Yleisurheilun ennätyslistat menossa uusiksi – järkipäätös vai kaamea oikeusmurha?

Jaa artikkeliTilaa Seura

Euroopan Yleisurheiluliitto EA on vahvasti uudistamassa Euroopan ennätyslistoja. Myös kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n puheenjohtaja Sebastian Coe on vihjannut, että myös ME-listat saattavat mennä uusiksi.

Idea on, että uusi listaus alkaisi vuodesta 2005, jolloin dopingtesteissä otettuja veri- ja virtsanäytteitä on alettu säilöä uusinta-analyysejä varten. Miten käy kansallisten ennätysten? Muuttuvatko myös SE-listat perässä jollakin aikajänteellä?

Moni ennätystuloksia hallussaan pitävä urheilija on ilmaissut huolensa listojen uudistamisesta, pituushypyn ME-mies Mike Powell puhui jopa oikeustoimilla uhkaamisesta, jos nimi pyyhitään listoilta.

Joskus muinoin jossakin DDR:ssä tai Neuvostoliitossa tehty ennätystulos, ja sen pyyhkiytyminen pois, ei meitä suomalaisia juuri hetkauta. Asiaan saa parempaa perspektiiviä, kun miettii, keiden kaikkien nimet hulmahtaisivat ulos ennätyslistoilta, jos meillä Suomessakin alettaisiin käyttää vuodesta 2005 tehtyjä listoja. Veikkaan, että kapina nousisi yleisurheiluväen ja -fanien keskuudessa. Tosin SE-tulosten mitätöinnistä ei ainakaan vielä kukaan ole puhunut sanaakaan, joten tämä ajatuskulku on pelkkä hypoteesi.

Henkilökohtaisista arvokisalajien miesten SE-tuloksista nimittäin säilyisivät ainoastaan Jukka Keskisalon estetulos 8.10,67 vuodelta 2009, Tommi Evilän 2010 hypätty pituustulos 822, Janne Holménin maratonaika 2.10,46 vuodelta 2008, Oskari Mörön aidatun ratakierroksen Rion tulos 49,04 ja Frantz Krügerin kiekkokaari 69,97 vuodelta 2007.

Esimerkiksi Markku Kukkoaho, Ari Suhonen, Pekka Vasala, Lasse Viren, Martti Vainio, Arto Bryggare, Reijo Ståhlberg, Pertti Pousi, Eduard Hämäläinen, Valentin Kononen ja Aki Parviainen siivottaisiin kylmästi SE-listoilta roskakoriin.

Naisten puolelta jäljelle jäisivät Sandra Erikssonin este-SE 9.24,70 vuodelta 2014, Nooralotta Nezirin 100 metrin aita-SE 12,81 viime kesältä sekä myös viime vuonna syntyneet Wilma Murron seivästulos 471 ja Linda Sandblomin korkeuden SE 193.

Mm. Helinä Marjamaa, Riitta Salin, Päivi Tikkanen, Annemari Sandell, Tuija Helander, Ringa Ropo, Heli Koivula ja Sari Essayah pyyhittäisin historiaan.

Ennätyslistojen mukana katoaisi järjetön määrä suomalaisen yleisurheilun historiaa ja folklorea, fantastisen hienoja urheilijatarinoita ja yhä mieltä lämmittäviä muistoja. Olisiko se oikein? Nousisimmeko barrikadeille?

Uusilla listoilla 5000 metrin SE-mies olisi kaikkien aikojen listalla nyt sijalla 28 oleva Jukka Keskisalo ajalla 13.39,81 (nyt Lasse Viren 13.16,3), 10 000 metrillä taas Matti Räsänen ajalla 28.25,29 (nyt Martti Vainio 27.30,99). Kymmenottelussa SE-mies olisi Lassi Raunio pisteillä 7862 (nyt Eduard Hämäläinen 8730).

Naisten ratakierroksella SE olisi Hilla Uusimäen 53,14 (nyt Riitta Salin 50,14), kuulassa Johanna Pulkkisen 16.05 (nyt Asta Ovaska 18,57).

Pohdiskeluni taitaa olla kuitenkin sikäli triviaalia, etten usko ennätyslistojen uusimiseen maailmalla. Eikä kukaan ole puhunut, että kansalliset ennätyslistat menisivät uusiksi. Toisaalta, olisihan sekin aika hassua, että jokin tulos voisi olla maan ennätys, muttei Euroopan- tai maailmanennätys.

EA:n ehdotuksen mukaan vanhatkin jäisivät ns. vanhojen ennätysten listalle, mutta se olisi käytännössä niin sanottu häpeälista, josta tulevina vuosikymmeninä näytettäisiin lapsenlapsille, että tässä ovat dopingin avulla tehdyt ennätykset siltä ajalta kun isoisä sukkanauhaliivit osti…

Uskonkin, että EA ja IAAF päätyvät valtavan kritiikin ja juristiuhkailujen jälkeen siihen, että vanhat ME-listat pysyvät mukana kuin peräpukamat, korkeintaan rinnalle tuodaan jokin Uuden ajan parhaat -lista tai vastaava.

Historiaa ei pidä liiaksi ronkkia. Vaikka ennätyslistoilla väärintekijöitä ja fariseuksia olisikin. Ihan samalla tavalla siellä olisi tuloksensa täysin puhtain keinoin tehneitä upeita ja poikkeuksellisen lahjakkaita urheilijoita. Ja hanurin pyyhkiminen heidän saavutuksillaan olisi paljon suurempi synti kuin D-epäiltyjen pitäminen ME-listoilla.

(Edit 3.5.2017 klo 18:43. Olli-Pekka Karjalainen on heittänyt yli 80 metriä myös vuoden 2005 jälkeen, joten hänellä säilyisi SE-tulos)

X