Trumpin eukko on maahanmuuttaja

Jaa kaverilleTilaa Seura

Minulla ja Donald Trumpilla on yhteistä: Trumpin eukko ja minun leidini ovat Sloveniasta. Melania on maahanmuuttaja, kun taas Barbara on aboriginaali. Minä olen maahanmuuttaja, mutta niin on muuten Trumpkin, sukunsa kautta. Trump, tuttavallisemmin Trumble, roudasi Melanian kotoväenkin Ameriikkahan. Saivat kansalaisuudenkin suitsait. Tasan ei käy onnen lahjat.

Miksi Trump ei tykkää maahanmuuttajista? Ei hän taida tykätä alkuperäiskansastakaan, inkkareista. Kenestäkö Trumble sitten tykkää — itsestään tietty.

Hän tykkää myös rakentaa naapurimaiden ihmiskarjalle aitaa. Yleensä karja aidataan aidan sisäpuolelle, mutta Trumpin aita on erilainen, se aita rajaa karjan ulkopuolelle.

Maailmassa on enemmän maahanmuuttajia kuin hoksaammekaan. Istahtakaapa kahvilaan Pariisissa rautatieaseman liepeille, tai melkein minne vain siellä. Kyllä löytyy monen kirjavaa väkeä. Löytyy katuja tallaamasta tavallisia ranskalaisiakin, mutta taitavat olla vähemmistönä.

Mutta ovatko nuo kaikki eriväriset ihmiset ranskalaisia vai maahanmuuttajia? Suuri osa on kolonialismin tuomia. Marokkolaisia, algerialaisia, syyrialalaisia, erityisen hauskan näköistä porukkaa on tullut Tyynen meren saarilta, esimerkiksi Martiniquelta. Ranskan alaisuudessa on sellainen pieni Tyynen meren saarivaltio kuin Wallis- ja Futuna. Sieltä ei tulla juurikaan Ranskaan, eikä Ranskasta tulla sinne. On muuten erikoinen paikka, tuttava kertoi.

Paitsi siirtomaavalloituksien kautta, myös orjakauppa on ollut merkittävää maahanmuuton edistäjä. Orjat tuotiin töihin ilman omaa tahtoaan.

Saksassa on valtavasti esimerkiksi turkkilaisia. Ruotsissa on tuhottomasti suomalaisia. Itsekin olin siirtotyöläisenä Ruotsissa pari vuotta. Maailmassa ei ole montaa maata, jossa maahanmuuttajia ei olisi.

Entisen Itä-Euroopan maat ovat poikkeus. Unkarissa, Puolassa ja Balkanin maissa on poikkeuksellisen vähän ulkomaalaisia, varsinkin pakolaiset ovat epäsuosittuja.

Pakolaisuus on vähän eri asia kuin maahanmuutto. Ihmisten maahan tuleminen ei ole ollut työperäistä. Ei ollut Melaniankaan, eikä minun. Melaniakaan ei tee tietääkseni töitä. Minä toki teen töitä ja maksan verot Suomeen.

Muistan tarinan,  kun yksi israelilainen ravintoloitsija käveli Helsingin rautatieasemalla. Kaljapussiporukka huuteli, että painu kotiisi siitä ”meidän rahoilla” elämästä. Mies oli asunut Suomessa kymmeniä vuosia ja raatanut elantonsa eteen kahta ravintolaa pyörittäen.

Olen tehnyt tv-dokumentteja imigranteista eri puolilla Eurooppaa. (En malta olla mainitsematta, että kuvaamani dokkari palkittiin viime vuonna Berliinissä.) Olen muodostanut maahanmuutosta aivan oman näkemykseni. Eli minulla ei ole näkemystä — olen niin monta erilaista tarinaa nähnyt ja kokenut etten osaa yleistää. Mitä enemmän tietää, sitä vähemmän ymmärtää.

Maahanmuuton vaikutukset ovat merkittävät. Ruotsi on muuten maahanmuuton ykkönen Euroopassa — ei uskoisi, kun ajatellaan esimerkiksi Saksaa ja Ranskaa. Vuoteen 2050 mennessä Ruotsissa on enemmän ulkomaalaisia, kuin alkuperäiskansaa. Ruotsi on ainoa maa Euroopassa, jonka väkiluku kasvaa 30 vuodessa. Näin on ennustettu. Sloveniassa on tällä hetkellä 300 pakolaista. Kaksimiljoonaisen Slovenian väkiluku pienenee 43 prosenttiin 30 vuoden sisällä, alle miljoonaan, kun maahanmuuttoa ei ole. Kun väki vanhenee, työväestä ja veronmaksajista voi tulla pahasti pulaa.

Ruotsi on vaurastunut monesta syystä. Yksi olennainen syy on, että siellä on ollut työväkeä. Sama pätee Saksaan. Ruotsissa maksetaan minimipalkkaa, mutta Saksassa ei sellaista lakia ole.

Harvassa maassa pakolaispolitiikka on onnistunut. Se on ollut usein liian höllää ja avokätistä. Sveitsissä maahanmuuttaja joutuu opettelemaan kielen parissa vuodessa ja hankkimaan töitä. Muuten joutuu paluukuormassa lähtömaahansa.

Jos Melania ottaa äijästään hatkat, kuinka mahtaa maahanmuuttajan käydä. Joutuuko palaamaan Trump-tornista pieneen Sevnican kylään kansallissankarina vai petturina?

 

 

X