Laihduttajan kannattaa pitää mielessä maalaisjärki ja arkiset elintarvikkeet. Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Laihduttajan ruokaileminen voi olla vaikeaa. Mitä enemmän googletat, sitä vaikeammaksi ruokailu helposti muuttuu. Somekanavat ovat täynnä erilaisia ruokavalioita. Niillä tehdään bisnestä.

Tavallisen laihduttajan kannattaa pitää maalaisjärki mukana syömisessä. Se tarkoittaa tavallisia, jokapäiväisiä elintarvikkeita. Niillä on ennenkin laihduttu. Maailma ei ole muuttunut mihinkään.

Mitä helpommaksi teet asiat itsellesi, sitä todennäköisemmin painosi tippuu. Ja muista, että laihduttamisen ei tulisi koskaan olla pikainen ponnistus vaan tärkeintä on keventää ruokavaliota pysyvästi. Hiljaa hyvä tulee. Liian nopea laihduttaminen voi verottaa energiatasoja liikaa, jolloin arjesta tulee suorittamista.

Laihduttajan muistilista ruokailuun (sekasyöjälle):

 • Juo vettä pitkin päivää. Aloita aina päivä juomalla vettä tyhjään vatsaan (pari lasillista. Juo ruuan kanssa vettä.
 • Vältä turhia hiilihydraatteja. Niitä ovat makeiset, pullat, sipsit, vaaleat leivät, karkit, sokerilimsat, keksit, jäätelö, pitsat + muut vehnätuotteet.
 • Syö jokaisella aterialla proteiinia. Proteiinin lähteitä ovat muun muassa kala, kana, kananmunat, pähkinät, täysjyvävilja, kalkkuna, punainen liha ja maitorahka.
 • Vältä kovia rasvoja. Helpointa on jättää pois ruokavaliosta muut rasvat paitsi oliiviöljy. Muista, että oliiviöljy ei kuitenkaan sovellu paistamiseen korkeissa lämpötiloissa. Myös avokado ja pähkinät (cashew, saksanpähkinä, parapähkinä) ovat hyviä rasvojen lähteitä.
 • Syö illalla kevyesti. Älä jätä päivän viimeistä ruokailua liian myöhäiseen ajankohtaan.
 • Syö aina aamiainen.
 • Syö jokaisen lämpimän aterian kanssa vihanneksia, esimerkiksi salaattia, kurkkua, tomaattia. Hyvä muistisääntö on, että lautasen pinta-alasta puolet on kasviksia.
 • Mehut pitävät sisällään paljon kaloreita, joten vältä niitä.
 • Lämpimistä juomista käyvät kahvi ja tee, mieluiten vihreä tee.
 • Vältä valmiskastikkeita. Mausta ruuat mahdollisuuksien mukaan itse, mausteilla ja vihanneksilla.
 • Vältä kermaa ruuanlaitossa. 
 • Lisäravinteista suosi D-vitamiinia, B-vitamiineja (etenkin B12), sinkkiä, magnesiumia (jos treenaat paljon) ja kalaöljyä.
 • Syö itsesi kylläiseksi, mutta älä ahmi. Pyri siihen, että yksi lautasellinen ruokaa riittää.
 • Jos syöt leipää, painota täysjyväkauraa. Tarkista leipäpussista, että se todella sisältää 100-prosenttisesti kauraa. Vältä vehnätuotteita.
 • Kiinnitä huomiota, mitä laitat leivän PÄÄLLE. Jos syöt juustoa, siirry vähärasvaisempaan. Vältä kermajuustoja / rasvaisia juustoja / meetvurstia.
Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lue myös

Mainos

Mainos

Kommentointi

Itselläni on toiminut kalorinlaskenta. Iän myötä aineenvaihdunta on hidastunut, ja kesti melko kauan löytää se kalorimäärä, jonka saan arjessa syödä. Laihdutin ensin 20 kiloa ja olen sen jälkeen onnistunut pitämään painoni nippa nappa normaalin rajoissa. Olen nyt punninnut ja kirjannut ruokani ylös jo kymmenen vuotta, ja aion jatkaa sitä edelleen, sillä vaiva ei ole suuren suuri. Kun lopetin syömisteni tarkkailun joksikin aikaa, paino singahti heti pari kiloa ylöspäin, eli en osaa luontaisesti syödä juuri itselleni sopivaa määrää.

Ikävää on tietysti ollut huomata, kuinka vähän toimistotyötä tekevä viisikymppinen nainen loppuseltaan saakaan syödä, mutta olen kompensoinut mielipahaa siten, että voin syödä kalorien rajoissa ihan mitä milloinkin huvittaa. Enimmäkseen mieli tekee kuitenkin varsin perinteisiä ravitsevia ruokia eikä esimerkiksi sokeriherkkuja, joten systeemi toimii minulla oikein hyvin. Olenkin siis nykyisin – paria geeneistä johtuvaa autoimmuunisairautta lukuunottamatta – terve ja hyvinvoiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X