Keisarinna Maria Fjodorovna selvisi Venäjän vallankumouksesta, mutta imperiumin romahdus vei perheen ja kodin

Venäjän leskikeisarinna Maria Fjodorovna kuoli 95 vuotta sitten 13.10.1928 synnyinmaassaan Tanskassa, jonne hän oli asettunut paettuaan Venäjältä vuonna 1919. Viimeisiä vuosia väritti suru ja epätietoisuus pojan perheen kohtalosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Venäjän keisarinna Maria Fjodorovna menetti vallankumouksen myötä koko entisen elämänsä.

Venäjän leskikeisarinna Maria Fjodorovna kuoli 95 vuotta sitten 13.10.1928 synnyinmaassaan Tanskassa, jonne hän oli asettunut paettuaan Venäjältä vuonna 1919. Viimeisiä vuosia väritti suru ja epätietoisuus pojan perheen kohtalosta.
Teksti:
Mikaela Larsson

Venäjän keisarinna Maria Fjodorovna (1847-1928), syntyjään Tanskan prinsessa Dagmar, näki lähietäisyydeltä Romanovien dynastian alamäen poikansa Nikolai II:n valtakaudella. Suosittu leskikeisarinna pääsi pakenemaan Venäjältä, mutta Marialle vallankumous oli valtava henkilökohtainen tragedia, joka vei häneltä kotimaan, koko entisen elämän ja ison osan perheestä.

Vaatimattomista oloista keisarikunnan huipulle

Tanskan kuningasperheen sukulaistytöksi syntynyt prinsessa Marie Sophie Frederikke Dagmar (1847-1928) sisaruksineen kasvoi kuninkaallisella mittapuulla vaatimattomissa oloissa. Perheen elämä muuttui, kun heidän isänsä valittiin Tanskan kruununperimyskriisin myötä maan kruununperijäksi. Vuonna 1863 isä nousi valtaan nimellä Kristian IX.

Prinsessan sisaruksia päätyi Tanskan, Kreikan ja Britannian valtaistuimille, joten myös Dagmarille odotettiin loistavaa naimakauppaa. Vuonna 1866 hän avioitui Venäjän tulevan keisarin Aleksanteri III:n kanssa. Ortodoksiksi kääntyessään Dagmar otti nimen Maria Fjodorovna. 

Keisarinna Maria Fjodorovna miehensä valtaannousun aikaan vuonna 1881. © Charles Jacotin / Wikimedia Commons

Mariasta tuli nopeasti hyvin suosittu Venäjällä, ja onnellisen avioliiton kuudesta lapsesta viisi kasvoi aikuisiksi. Aleksanterista ja Mariasta tuli keisaripari vuonna 1881, mutta valtakausi jäi verrattain lyhyeksi, sillä keisari kuoli munuaissairauteen vain 49-vuotiaana vuonna 1894. Valtaan nousi heidän vanhin poikansa Nikolai II.

Leskikeisarinna Maria Fjodorovna oli poikaansa ja miniäänsä suositumpi

Keisarinnana Maria Fjodorovna oli miehelleen tärkeä keskustelukumppani, mutta hän ei osallistunut politiikkaan näkyvästi. Poikansa hallinnossa hän otti kuitenkin merkittävän roolin, sillä suuren imperiumin johtoon huonosti sopinut Nikolai tarvitsi tukea.

Leskikeisarinna näki Venäjän tarvitsevan uudistuksia, mutta keisari ei aina kuunnellut äitinsä neuvoja. Vähitellen neuvonantajan roolin otti Nikolain vaimo keisarinna Aleksandra Fjodorovna, syntyjään Hessenin prinsessa Alix, joka tuki miehensä taantumuksellista konservatismia ja itsevaltaisuutta.

Keisari Nikolai II ja Hessenin prinsessa Alix kihlajaiskuvassaan vuonna 1894. © Eduard Uhlenhuth / Wikimedia Commons

Maria Fjodorovna oli loppuun asti paljon poikaansa ja miniäänsä suositumpi hahmo. Aleksandra ei koskaan sopeutunut Venäjälle ja keisariperheeseen, ja erityisesti ensimmäisen maailmansodan puhjettua vuonna 1914 hänen vaikutusvaltansa keisariin kiristi maan poliittista tilannetta.

Kerrotaan jopa, että muu suku, leskikeisarinna mukaan lukien, suunnitteli syrjäyttävänsä Nikolain vallasta pelastaakseen dynastian.

Levottomuudet kuitenkin kärjistyivät vallankumoukseen, ja keväällä 1917 keisari Nikolai painostettiin luopumaan vallasta. Valta siirtyi väliaikaiselle hallitukselle ja lokakuun vallankumouksen myötä bolševikeille. Nikolai, Aleksandra ja heidän viisi lastaan olivat ensin vangittuina, kunnes heidät teloitettiin heinäkuussa 1918 Jekaterinburgissa.

Keisari Nikolai, keisarinna Aleksandra ja heidän viisi lastaan vuonna 1914. © Wikimedia Commons

Maanpako ja viimeiset vuodet Tanskassa

Leskikeisarinna Maria Fjodorovna ja muita sukulaisia oli paennut etelään Krimille, missä he saivat tiedon keisari Nikolain perheen kohtalosta. Myös useita muita Romanoveja teloitettiin, muun muassa Marian nuorempi poika suuriruhtinas Mikael, lanko suuriruhtinas Paul sekä toisen langon leski suuriruhtinatar Elisabet Fjodorovna.

Maria suostui lähtemään Venäjältä vasta keväällä 1919, jolloin englantilaisten sukulaisten lähettämä laiva haki heidät turvaan. Hän asui hetken aikaa Englannissa sisarensa leskikuningatar Alexandran kanssa, mutta asettui pian synnyinmaahansa Tanskaan siskosten yhteiseen huvilaan, joka heillä oli perheiden kesävierailuja varten.

Monet sukulaiset olivat onnistuneet pakenemaan, mutta Marian lähipiiristä oli jäljellä lähinnä tyttäret, suuriruhtinattaret Ksenia ja Olga perheineen. Hän oli viettänyt Venäjällä yli 50 vuotta, ja kahden pojan, kotimaan ja koko entisen elämän menetys oli kova isku. Hän ei ottanut aktiivista roolia jäljelle jääneen suvun kokoamisessa tai vallan palauttamisessa.

Leskikeisarinna omisti sisarensa Englannin kuningatar Alexandran kanssa Tanskassa Hvidøren huvilan, jossa hän asui viimeiset vuotensa. © Wikimedia Commons

Leskikeisarinnan viimeisiä vuosia painoivat suru ja epätietoisuus. Murhatun keisariperheen kohtaloon liittyi paljon epäselvyyksiä ja huhuja, ja julkisuuteen nousi useita huijareita, jotka väittivät olevansa keisarin nuorin tytär suuriruhtinatar Anastasia.

Maria ei koskaan julkisesti tunnustanut poikansa perheen kuolemaa. Äitinsä kanssa Tanskassa asunut Olga uskoi tämän kuitenkin hyväksyneen sisimmässään totuuden viimeisinä vuosinaan.

Leskikeisarinna Maria Fjodorovna kuoli 80-vuotiaana 13.10.1928. Hänet haudattiin Tanskan kuninkaallisten perinteiseen hautakirkkoon Roskilden katedraaliin.

1990-luvulla Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen Romanovin suvun kohtalo nousi Venäjällä isommaksi puheenaiheeksi. Vuonna 2006 entinen keisarinna teki vielä viimeisen matkan, kun Tanskan ja Venäjän valtioiden yhteistyöllä hänen jäännöksensä siirrettiin Pietari-Paavalin linnoituksen katedraaliin.

Näin Maria Fjodorovna pääsi toiveensa mukaisesti lopulta haudan lepoon puolisonsa viereen. Leskikeisarinnan kuolemasta oli kulunut siinä vaiheessa lähes 78 vuotta. Hän oli saapunut Venäjälle ensimmäistä kertaa Tanskan prinsessa Dagmarina lähes päivälleen 140 vuotta aiemmin.

Lue myös: Kuninkaalliset avioerot olivat ennen häpeällisiä skandaaleja – Nyt erot ja uusperheet hoveissa ovat yleistyneet nopeasti

Lue myös: Tiesitkö tämän? Vain harvat ja valitut kuninkaalliset saavat pukeutua valkoiseen paavin edessä

X