Asunto myyntikuntoon ja vakuutusten vertailu

Kuinka paljon kannattaa kohentaa asuntoa myyntikuntoon? Miten saa tolkkua vakuutusten vertailuun?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kuinka paljon kannattaa kohentaa asuntoa myyntikuntoon? Miten saa tolkkua vakuutusten vertailuun?
(Päivitetty: )
Teksti: Vellamo Vehkakoski

stailaa_web

  • Perin kuluneen näköisen kerrostalokolmion muuttotappiokunnasta. Haluaisin myydä sen, mutta ensin se kaipaa kohentamista. Millainen pintaremontti kannattaa, jotta asunnon myyntiarvo nousee? Vai kannattaako tehdä mitään? Taloyhtiöllä on lähivuosina edessään isoja investointeja.

Television stailausohjelmien innostamana moni on tehnyt isojakin remontteja saadakseen asuntonsa myyntikuntoon.

Jokainen asunto on yksilöllinen. Siksi voi olla järkevää pyytää kiinteistövälittäjää arvioimaan asunnon hinta ja mitä kannattaa tehdä. Tärkeää on oikea hinnoittelu. Ylihintaiset asunnot eivät nyt mene kaupaksi.

Ei kannata ryhtyä mihinkään isoon taloyhtiön remonttien alla. Karsi sitä vastoin kaikki ylimääräiset huonekalut ja etenkin henkilökohtaiset tavarat.

Vähälläkin vaivalla voit raikastaa asunnon ilmettä: siivoa, pese ikkunat, matot ja pinnat sekä vaihda ikkunaverhot ja valaisimiin maksimitehoiset lamput.

Millään kohennuksella ei saa peittää mahdollisia vaurioita. Ainakin remontin tekijän pitää olla kokenut. Mahdollisen stailauspalvelun kuluja voi vähentää verotuksessa kotitalousvähennyksenä.

On asuntostailaajia ja kiinteistövälittäjiä, jotka arvioivat, että asunnon kohennus nostaa myyntihintaa kymmenen prosenttia. Mitään takuuta ei valitettavasti ole siitä, että saisit takaisin edes sen, mitä maksoit asunnon kohentamisesta.

  • Miten pitäisi suhtautua vakuutusten kilpailuttamiseen tai tässä tapauksessa vakuutusyhtiöiden kilpailemiseen? Yksi yhtiö soitti, kutsui tapaamiseen ja teki aika paljon nykyistä pakettiani edullisemman tarjouksen. Tuntuu ihan mahdottomalta urakalta yrittää vertailla vakuutusten sisältöjä.

Ei sitä koskaan tiedä, mis puus piru istuu, tiesi vanha kansa. Nykykansa sanoo englannista tai saksasta lainaten, että piru asuu yksityiskohdissa. Siksi vakuutusten vertailu voi tuntua toivottomalta.

Selvitä itsellesi, mikä on vakuutustarpeesi, mistä haluat maksaa ja paljonko. Pyydä sitten tarjous parilta kolmelta vakuutusyhtiöltä.

Tarjolla on lukuisia vahinko- ja henkilövakuutuksia. Niistä olisi hyvä olla voimassa ainakin koti- ja matkavakuutus sekä – ainakin perheellisellä – kuolemanvaravakuutus eli henkivakuutus. Lisäksi autolla on oltava ainakin lakisääteinen liikennevakuutus.

Avainsana vakuutusten vertailussa on tuoteseloste. Lue se tarkkaan ennen vakuutuksen ottamista. Selosteessa ovat keskeiset tiedot: vakuutusturvan sisältö, sen olennaiset rajoitukset ja tärkeimmät korvaussäännöt. Se löytyy myös kunkin yhtiön verkkosivuilta.

Jos vertaat henki-, sairauskulu-, matkustaja- tai muuta henkilövakuutusta, ikäihmisen on tärkeää katsoa, mikä on myöntämisikä ja kauanko vakuutus on voimassa.

Ota myös huomioon, että henkilövakuutuksen myöntäminen voi edellyttää terveysselvitystä. Siihen on vastattava rehellisesti. Jos terveystilanne on muuttunut, ei ole varmaa, saako toisesta yhtiöstä samantasoisen henkilövakuutuksen kuin mikä on nykyinen vakuutus.

Jos päädyt vaihtamaan yhtiötä, älä irtisano nykyistä vakuutustasi ennen kuin uusi on voimassa. Pienikin katko voi estää saamasta vakuutuskorvauksia. Vanhan yhtiön on lain mukaan palautettava maksettu osuus vakuutuksesta.

Tarvitessasi saat apua ja vakuutusoppaita myös Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE:n verkkosivulta www.fine.fi. Sen puhelinneuvonta 09 6850120 palvelee ma–to 10–16.

Asiantuntijoina jaostopäällikkö Tuomas Korkeamäki Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE:stä, toimitusjohtaja, varatuomari Jaana Anttila-Kangas Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry:stä, myyntineuvottelija Annis Viljander Kiinteistönvälitys Kodista Oy:stä.

Viva 4/2016

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X