Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Somekuplaani on putkahdellut tammikuussa lähes kymmenen ihmisen postaus, jossa vannotaan sokerittoman tammikuun nimiin.

Yhtä tyhjän kanssa, kuten kaikki vastaavat kuukaudet.

Sokerista pitää päästä eroon lopullisesti. Vain siten parannat hyvinvointiasi pysyvästi.

Kuulostaako vaikealta? Sitä se on aivan varmasti. Harvassa ovat ne ihmiset, jotka pystyvät kieltäytymään makeisista, pullista ja jäätelöstä muutamaa viikkoa kauempaa.

Jos et sinäkään pysty, ratkaisuna on vähentäminen. Silläkin pääsee pitkälle, etenkin jos samaan aikaan lisäät ruokavalioosi terveellisiä ruokia kuten vihanneksia, pähkinöitä ja marjoja.

Arvostetussa lääketieteellisessä Lancet-aikakauslehdessä vuonna 2019 julkaistun tutkimuksen mukaan sokeri on tupakkaa vaarallisempi, mutta vaarallisinta on jättää ruokavaliosta pois terveyttä edistäviä elintarvikkeita.

Tutkimuksen mukaan terveellinen ruokavalio voi ehkäistä joka viidennen kuoleman maailmassa. Yleistä terveelliselle ruokavaliolle on Lancetin mukaan hedelmien, kasvisten  syöminen ja liiallisen suolansaannin välttäminen.

Miksi sokeria kannattaa välttää? Niin ikään arvostettu Harward Medical School pitää erityisen riskialttiina lisättyä sokeria eli sitä, jota ei luonnollisesti esiinny ruuissa kuten hedelmissä ja marjoissa. Lisätty sokeri nimensä mukaan lisätään elintarvikkeeseen tehtaalla. Lisätyllä sokerilla pyritään pääsääntöisesti vaikuttamaan makuun, mutta lisäksi sen tehtävänä on pidentää elintarvikkeiden säilyvyyttä.

On helppo listata lisätyn sokerin lähteitä. Niitä ovat alussa mainitsemieni lisäksi muun muassa mehut, jugurtit, keksit ja murot. Moni ei sen sijaan tule ajatelleeksi, että lisättyä sokeria on myös monissa ateriakastikkeissa, leivissä, keitoissa ja esimerkiksi ketsupeissa.

Kaikki nämä lisäävät pahimmillaan sokerin saantiamme niin, että se alkaa vaikuttaa jo elinvuosiin. Maailman terveysjärjestö on suositellut sokerin rajoittamista enimmillään kymmeneen prosenttiin kokonaisenergiasta. Grammoiksi muutettuna se tarkoittaa 2000 kilokalorin energiatasolla 50 grammaa päivässä. Tämän saa puolikkaasta suklaalevystä tai parista suklaapatukasta.

Sokeri vaikuttaa verenpainetta nostavasti, minkä lisäksi sen on todettu lisäävän kroonisten tulehdusten riskiä elimistössä.

Harward Medical Schoolin mukaan sokerin merkittävin terveysriski liittyy sydämen toimintaan. Paljon sokeria nauttivilla on suurempi riski kuolla sydänsairauteen. Harwaridssa tehdyn 15-vuotisen tutkimuksen tulokset kertoivat, että niillä henkilöillä, jotka saivat kokonaisenergiastaan 17-21 prosenttia lisätystä sokerista, oli 38 prosenttia suurempi riski kuolla sydän- ja verisuonitautiin. Verrokkiryhmällä sokerin osuus kokonaisenergiansaannista oli kahdeksan prosenttia.

Sokeri vaikuttaa verenpainetta nostavasti, minkä lisäksi sen on todettu lisäävän kroonisten tulehdusten riskiä elimistössä. Molemmat näistä lisäävät osaltaan sydänsairauden riskiä.

Kuten alussa mainitsin, varsin harva pystyy irtautumaan sokerista kokonaan. Se on sitä paitsi hyvin vaikeaa, sillä sokeria on nykyisin ahdettu lähes kaikkeen.

Jos haluat vähentää, on tärkeä oppia maustamaan tuttuja ruokia luonnollisilla tavoilla kuten marjoilla, pähkinöillä ja hedelmillä. Jätä siis ensimmäisenä sokeroidut jugurtit ja rahkat. Noudata samaa myös lämpimien ruokien maustamisessa eli pyri välttämään valmiskastikkeita. Jos ja kun pidät makeasta, jätä sille yksi päivä viikosta. Hyvä muistisääntö on ostaa vain elintarvikkeita, joiden ravintosisällön tunnet. Mitä prosessoidumpaa ostat, sitä vähemmän tiedät, mitä kyseinen tuote pitää sisällään. Jos juot paljon kahvia ja lisäät kuppiin aina sokeria, opettele vähentämään ja lopulta luovu lisätystä sokerista kahvissa. Mitä vähemmän sokeria käytät, sitä enemmän opit maistamaan luonnollisia makuja. Ajan mittaan sokeroidut tuotteet eivät enää maistu läheskään niin ”hyviltä” kuin ennen.

Monen kohdalla ratkaisuna sokerin vähentämiseksi omassa arjessa on pyrkiminen stressin vähentämiseen kaikessa tekemisessä. Stressi on monesti terveytemme pahin vihollinen. Lohtusyöminen tarkoittaa useimpien kohdalla sokerin syömistä.

X