Siiderivero kampittaa elintarvikevientiä

Jaa kaverilleTilaa Seura

Siiderivero tarkoittaa toteutuessaan taas lisää veroja suomalaisille ja panimoteollisuudelle. Maustettu siideri ja lonkero on saamassa roiman 41 prosentin valmisteveron korotuksen. Korotus määräytyy tullimiehen makutestillä. Muita sääntöjä ei ole. Veronkorotus taitaa tullimiehen unelma ja siksi tullin kehittelemä työmiestensä iloksi.

Jos otetaan vakavampi aspekti siiderivero-asiaan, niin suomalaisella panimoteollisuudella on paljon vientimahdollisuuksia. Juuri nämä samaiset maustetut lonkerot ja siiderit ovat erityisesti ruotsalaisten mieleen. Näillä tuotteilla suuria vientimahdollisuuksia panimoteollisuus näkee erityisesti Kiinassa ja Hong Kongissa. Jos tuote ei käy kaupan kotimarkkinoilla, ei sitä valmisteta vientiinkään.

Juomateollisuus on osa elintarvikteollisuutta. Reijo Karhisen raportti myös maatalous on tulevaisuuden elinkeino maalailee erilaisia vientimahdollisuuksia. Eurostatin mukaan suomalainen elintarvikevienti on 14 prosenttia, Tanskassa lukema on 49,3 prosenttia. Ruotsissakin lukema on reilu kolme prosenttia enemmän, 17,3.

Suomalaisen ruuan tuotannon merkitys on kansantaloudellisesti suuri. Sitä ei kannata vähätellä. Jotta se saadaan nousuun, vaaditaan yhteistä tahtotilaa, johon myös virkamieskunnan on sitouduttava. Nyt Tulli potkii aisan yli.

Vaikea nähdä, onko tällä siiderivero korotuksella jokin motiivi? Sidukoista ja lonkuista siirrytään ulkomaisiin limuviinoihin. Taas kerran heinäntekojärjellä ajateltuna mahdollisella veronkorotuksella tuskin on juopottelua vähentävää vaikutusta.

Kun Suomenlahden alapuolella alkoveroa vähennetään ja Suomessa nostetaan, viinaralli kasvaa. Kun jokin tavallaan kielletään, se maistuu entistä paremmalta. Kieltolaki toistaa itseään.

Uskon suomalaiseen yrittäjyyteen. Kun panimoteollisuutta rankaistaan, siellä aivoriihi käy. Tämä on kuitenkin ylimääräinen ja turha haaste. Taas vaaditaan kekseliäisyyttä, miten selvitään.

Viime vuonna kuusiprosenttinen lonkero vapautettiin vuosien pannasta. Aiemmin sitä sai tilata ravintolasta ainoastaan kahdeksan senttiä. Lonkero kun on etyylipohjainen, jota sai myydä pulloittain vain alle 5,5 prosenttisena. Viinit ja oluet ovat käymisteitse valmistettuja. Viiniähän saa kerralla vaikka pullon.

Jokin osa meidän virkamieskunnassa mättää.  Verojen määrä pitää olla vähintään vakio, jos jotain lasketaan, niin toista nostetaan. Ja kuluttajakin kärsii. Heidät pitää saada näkemään tämä Karhisen mainitsema kansallinen yhteinen tahtotila edistää elintarviketeollisuuden vientiä.

 

 

 

 

X