Kuningas Charles haluaa muuttaa hallitsijan sijaisjärjestelyjä - Harryn ja Andrew’n tilalle Anne ja Edward

Britannian hallitsijan sijaisjärjestelyt ovat muuttuneet viime vuosina kinkkisiksi, ja nyt kuningas Charles on laittanut vireille lakimuutoksen, jonka myötä hovin ei tarvitse turvautua skandaaliprinssien Harryn ja Andrew'n apuun.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuningas Charles haluaa muutoksia hallitsijan sijaisjärjestelyihin.

Britannian hallitsijan sijaisjärjestelyt ovat muuttuneet viime vuosina kinkkisiksi, ja nyt kuningas Charles on laittanut vireille lakimuutoksen, jonka myötä hovin ei tarvitse turvautua skandaaliprinssien Harryn ja Andrew'n apuun.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikaela Larsson

Jokaisella valtiolla on tarkat toimintamallit tilanteisiin, joissa valtionpää ei syystä tai toisesta pysty tilapäisesti hoitamaan velvollisuuksiaan, esimerkiksi ulkomaanmatkan takia.

Isossa-Britanniassa hallitsijan sijaisena eli valtioneuvonantajana (engl. Counsellor of State) voi toimia hallitsijan puoliso sekä kruununperimysjärjestyksen neljä ensimmäistä 21 vuotta täyttänyttä aikuista.

Kuningas Charlesin valtaannousun myötä sijaisen rooliin kelpaavat tällä hetkellä kuningatar Camilla, Walesin prinssi William, Sussexin herttua prinssi Harry, Yorkin herttua prinssi Andrew sekä prinsessa Beatrice.

View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Kuningashuoneessa viime vuosina tapahtuneiden muutosten vuoksi järjestely ei enää vastaakaan hovin ja valtion tarpeisiin. Tästä viiden joukosta ainoastaan kuningatar Camilla ja prinssi William ovat käytännössä tehtävään sopivia.

Britanniassa ei haluta tilanteeseen, jossa skandaalikuninkaallisen maineessa olevat Harry tai Andrew joutuisivat sijaistamaan kuningasta.

Prinssi Harry tunnetusti jätti hovin vuonna 2020 ja on sen jälkeen asunut vakituisesti Yhdysvalloissa. Prinssi Andrew puolestaan on luopunut kaikista kuninkaallisista tehtävistään miljonääri Jeffrey Epsteiniin liittyvän seksiskandaalin vuoksi.

Britanniassa ei haluta tilanteeseen, jossa skandaalikuninkaallisen maineessa olevat Harry tai Andrew joutuisivat sijaistamaan kuningasta hallitsijan toimessa.

Prinsessa Beatrice ei myöskään ole paras vaihtoehto, sillä suurelle yleisölle tuntemattomalla prinsessalla ei ole virallista työroolia kuningashuoneen nimissä.

Millainen on hallitsijan sijaisen rooli?

Hallitsijan sijaisia nimitetään Britanniassa aina vähintään kaksi. Sijaisilla on oikeus hoitaa hallitsijan päivittäiseen työhön liittyviä velvollisuuksia, kuten allekirjoittaa virallisia dokumentteja ja vastaanottaa uusien diplomaattien valtakirjat.

Viime keväänä kuningatar Elisabetin sairastelun takia silloiset Walesin prinssi Charles ja Cambridgen herttua prinssi William sijaistivat kuningatarta ja osallistuivat parlamentin avajaisiin tämän nimissä.

View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Ihan kaikkia hallitsijan perustuslaillisia oikeuksia sijaiset eivät kuitenkaan voi toteuttaa. Vain hallitsija itse voi esimerkiksi nimittää uuden pääministerin, hajottaa parlamentin tai myöntää uusia aatelisarvoja.

Milloin hallitsija tarvitsee sijaista?

Tavallisesti sijaisjärjestelyjä tarvitaan hallitsijan ulkomaanmatkojen ajaksi. Nykyisin kuninkaalliset kiertueet eivät kestä enää kuukausia, mutta työ sisältää silti paljon matkustelua.

Välillä sijaisia tarvitaan myös tilapäisen sairastumisen vuoksi, mikä on viime vuosina korostunut brittihovissa, kun vallassa oli pitkään hyvin korkean iän saavuttanut hallitsijapari.

Lue myös: Kuningas Charles laittoi pyörät pyörimään – Williamista heti Walesin prinssi

Sairaus voi toki osua kenen tahansa kohdalle, joten sijaisjärjestelyjen on oltava aina kunnossa poikkeustilanteiden varalta.

Koronapandemian aikana virus kävi useaan otteeseen myös kuninkaallisessa perheessä. Pandemian alussa kuningas Charles ja prinssi William ilmeisesti sairastuivat tautiin samanaikaisesti, vaikka Williamin sairaudesta ei tuolloin tiedotettu kansalle.

Kuningas Charles toivoo prinsessa Annea ja prinssi Edwardia Harryn ja Andrew’n tilalle

Haavoittuvainen tilanne sijaisjärjestelyjen suhteen on hyvin poikkeuksellinen ja akuutti ongelma. Kyseessä on myös perustuslaillinen huoli.

Tuoretta kuningasparia odottavat valtiovierailut sekä kiertueet Kansainyhteisön maihin. Nythän riittää, että kuningas Charles ja kuningatar Camilla matkustavat yhdessä ulkomaille, jolloin prinssi William tarvitsee jonkun parikseen tuuraamaan isäänsä.

Kuningas Charles lähestyikin muutama viikko sitten parlamenttia toiveella lakimuutoksesta, joka lisäisi kelvollisten sijaisten joukkoon hänen sisaruksensa prinsessa Annen ja Wessexin jaarli prinssi Edwardin.

Kun lakimuutos on hyväksytty, hovin ei todennäköisesti tarvitse turvautua Harryyn, Andrew’hun tai Beatriceen.

Ehdotuksen käsittely parlamentissa on jo aloitettu ja sen odotetaan menevän läpi reippaalla aikataululla ja yksimielisellä hyväksynnällä. Anne ja Edward työskentelevät edustuskuninkaallisina ja olivat aiemmin äitinsä mahdollisia sijaisia vuosikymmenten ajan.

View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Kun lakimuutos on hyväksytty, hovin ei todennäköisesti tarvitse turvautua prinssi Harryyn, prinssi Andrew’hun tai prinsessa Beatriceen.

Keskustelua on kuitenkin syntynyt lakimuutoksen yksityiskohdista. Toisille Annen ja Edwardin lisääminen vaihtoehdoiksi riittää, kun taas osan mielestä Harryn ja Andrew’n oikeus toimia sijaisina pitäisi aktiivisesti poistaa.

Hovi haluaa todennäköisesti välttää julkista perhedraamaa, joten en usko, että Harryn ja Andrew’n roolia lähdetään virallisesti poistamaan. Oikeuden laajentaminen Anneen ja Edwardiin  on diplomaattisempi vaihtoehto, joka ratkaisee ongelman käytännössä eikä vaadi koko systeemin uudelleenmuotoilua.

Ilman lakimuutosta tai muita yllättäviä tapahtumia sijaisten joukkoon tulisi muutoksia seuraavan kerran vasta 2030-luvun puolivälissä, kun prinssi Williamin lapset täyttävät vuorollaan 21 vuotta ja ottavat paikkansa mahdollisten sijaisten joukossa.

X