Yhdistetystä komea tulos – Eero Hirvonen ja Ilkka Herola silti kuin myrkyn nielleitä

Jaa artikkeliTilaa Seura

Kun naisten ampumahiihto siirrettiin huomiselle, oli Pyeongchangin olympialaisissa tänään mukana viisi suomalaista. Parhaan sijoituksen otti yhdistetyn Eero Hirvonen kuudennella sijallaan.

Lumilautailun halfpipen finaalissa Peetu Piiroinen kaatui kaikki kolme laskuaan ja sijoitus oli finaalin viimeinen 12:s. Mutta toki riskiä oli otettava, kun kilpailu oli niin kovatasoinen. Finaalipaikka oli silti hänelle hyvä suoritus.

Yhdistetyn normaalimäen kilpailu oli mekoista tuulilottoa, kun olot vaihtelivat koko ajan myötätuulesta vastaiseen. Valitettavasti Ilkka Herola joutui myötäisessä ränniin, mutta sai silti rypistettyä 97-metrisen. Hän jäi kuitenkin mitalitaistelua ajatellen toivottoman kauas kärjestä, yli kahden minuutin päähän.

Eero Hirvonen nykäisi mukavasti 102-metrisen. Hän lähti ladulle kuudentena hyvistä asemista, vaikka edellä olikin kolme varsin kovaa hiihtäjää.

Arttu Mäkiaho hyppäsi 91 metriä ja Hannu Manninen 90 metriä. He lähtivät ladulle sijoilta 34 ja 35.

Kärkimiehet rykivät huimia hyppyjä. Itävallan Franz Josef Rehrl rytkäisi huikeat 112 metriä, Norjan Jarl Magnus Riiber 111 metriä ja kova saksalaishiihtäjä Eric Frenzel 106 metriä. Edellisiä maailmancupin kisoja hallinnut Japanin Akito Watabe hyppäsi 105,5 metriä.

Ladulle ensimmäisenä lähti Rehrl, Riiber 15 sekuntia perässä, Watabe 28, Itävallan Lukas Klapfer 32, Frenzel 36 ja Hirvonen kuudentena 50 sekuntia keulasta. Ilkka Herola pääsi ladulle 2.04 kärjestä, mitalisijaankin matkaa oli peräti 1.36, kymmenen joukkoon 44 sekuntia. Harmi, ettei Herola saanut monistettua mainioita harjoitushyppyjään itse kilpailuun.

Manninen ja Mäkiaho lähtivät suksimaan samassa nipussa jaetulta sijalta 34 kärkeä. Heillä 20 joukkoon oli matkaa 47 sekuntia.

Riskillä liikenteeseen

Mäkiosuuden jälkeen päävalmentaja Petter Kukkonen kertoi, että Hirvonen lähtee hiihtoon riskillä liikkeelle kultamitali mielessään. Ja niin hän lähtikin; jo ensimmäisellä kilometrillä Hirvonen ajoi kovia hiihtäjiä Eric Frenzeliä, Lukas Klapferia ja Akito Watabea kiinni liki 15 sekuntia. 2,5 kilometrin kohdalla ero heihin ja samalla kultataisteluun oli 10 sekuntia. Ehkä ensimmäinen kilometri oli kuitenkin liian kova, sillä eroa alkoi tulla kärkiporukkaan koko ajan lisää. Puolimatkassa se oli jo 28 sekuntia, mutta reilu kilometri myöhemmin enää 15. Johannes Rydzek ja Hirvonen ajoivat kärkinelikkoa koko ajan kiinni. Saksan Eric Frenzel tajusi tämän ja lähti kiristämään tahtia, ero kasvoi jälleen.

Frenzel veti viimeisen ylämäen hurjalla loikalla ja vei olympiakullan, Akito Watabe oli toinen ja Lukas Klapfer kolmas. Hirvonen oli kuudes ja upeasti hiihtänyt Ilkka Herola kahdeksas. Loistavasti hiihti myös konkari Hannu Manninen, joka nousi sijalle 23. Arttu Mäkiaho roikkui pitkään Mannisen tahdissa, mutta kanttasi viimeisellä kierroksella minuutin ja oli 36:s.

Herolan hiihtovauhti oli niin hurjaa, että sääli, kun mäessä ei saatu samanlaista huippuhyppyä kuin harjoituksissa. Herola lykki peräti 27 sekuntia nopeammin kuin kilpailun voittanut Frenzel. Kisan nopein hiihtäjä Alessandro Pittin oli vain neljä sekuntia nopeampi. Tämä tietää hyvää suurmäen kilpailuun, toivotaan, että Herola saa silloin hyppyynsä riittävän rentouden.

Sekä Hirvonen että Herola olivat hienojen olympiasijoitusten jälkeen kuin myrkyn nielleitä. Se kertoo voittajien asenteesta; näistä miehistä tulee vielä arvokisamitalisteja, ehkä jo näissä kisoissa.

Naisten ampumahiihdon huumaa ei tänään nähty, sillä 15 kilometrin kilpailu siirrettiin torstaille hankalien tuuliolojen takia. Koreassa on jouduttu siirtämään jo useita kilpailuja kovien tuulien takia – tänään myös median edustajia kehotettiin pysymään sisätiloissa mediakeskuksessa kisoja seuraamassa, mikä kertoo omaa kieltään. Hiukan tulee mieleen, miksi ihmeessä kisat myönnettiin paikkaan, jossa tuulee tähän aikaan vuodesta näin kovaa? Niin, rahahan nämä asiat nykyisin ratkaisee. Onneksi eri lajien olympiaohjelma on suht väljä, joten varapäiviä löytyy. Tosin esimerkiksi naisten alppilajeissa nekin ovat jo nyt todella kortilla.

X