Lukijan kysymys: Miksi kuninkaalliset käyttävät lähes aina samoja tiaroja? Kuninkaallisbloggaaja vastaa

Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson vastaa lukijan kysymykseen kuninkaallisten tiarojen käytöstä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ruotsin prinsessa Sofia ja Tanskan prinsessa Marie nähdään useimmiten aina samoissa tiaroissa.

Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson vastaa lukijan kysymykseen kuninkaallisten tiarojen käytöstä.
Teksti:
Mikaela Larsson

Lukijan kysymys: Miksi niin monet kuninkaalliset daamit käyttävät pääsääntöisesti samoja tiaroja, vaikka holveissa olisi enemmänkin valinnanvaraa? Onko kyse vai makuasioista?

Vastaus: Lukijan on oikeilla jäljillä, sillä henkilökohtaiset mieltymykset ovat keskeinen tekijä tiaravalinnoissa. Kokonaisuuteen vaikuttavat kuitenkin myös jalokivien omistussuhteet ja hovin perinteet ja tavat.

Monet kuninkaalliset daamit vuorottelevat tiaroja ahkerasti, mutta on totta, että monilla on vahvoja suosikkeja. Joillain on holvissaan ylipäänsä valinnanvaraa vähemmän kuin toisilla.

Ruotsin prinsessa Sofia sai kuningasparilta häälahjaksi oman tiaran. © Anna-Lena Ahlström / Kungl. Hovstaterna

Kuninkaallisten tiarojen omistussuhteet

Kuninkaallisten jalokivien omistussuhteet vaihtelevat merkittävästi paitsi eri hovien välillä myös saman kokoelman sisällä.

Osa tiaroista siirtyy kruunun mukana hallitsijalta seuraavalle ja nähdään nimenomaan kuningattaren käytössä. Tällaisia tiaroja löytyy mm. Britanniasta, Tanskasta, Belgiasta ja Espanjasta.

Joissain suvuissa jalokivet omistaa perhesäätiö. Säätiöidyt korut eivät ole kenenkään, edes hallitsijan, yksityisomaisuutta. Järjestely on käytössä ainakin Ruotsissa, Tanskassa ja Alankomaissa.

Osa jalokivistä on yksityisomaisuutta. Moni prinsessa saa edelleen hää- tai 18-vuotislahjaksi oman tiaran. Hyvin usein osa sukukokoelman jalokivistä on kruunun tai säätiön hallussa, osa taas yksityisomaisuutta.

Belgian kuningashuoneen suurin tiara periytyy suvussa kuningattarelta kuningattarelle. Tänä päivänä sitä kantaa kuningas Philippen puoliso kuningatar Mathilde. © Michel Gronemberger / Royal Palace

Omistussuhteet säätelevät, mitä kenelläkin kuninkaallisella on saatavilla. Ruotsissa ja Alankomaissa daamit vuorottelevat säätiöityjä tiaroja melko vapaasti.

Varsinkin jos iso osa kokoelmasta on yksityisomaisuutta, tyttäret ja miniät ovat sen varassa, mitä heille tarjotaan. Espanjassa ex-kuningatar Sofía omistaa edelleen suurimman osan sukutiaroista. Kuningattarena Sofía lainasi tiaroja joustavasti perheenjäsenilleen, mutta piti muutaman suurimman omassa käytössään.

Britanniassa kuningatar Elisabet II tapasi pitkäaikaislainata perheenjäsenille muutaman tiaran, joita nämä saivat vapaasti oman makunsa mukaan hyödyntää.

Tiaroihin liittyvät perinteet ja tavat

Omistajuuden lisäksi tiaravalintojen takana on myös perinteitä ja tapoja. Osa säätiöidyistäkin jalokivistä voi olla varattuja vain kuningattaren käyttöön. Lähes joka monarkiassa on tällaisia – yleensä kokoelman suurimpia tai historialtaan merkittävimpiä – erityisiä tiaroja.

Lue myös: Espanjan ja Alankomaiden kuningattaret säihkyivät jättitiaroissa

Joissain perheissä voi esimerkiksi olla vahva häätiaran perinne, Britanniassa taas yksi tiaroista on profiloitunut erityisesti valtiopäivien avajaisiin.

Tilaisuuksissakin on eroja. Moni kuningatar säästää kaikista suurimmat tiaransa erityistilanteisiin. Vastaavasti ei ole harvinaista, että monarkian ja tasavallan välisille valtiovierailuille valitaan maltillisempia koruja, vaikka mitään sääntöä tästä ei olekaan.

Japanin keisariperheessä tiarapolitiikka on täysin erilaista: prinsessoilla on tavallisesti yksi oma jalokivisetti, jota he käyttävät läpi elämän.

Kuningas Kaarle Kustaan valtakauden 50-vuotisjuhlassa Pohjoismaiden kuningattaret edustivat tärkeimmissä tiaroissaan. © Ingemar Lindevall / Kungl. Hovstaterna

Makuasioita

Kuten muussakin pukeutumisessa, mieltymyksillä on jalokivivalinnoissa merkittävä rooli. Vaikka kuninkaallisella daamilla olisi useita tiaroja saatavilla, voi silti olla, että näemme useamman vuoden ajan vain yhtä suosikkia.

Ruotsin prinsessa Sofia on käyttänyt viimeiset kuusi vuotta ainoastaan omaa häälahjatiaraansa. Mitä ilmeisemmin kyse on mieltymyksestä, sillä ensimmäisinä prinsessavuosinaan Sofia kokeili myös sukutiaroja.

Norjan kruununprinsessa Mette-Marit vaihtelee tiaraa sentään välillä, mutta Sofian tavoin hän suosii ylivoimaisesti eniten omaa häälahjatiaraansa.

Kruununprinsessa Mette-Marit käyttää selvästi eniten häätiaraansa. © Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff

Tanskan prinsessa Marie sai kuningasperheeseen liittyessään kuningatar Margareetalta lainaan sukutiaran. Mariella on myös yksinoikeus lainata kahta uudempaa tiaraa ne valmistaneilta jalokiviliikkeiltä, mutta selvästi useimmiten kutreja koristaa kuningattaren lainaama sukutiara.

Britanniassa kuningatar Camilla ja prinsessa Catherine olivat aiemmin suorastaan tylsiä tiaravalinnoissaan. Kummallakin oli saatavilla muutama eri lainatiara kuningatar Elisabetilta.

Camilla nähtiin kyllästymiseen asti lähes aina yhdessä ja samassa tiarassa, ja Catherinellakin oli seitsemän vuoden ajanjakso, jolloin hän käytti vain samaa tiaraa koko ajan. Kuningas Charlesin valtaannousun myötä naiset ovat onneksi alkaneet kaivella holvia.

Walesin prinsessa Catherine käytti pelkästään tätä tiaraa peräti seitsemän vuoden ajan putkeen. © The Royal Family

Lue myös: Kuningatar Camilla loisti Elisabetin ikonisessa tiarassa – kuinka laaja Windsorien korukokoelma todella on?

Oma lukunsa on Monacon ruhtinatar Charlene, joka ei ole 12 vuoden avioliiton aikana vielä kertaakaan käyttänyt tiaraa julkisessa tilaisuudessa.

Kuninkaallisbloggaajana arvostan sitä, että kansalle annetaan mahdollisuus ihailla upeita perintökoruja, jotka ovat osa maan historiaa. Toivonkin kuninkaallisten ulkoiluttavan tiarojaan monipuolisesti. Osa heistä vastaa tähän toiveeseen paremmin kuin toiset.

Lukijan kysymys – mitä haluat tietää kuninkaallisista?

Onko sinulla kuninkaallisiin liittyvä lukijan kysymys, johon olet miettinyt vastausta? Haluaisitko lukea blogista jostain tietystä aiheesta? Jätä kysymyksesi tai postaustoiveesi kommenttikenttään!

X