.

Syytökset lentelevät, mutta ainakin tällä haavaa ohi maalin.

Opposition moitteet perustuvat laskelmaan, joka kertoo saman kuin Tilastokeskuksen tiedot. 

Hallituspuolueiden ja niitä lähellä olevien tahojen piiristä on ilkuttu oppositiolle, kun Tilastokeskus kertoi, että tuloerot kaventuivat viime vuonna. Opposition on esitetty jopa valehdelleen, kun se on syyttänyt Sipilän hallitusta tuloeroja kasvattavasta politiikasta.

Kovin kaukana valehtelusta eivät ole valehtelusyytöksetkään. Opposition moitteet perustuvat nimittäin tulevaan, eivät menneeseen.

Eduskunnan tietopalvelu laski vasemmistoliiton pyynnöstä syksyllä, kuinka tuloerojen arvioidaan kehittyvän. Myös siinä laskelmassa todettiin, Tilastokeskuksen tapaan, tuloerojen kaventuneen vuonna 2016.

Tänä ja ensi vuonna tuloerojen sen sijaan arvioitiin kasvavan. Arvio perustuu nimenomaan tehtyihin poliittisiin päätöksiin. Kevään 2016 sosiaalietuuksia koskevat leikkauspäätökset ja indeksijäädytykset ovat keskeisessä osassa suunnan arvioidussa kääntymisessä.

Lähinnä tästä laskelmasta ovat oppositiopoliitikot eri puolueista moitteensa ammentaneet. Tästä laskelmasta, joka kertoo saman kuin Tilastokeskuksen tiedot, joiden puolestaan väitetään osoittavan opposition melskauksen valehteluksi.

Tulevaisuudesta ja tulevista päätöksistä emme varmuudella tiedä, joten voi olla mahdollista, että laskelman ennustukset vielä osoittautuvat virheellisiksi. Valehtelusyytökset menevät joka tapauksessa ainakin tässä vaiheessa ohi maalin, sillä nyt julkaistu tilastoitu tieto katsoo aikaan, jolloin tuloeroja kasvattavaksi epäillyt päätökset eivät vielä vaikuttaneet.

Opposition tehtävä on vastustaa hallitusta. Sitä tehdään toisinaan kärkevälläkin kielellä. Hallituksen piiristä on luonnollisesti kivaa päästä näpäyttämään opposition suupaltteja virheellisiin tietoihin perustuvasta tulkutuksesta.

Silloin vain kannattaisi olla tarkkana, ettei itse tule näpäytelleeksi virheellisin perustein.

X