Pärmäkoskelle ja Hakolalle pettymysten päivä

Jaa artikkeliTilaa Seura

Suomalaisittain päivän suurin mielenkiinto kohdistui sprinttihiihtoihin. Odotukset nousivatkin tappiin, kun Ristomatti Hakola voitti miesten karsinnan ja Krista Pärmäkoski oli naisissa kolmas. Kaikki suomalaiset selvisivät erähiihtoihin.

Välieriin selvisi lopulta vain kolme suomalaista, Pärmäkoski, Hakola ja Martti Jylhä. Finaaliin heistä hiihti Hakola.

Hakola hallitsi välieräänsä suvereenisti, mikä nosti odotuksia entisestään. Ihan kaikkea ei tarvinnut edes laittaa peliin. Finaalissa Hakola sai hiukan heikon lähdön ja jäi viidenneksi letkassa. Venäjän Alexander Bolshunov lähti jyräämään heti alusta järkyttävää vauhtia ennakkosuosikki Norjan Johannes Hösflot Kläbon kannassaan. Hakola alkoi jäädä pelottavasti jo minuutin hiihtämisen jälkeen. Eroa tuli koko ajan lisää ja peli oli pelattu. Viimeisessä ylämäessä Kläbo rypisti hurjalla juoksullaan muilta karkuun ja oli suvereeni. Hänestä tuli kaikkien aikojen nuorin maastohiihdon olympiavoittaja. Italian Federico Pellegrino rutisti lopussa niukasti hopealle ohi Bolshunovin. Hakolan paukut oli syöty täysin finaalissa, mutta ei kuudes sija olympialaisissa huono suoritus ole. Lakki päästä.

Martti Jylhän loppusijoitus oli odotettua parempi, kymmenes. Iivo Niskanen valitteli, ettei ollut ihan palautunut yhdistelmäkilpailusta, sijoitus oli kuitenkin kelo 14:s. Lauri Vuorisella kävi surkea tuuri. Hän joutui erässään joukkokolariin ja kaatui. Sijoitus oli 29:s. Harmi, sillä nuoren miehen hiihtäminen näytti erinomaiselta. Mutta sprinttihiihto on kontaktilaji parhaasta eli pahimmasta päästä.

Krista Pärmäkosken välierähiihto oli raju pettymys. Hiihto oli taktisesti erittäin heikko, latuvalinnat olivat epäonnistuneita ja alussa hän jäi aivan liian kauas. Tuloksena oli erän viides tila ja suuri pettymys. Vielä alkuerässä Pärmäkosken hiihto näytti erinomaiselta, joten on hankala sanoa, mitä sen jälkeen oikein tapahtui.

Muista suomalaisnaisista Aino-Kaisa Saarisen ja Kerttu Niskasen erähiihdot olivat erittäin pehmeitä. Etenkin Niskasen kunto on tällä hetkellä varsinkin viestiä ajatellen pelottavan epävarma, jopa heikko. Niskanen pohti itsekin kilpailun jälkeen, että nyt on tiukan mietinnän paikka, missä oikein on vika.

Nuori Johanna Matintalo taisteli minkä pystyi omassa erässään, mutta jatkopaikka jäi haaveeksi. Hiukan taktista röyhkeyttä olisi kaivattu viimeisen laskun jälkeen, siinä oli sauma tunkea itsensä väkisin sisäkautta kolmospaikalle, mutta Matintalo jäi liian kiltisti letkan neljänneksi. Lyhyellä loppusuoralla ei enää ohi ehtinyt. Positiivinen suoritus silti. Kokemuksen myötä taktinen osaaminen kasvaa ja tarvittava röyhkeys löytyy kyllä. Suomalaisnaisten sijoitukset olivat Pärmäkoski 9, Matintalo 19, Niskanen 23 ja Saarinen 25.

Kilpailun voitti odotetusti Ruotsin Stina Nilsson, joten ruotsalaiset ovat voittaneet molemmat naisten olympiamatkat näissä kisoissa.

Eivät suomalaisten sijoitukset kauden aikaisempiin maailmancupin vapaan sprintteihin nähden isoja pettymyksiä olleet, Pärmäkoskelta toki sopi odottaa finaalipaikkaa. Odotukset nousivat tappiin karsintahiihdon jälkeen, mutta kyse on aivan eri kisasta kuin erähiihdoissa, joissa rypistetään kolme starttia erittäin lyhyillä palautuksilla muiden kanssa kylki kyljessä.

Halfpipessa pieni pettymys – taso kammottavan kova

Miesten lumilautailun halfpipen karsinta oli pieni pettymys suomalaisittain, vain Peetu Piiroinen selvisi finaaliin. Hän kaatui avauslaskunsa, joten toiseen jäi melkoiset paineet. Kokenut suomalainen kesti ne ja selviytyi 11:ntenä 12 laskijan finaaliin.

Markus Malin yritti täysin uutta temppua ensimmäisellä runillaan ja kaatui. Hän on hionut uusia jippoja koko kauden, mutta vieläkään ne eivät aivan menneet läpi. Toisella runilla Malin helpotti selkeästi laskuaan, mutta tasapaino ei ollut paras mahdollinen. Ehkä hän otti hieman liian varman päälle ja finaali jäi kaukaiseksi haaveeksi, sijoitus oli vasta 19:s.

Janne Korpi puolestaan loukkasi kylkiluunsa jo harjoituksissa, se vaivasi selkeästi kilpailussakin, eikä asiaa finaaliin nyt ollut. Korpi kaatui avausrunin ja piteli kylkeään pahasti irvistellen. Sinnikkäästi mies kuitenkin tuli toiseen laskuun, mutta kaatui senkin.  Elekielestä päätellen kylkeen otti rajusti.

Alppiyhdistetyssä Andreas Romarin suoritus oli kovin kaksijakoinen. Hänelle ennalta paljon parempi syöksylasku meni pito-ongelmien vuoksi tyystin pöpelikköön, mutta pujottelu sujui ja suomalainen nousi sijalle 25. Lukuisiin ongelmiin nähden ihan okei. Toivottavasti kalusto-ongelmat saadaan korjattua ennen päälajia syöksylaskua, joka siirrettiin torstaille.

Naisten jääkiekossa Suomi hävisi Kanadalle 1-4. Kahden erän jälkeen taululla oli jo tyly 0-4-tilanne. Kolmannessa erässä Suomi sai jonkin verran painetta, mutta eipä Kanadan tarvinnut enää kaikilla sylintereillä ajaa. Tappio tiesi sitä, että Suomi ei pääse suoraan välieriin vaan joutuu puolivälieriin. Alkulohkossa on vastassa vielä Venäjä.

X