James Bond -saari Thaimaassa kutsuu seikkailuihin 007-elokuvasta tutuissa kohteissa – Luonnon muovaamat saaret hämmästyttävät

Elokuva 007 ja kultainen ase kuvattiin Khao Phing Kanin saarella Thaimaassa. Vehreissä paratiisimaisemissa kelpaa heittäytyä pitkäkseen pehmeälle hiekkarannalle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vuonna 1974 ensi-­iltansa saaneen elokuvan 007 ja kultainen ase pääroolia näytteli Roger Moore, jonka jalanjäljissä turistit ovat kulkeneet siitä asti.

Elokuva 007 ja kultainen ase kuvattiin Khao Phing Kanin saarella Thaimaassa. Vehreissä paratiisimaisemissa kelpaa heittäytyä pitkäkseen pehmeälle hiekkarannalle.
Teksti:
Eveliina Lauhio

Postikorteista tuttu värikäs pitkähäntävene kiitää veden pinnalla. Propelli, joka on pitkän putken eli hännän päässä veneen perässä, antaa paatille vauhtia. Thaimaan saariston suosituin kulkupeli vie minua kohti elokuvafanien unelmakohdetta, James Bond -saarta Phang Ngan -lahdella Phuketissa.

Meri välkehtii smaragdinvihreänä ja turkoosinsinisenä riippuen siitä, milloin aurinko kurkistaa pilvien takaa. Jyrkkäreunaisia karstisaaria kohoaa merestä silmänkantamattomiin.

Pitkähäntäveneen kokkaan tavataan sitoa värikkäitä nauhoja ja kukkia, jotka on pyhitetty veneen hengille.
Pitkähäntäveneen kokkaan tavataan sitoa värikkäitä nauhoja ja kukkia, jotka on pyhitetty veneen hengille. © Eveliina Lauhio

Upotan pillin kookospähkinään ja nousen veneen keulaan nauttimaan makeaa nektaria. Kokkaan tavataan sitoa värikkäitä nauhoja ja ripustaa kukkaseppeleitä. Ne on pyhitetty veneen hengille. Vasta myöhemmin kuulen, että keula on pyhä paikka, eikä turistien sovi istuskella siellä.

Seikkaile James Bondin jäljillä Thaimaassa

James Bond -saaren, oikealta nimeltään Khao Phing Kanin saaren, tunnistaa kaukaa. Siinä, missä lähisaaret ovat autioita, kohteeseemme on jonoa. Kun oma vuoro koittaa, pitkähäntäveneen keula liukuu pehmeästi rannan hiekkaan. Rantautumisessa auttava saaren työntekijä nostaa veneen viereen tikkaat, jota pitkin pääsen kipuamaan maihin.

Khao Phing Kan tarkoittaa toisiinsa nojaavia kukkuloita. Turistien suosima saari koostuu kahdesta kukkulasta, jotka pieni ranta yhdistää.

Saarta on alettua kutsua James Bond -saareksi sen jälkeen, kun siellä kuvattiin vuonna 1974 ensi-iltansa saanut elokuva 007 ja kultainen ase. Kansallispuistoon kuuluvan kalkkikivisaaren kultahiekkainen ranta, vehreä kasvillisuus ja jylhät luolat tarjosivat ihanteelliset puitteet suosikkiagentin seikkailuille.

Bondina elokuvassa nähtiin näyttelijä Roger Moore. Elokuvassa hän lentelee vesitasolla Phang-Nga-lahdella etsien Scaramanga-nimistä palkkamurhaajaa.

Saari tarjoaa viehätystä muillekin kuin Bond-faneille

Khao Phing Kanin saari oli aiemmin tuntematon ja asumaton. Nykyään siellä vierailee vuosittain tuhansia turisteja, jotka haluavat tutustua rosvon ja valkokankaalta tutun maailmanpelastajan kaksintaistelun näyttämöön.

Myös muiden kuin 007-fanien kannattaa vierailla James Bond -saarella. Saaren luonto on upea. Jo pelkästään kalkkikivestä muodostuneet karstisaaret ovat näkemisen arvoiset. Niiden muodot leikittelevät pyöreistä kukkuloista vuorimaisiin järkäleisiin ja kohti taivasta sojottaviin kapeisiin pylväisiin.

Vaikka saari on kivinen ja jylhä, se pursuaa vihreää. Rehevissä metsissä voi nähdä eksoottisia eläimiä, kuten matelijoita ja apinoita. Parhaiten vehreydestä saa käsityksen, kun lipuu veneen kyydissä maihin.

Tosifanit valitsevat helikopterikyydin. Silloin voi tuntea itsensä James Bondiksi, joka saapui saarelle pienellä lentokoneella etsimään vihollistaan Scaramangaa.

Naulasaari hämmästyttää

Muutaman kymmenen metrin etäisyydellä James Bond -saaresta sijaitsee hämmästyttävän mallinen pieni karstisaari, Koh Tapu. Kahdenkymmenen metrin korkeuteen kohoava saari on halkaisijaltaan vain neljä metriä ja levenee ylöspäin. Thaimaan kielellä saarta kutsutaankin sen muodon takia naulasaareksi.

Koh Tapu, joka todellisuudessa näyttää pienemmältä kuin valokuvissa, on suositun turistikohteen kuvatuin paikka. Koh Tapulle ei pääse käymään, vaan sitä ihaillaan James Bond -saaren vastarannalta.

Erikoinen pieni karstisaari Koh Tapu kohoaa uljaana kohti taivasta. Thaimaan kielellä saarta kutsutaan naulasaareksi.
Erikoinen pieni karstisaari Koh Tapu kohoaa uljaana kohti taivasta. Thaimaan kielellä saarta kutsutaan naulasaareksi. © Eveliina Lauhio

Turistit pilasivat otoksia

Bond-elokuvien näyttelijät saavat yleensä ylellisen kohtelun. Heidät majoitetaan hienoimpiin hotelleihin. Poikkeuksen tekivät kuvaukset Khao Phing Kanin saarella, jolloin tuotantoryhmä sai tyytyä vaatimattomimpiin oloihin.

Näyttelijöitä ja tuotantoryhmää sijoiteltiin eri puolille lähikyliä, mistä vain löytyi majoitustiloja. Paikkakunnan ainoa hotelli maalattiin vierailijoita varten, jotta se olisi hieman paremmassa kunnossa. Hotellissa oli kuusi huonetta. Miehet antoivat naisten yöpyä niissä huoneissa, joissa oli vessat.

Kuvauspaikkaan tuotantoryhmä kulki veneellä. Näyttelijät maskeerattiin ja puettiin rooliasuihinsa saaren lähelle ankkuroidussa veneessä. Jotkut otoksista menivät pilalle, kun saarelle saapuneet elokuvanteosta kiinnostuneet turistit tulivat ottamaan valokuvia kuvauksista.

Tutustu luoliin

Vierailut saarella kestävät yleensä muutaman tunnin. Ne on järjestetty tehokkaiksi siksi, jotta kaikki turistit ehtivät käydä päivän aikana tutustumassa siihen.

Sujuvat järjestelyt ovat tarpeen, sillä melko pikkuruisessa saaressa ei ole kävelykelpoista tasaista maata kovin paljoa. Parissa tunnissa ehtii koluta saaren tärkeimmät kohdat ja ottaa itsestään kuvan James Bondin pelipaikoilla.

Saarella kannattaa tutustua ainakin luoliin, jotka ovat yhä komeita kuin elokuvassa. Luolat ja parhaat maisemapaikat löytyvät kapeiden polkujen päästä. Kun seuraa kylttejä – ja turistien virtaa – ei voi eksyä.

Lue myös: Oletko antanut Bangkokin kaoottisuuden tyrmätä Thaimaassa? Näin otat megakaupungin haltuun

Metsästä edulliset matkamuistot Thaimaassa

Viehättävän paikan varjopuoli on se, että kävijöitä riittää usein ruuhkaksi asti. Vaikka ihmisiä on paljon, tunnelma on silti levollinen. Monen kielinen puheensorina täyttää ilman. Kultahiekkaisen uimarannan lämmin vesi kutsuu pulahtamaan.

Rannan tuntumassa sijaitsee turistikojuja, jossa myydään matkamuistoja magneeteista postikortteihin ja julisteista rannekoruihin. Tuliaiset ovat suhteellisen edullisia, vaikka ollaankin yhdessä alueen suosituimmasta nähtävyyksistä.

Jos haluaa pois hälystä, maisemia voi ihailla myös vuokraamalla kanootin ja tekemällä melontaretken lähistöllä. Moniin luoliin pääsee käymään kanootilla vain laskuveden aikaan. Niissä voi ihailla roikkuvia tippukivipylväitä.

James Bond -saaren kultahiekkaiselta rannalta voi pulahtaa uimaan.
James Bond -saaren kultahiekkaiselta rannalta voi pulahtaa uimaan. © Eveliina Lauhio
Turistikojuissa myydään matkamuistoja magneeteista postikortteihin ja julisteista rannekoruihin.
Turistikojuissa myydään matkamuistoja magneeteista postikortteihin ja julisteista rannekoruihin. © Eveliina Lauhio

Vuokraa isolle porukalle pitkähäntävene

Helpoin tapa tutustua James Bond -saareen on osallistau Ao Nangista lähtevälle opastetulle retkelle tai vuokrata oma venekuljetus. Saarelle järjestetään retkiä useimmista Phuketin rantakohteista. Retkiä on tarjolla myös mantereen puolelta Krabista.

Enemmän vapautta saa vuokraamalla pitkähäntäisen veneen puoleksi päiväksi. Sen kyytiin mahtuu kymmenen ihmistä, joten se on kätevä ja huokea kulkupeli isommalle seurueelle.

Useimmat järjestetyt venematkat pysähtyvät myös lähialueen muilla suosituilla saarilla, kuten Koh Panyeen saarella muslimien kalastajakylässä. Siellä kannattaa pitää lounastauko merenherkkuja nauttien.

Tippukiviluolia ihastelee parhaiten kanootin kyydistä.
Tippukiviluolia ihastelee parhaiten kanootin kyydistä. © Eveliina Lauhio
Läheisen Koh Panyeen saaren kalastajakylässä kannattaa pitää lounastauko venematkalla.
Läheisen Koh Panyeen saaren kalastajakylässä kannattaa pitää lounastauko venematkalla. © Eveliina Lauhio

Phuketissa on tasainen ilmasto, ja päivälämpötilat ylittävät 30 astetta yleensä ympäri vuoden. Suosituin aika matkustaa on joulukuusta huhtikuuhun, jolloin sadekausi on takanapäin.

Kapuan tikkaita pitkin takaisin pitkähäntäveneeseen. Rannalla oleva työntekijä tuuppaa veneen irti hiekasta. Polttavaa aurinkoa varjostavat pulleat poutapilvet tekevät iltapäivän kuumuudesta miellyttävämpää. Valkokankaalta tuttu saari häviää verkkaisasti pieneksi pisteeksi horisonttiin. 

Lue myös: Haaveiletko sinäkin uudesta elämästä Thaimaassa? Kati maksoi unelmastaan kovan hinnan

Juttu on julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 11/2023.

Lue myös: Paratiisirantoja ja suurkaupungin sykettä – Mitä muuta Thaimaassa on tarjolla lomailijalle?

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X