(Päivitetty: )
Teksti:
Hannu Koivisto

Sen sijaan että ajamme hyvinvointiamme alas, Suomi pitää nostaa mallioppilaasta opettajaksi.  Suomalainen elintaso on jatkanut kasvuaan yli 100 vuotta. Nyt saavutuksista pyritään eroon kaikin mahdollisin keinoin ilmastonmuutos tai luonnonsuojelu keppihevosena.

Eduskunnan ja valtiovallan ensisijainen tehtävä on pitää kansantaloudesta ja hyvinvoinnista huolta. Nyt kuulemme päivittäin päättäjien suusta erilaisia kannanottoja, joilla pyritään ajamaan alas menestystämme. Poliitikot ohjaavat kansalaisia jopa välttelemään työntekoa ehdottelemalla lyhyitä työpäiviä ja lisää joutopäiviä.

Pahaa kuultavaa on myös luonnonvarojen käyttämättä jättäminen.

Me tekisimme palveluksen maailmalle, jos viemme ruokaa ja energiaa rajojemme ulkopuolelle. Erityisesti me voisimme viedä ruokaa sinne, missä vedestä ja puhtaista luonnonvaroista on puutetta. Me voisimme itsekin keskittyä hyödyntämään kestävästi luonnonvarojamme omaan käyttöömme, emmekä tuomalla niitä. Näin me suomalaiset voisimme pelastaa maailmaa, omalta osaltamme.

Eikö kenellekään ole välähtänyt, että käännetään tämä ilmastoasia kansantalouden eduksi?

Me voimme muutenkin jokainen omalta osaltamme vaikuttaa ympäristömme ja erityisesti lähiympäristöstämme käyttäytymällä siivosti. En halua puhua ilmastonmuutoksesta, vaan yksinkertaisemmasta asiasta: saastuttamisesta.

Maailman kansalaisille voisi opettaa ja antaa esimerkkejä ja hyviä käytäntöjä paljon roskaamisesta ja jätteiden kierrätyksestä. Kävin filmaamassa Pohjois-Italiassa  eräänlaisessa pakolaiskeskuksessa, jossa oli kotimaan ja ulkomaiden väkeä. Yksi vanha mies opetti arabeille jätteen lajittelua, liki tuloksetta. Monessa kulttuurissa kaikki roska on vain roskaa, joka heitetään pois jonnekin silmistä pois.

Paras tapa hillitä ympäristövaikutuksia, lähtee jokaisesta omasta itsestämme. Jokaisen kansalaisen on otettava vastuu omasta tekemisistään, ettei lainsäätäjien tarvitse tehdä kirkasotsaisia tyhmyyksiä ja neuvoa esimerkiksi ruokailukäytäntöjä kansalaisille.

Paras tapa myös kansanedustajille ja ministereille on lähteä katsomaan omia elintapojaan, eikä ruveta säätämään kansalaisten tottumuksia.

Ennen oli kaikki toisin, tavataan sanoa, mutta se on totta. Jokaisen piti ansaita itse leipänsä jokapäiväisellä työllä. Kulutushysteriasta ei ollut tietoakaan. Kulutushysteria ja hävikin lisääntyminen on osittain kaupungistumisen ansiota. Kuluttajien käyttäytymistä ohjaa myös eräänlainen markkinoiden luoma ostohimo.

Kulutushysteria on ja hävikin lisääntyminen on osittain kaupungistumisen ansiota. 

Kävin taannoin erittäin maalaisessa keittiössä ruokailemassa. Kaikki muu paitsi maito, voi, suola ja mausteet tulivat omasta pihapiiristä tai luonnosta. Mikään ei ollut pakattuna ostettua. Vanha maalainen tapa on hyödyntää jäänyt ruoka myöhemmille aterioille. Perunamuusin voi paistaa seuraavan päivänä pannulla, aamupuuron lopusta voi tehdä paistinpannulla seuraavana päivänä herkkuja.

Koska erilaisista hiilinieluista ja hiilidioksidin vaikutuksista on paljon ristiriitaista tietoa, emme voi käyttää niitä tulevaisuuden suunnittelun pohjana. Niin kauan kuin tieto on epävarmaa, ristiriitaista tai  hataraa, sitä ei saa hyödyntää.

IPCC:n ilmastoraportin kauhukuvat ovat suurelta osin tieteeseen perustumatonta harhaanjohtamista. Voimakas kritiikki Yhdysvalloissa ja Britanniassa IPCC:n raportteja kohtaan kasvaa, niin myös nyt Suomessa.

Suomen osuus on joka tapauksessa häviävän pieni maailman puhtaanapidosta. Mallioppilaana meillä voisi olla tulevaisuus myös opettajana.

Mallioppilaana meillä voisi olla tulevaisuus myös opettajana.

Jos Kiina ja Intia kasvattavat saasteitaan samassa tahdissa kuin Eurooppa vähentää, Suomen osuus sanamukaisesti pieru (metaanipäästö) Saharassa. Suomen käytännöt voisivat olla vientituote jolla muu maailma oppisi elämään siivommin.

Syödään edelleen ruokaa, joka on tuotettu lähellä, käytetään omia luonnonvarojamme, eikä tuoda niitä muualta. Meidän ei kannata korottaa esimerkiksi turveveroa, koska siitä pitää huolen jo päästökauppa. Hyödynnetään uusiutuvaa metsää, koska me osataan kestävä kehitys. Metsä on suomalainen tuotantoväline.

Suomi on puhtaan luonnonenergian ja puhtaan ruokatuotannon esimerkkimaa, älkää te muuta väittäkö.

Vaatimattomuus maailmanmarkkinoilla ei kaunista ketään.

Kuva:Hannu Koivisto

X