Koe vaelluselämys Norjan Bergenissä – Huikeat vuori- ja vuonomaisemat kruunaavat reitit

Norjan länsirannikolla voi Bergeniä ympäröiville vuorille lähteä vaeltamaan keskeltä kaupunkia. Paljon helpommaksi vaeltamista ei voi enää tehdä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pääosin vuoristoreitit ovat helposti kuljettavia.

Norjan länsirannikolla voi Bergeniä ympäröiville vuorille lähteä vaeltamaan keskeltä kaupunkia. Paljon helpommaksi vaeltamista ei voi enää tehdä.
Teksti: Hanna Vilo

Aamulla ilma väreilee jännityksestä, kun pohdin Norjan Bergenissä odottavaa vaellusta. Päässä sinkoilee kysymyksiä: Pitääkö pakata mukaan lämmin takki? Entä rakkolaastaria?

Päädymme pakkaamaan molemmat. Niiden lisäksi pakkaamme mukaan myös kahvia ja voileipiä, sillä ilman matpakkea, eväspakettia, Norjassa ei lähdetä juuri mihinkään.

Aamupäivä on ehtinyt jo pitkälle, kun vihdoin seisomme Ulriken-vuoren juurella odottamassa kaapelihissiä. Joudumme odottamaan parikymmentä minuuttia ennen kuin pääsemme hissiin, ja matka vuoren huipulle alkaa. Palkintona on huikeita vuori- ja vuonomaisemia. Nyt ollaan Norjan ytimessä!

Ulrikenin huipulla 643 metrin korkeudessa odottaa ravintola, jossa voi halutessaan käydä lisätankkauksella. Päätämme kuitenkin lähteä heti matkaan: edessä on 13 kilometrin reitti Ulrikenin huipulta Fløyen-vuorelle, joka on toinen Bergenin kuuluisimmista vuorista. Jännitys tuntuu varpaan kärjissä asti.

Ajatukset katoavat vaelluspolulla Bergenissä

Lähdemme seuraamaan vaelluspolkua yhdessä norjalaisen pariskunnan, Jan Olav Skoglandin, 73, ja Sissel Wogn-Henriksenin, 70, kanssa. On mukava saada matkaseuraksi paikallisia, sillä joiltakin osin polku on huonosti merkitty. Ravintola häviää nopeasti taaksemme.

Alkumatka yllättää, sillä maasto on vaikeampikulkuista kuin kuvittelimme. Kuljemme tarkkaavaisina eteenpäin, jotta emme kompastuisi teräviin kiviin. Vähän ajan päästä oivallan, että päässä sinkoilleet ajatukset ovat kadonneet. Myös ajantaju on hävinnyt. Olo on energinen ja valpas.

Sissel Wogn-Henriksen ja Jan Olav Skogland

Sissel Wogn-Henriksen ja Jan Olav Skogland ovat liikkuneet vuoristossa lapsesta asti. Rosemarie Särkkä

Pari tuntia vierähtää nopeasti. Sitten vaihdamme katseet sen merkiksi, että on aika tankata jotakin. Kaivamme repusta matpakkemme ja termospullon. Kun kahvin tuoksu leijailee nenääni, annan katseen levätä horisontissa, ja tunnen, miten silmät ja sydän lepäävät.

Eväiden jälkeen lähdemme jatkamaan matkaa. Tiedämme, että edessä on vielä ainakin neljän tunnin koitos, mutta se ei enää epäilytä. Vuorilta ei ole kiire pois.

Bergenissä vaellusreiti on merkitty hyvin

Bergenissä reitit on merkitty hyvin ja kyltit auttavat turisteja pysymään oikealla polulla. Rosemarie Särkkä

Polku helpottuu

Pian vaellusreitti vie alas solaan ja sieltä ylös. Toteamme, että maasto on vähitellen muuttunut paljon helpommaksi. Vaikeimmat osuudet olivat matkan alussa, sen jälkeen kävely on paljon rennompaa.

Myös norjalaiset etenevät yllättävän kevyesti. Jan Olav ja Sissel paljastuvat kokeneiksi patikoijiksi, jotka ovat tottuneita mutkitteleviin polkuihin.

”Nuorempana osallistuin seitsemän vuoren päivävaelluksiin, mutta nykyään olen hidastanut tahtia. Ulrikenilta Fløyenille patikoin enää vain kerran tai pari vuodessa, koska voimme nauttia upeista näköaloista myös kotona”, Jan Olav kertoo.

Jan Olav ja Sissel asuvat vähän kaupungin keskustan ulkopuolella korkealla rinteessä.

Tavallisesti he käyvät patikoimassa vähintään kerran viikossa parin tunnin lenkin.

”Vaeltaminen on erinomainen tapa pysyä hyvässä kunnossa. Kestävyyden lisäksi se kehittää myös tasapainoa. Lisäksi siitä tulee ihana tunne, että olen täysillä elossa”, Sissel sanoo.

Vuorten lampaat

Vuorilla liikkuu paljon vapaana olevia lampaita. Rosemarie Särkkä

Lopussa yllätys

Noin kymmenen kilometrin jälkeen reitti muuttuu sorapoluksi. Jalat alkavat jo tuntua raskailta, mutta tasainen polku helpottaa matkantekoa. Viimeisten kilometrien aikana myös maisema on erilainen, jotenkin kesympi.

Mikään ei kuitenkaan valmista päätepisteen yllätykseen: kuuden tunnin kävelyn jälkeen saavumme Fløyen-vuoren huipulle, jossa odottaa ravintoloita ja maisematerassi.

Yhtäkkiä olemme keskellä turistivilinää, jossa vuorten majesteettinen harmonia tuntuu kaukaiselta.

Haen myyntikojusta pullollisen paikallista roseesiideriä. Laitan silmät vielä kiinni, ja annan hulinan häipyä ympäriltäni. Jotain on päivän aikana muuttunut, sillä mielen maisema on avarampi. Sen jälkeen skoolaamme vielä kaikki yhdessä päivän taipaleelle.

Illalla laskeudumme Fløibanen-funikulaarilla takaisin Bergenin keskustaan, jossa huomaan, että jalkoihin on tullut isoja rakkoja. Koko päivän aikana en huomannut niitä.

Herkkuja ja neuleita

Seuraavana aamuna herään kuin koko-vartalokipsissä, kehossani ei ole yhtään notkeaa kohtaa, mutta mieleni on onnellinen. Päätämme lähteä rauhalliselle kaupunkikierrokselle.

Suurin ihmisvilinä keskittyy Bryggeniin, eli vanhankaupungin satama-alueelle, joka on myös Unescon maailmanperintökohde. Kesäaikaan Bergenissä käy päivittäin risteilyaluksia, joista purkautuu satoja ihmisiä kiertelemään keskiaikaisissa taloissa olevia matkamuisto- ja design-kauppoja.

Vanhankaupungin satama

Bergenissä vanhankaupungin satamassa on kiinnostavia design-kauppoja. Rosemarie Särkkä

Oleana-neulevaatemerkki

Oleana-neulevaatemerkki on tunnettu harmonisista väriyhdistelmistä. Rosemarie Särkkä

Me pistäydymme bergeniläisen Oleana-vaatemerkin kaupassa. Värikkäitä neulevaatteita myydään eri puolella maailmaa, mutta merkin kotikaupungissa valikoima on runsaimmillaan. Liikkeen takaosassa japanilainen pariskunta sovittaa villapaitoja ja huokailee samalla ihastuksesta.

Kaupan jälkeen päätämme keskittyä makunautintoihin, ja suunnistamme Fløibanen-funikulaarin vierestä rappuset ylös kapealle kadulle, jolla on yksi Bergenin suosituimmista kahviloista, Det Lille Kaffekompaniet. Pikkuruisessa kahvilassa on vain kymmenisen tuolia, mutta kesäisin ulkona on saman verran istumapaikkoja lisää.

Valikoima ei ole kovin runsas, mutta talon kahvi, appelsiini-pistaasikakku sekä aurinkokuivatuista tomaateista valmistetulla hillolla kruunattu juustovoileipä osoittautuvat herkullisiksi. Myös aurinko pilkahtelee välillä kapealle kujalle, ja on helppo ymmärtää pienen paikan valtava suosio.

Vanhankaupungin kadut

Vanhassakaupungissa on paljon tunnelmallisia pikkukatuja. Rosemarie Särkkä

Bergenissä pulahdus vuonoon

Vaikka Bergenin keskusta on vilkas ja täynnä kiinnostavia kauppoja, ravintoloita ja museoita, ulkoilmaihmiselle kaupungin suurin viehätys on kuitenkin luonto. Koska sää suosii meitä jo kolmatta päivää peräkkäin, lähdemme uimaan keskustan lähellä olevaan Nordnesin merikylpylään, joka on auki toukokuusta syyskuuhun.

Paikalla paljastuu, että suurin osa ihmisistä pulikoi lämmitetyssä uima-altaassa, joka on välillä tupaten täynnä. Halutessaan voi kuitenkin pulahtaa myös vuonoon, jossa syvyyttä on heti rannasta 16 metriä. Vesi näyttää mustalta ja tuntuu lähes jäätävältä, vaikka ilma on lämmin. Paikka on kuitenkin viehättävä, ja auringonpaisteen ja meren yhdistelmä saa olon tuntumaan ihanan raukealta.

Merikylpylä

Merikylpylässä olo virkistyy nopeasti. Rosemarie Särkkä

Viimeiseksi päiväksi olemme suunnitelleet lyhyttä vaellusta Sandvik-vuorelle, jolle voi kavuta reilussa puolessa tunnissa. Bergenissä on paljon eripituisia vaellusreittejä, joista kannattaa nauttia silloinkin, kun aika tai voimat eivät riitä koko päivän vaellukseen.

Säidenhaltija on kuitenkin sitä mieltä, että meitä on hemmoteltu jo tarpeeksi auringolla kaupungissa, jossa sataa kahtena päivänä kolmesta. Sateen ropistessa päätämme lähteä taidemuseoon ja kaakaolle, mikä norjalaisten mielestä on tavattoman hyggelig – hauskaa ja kodikasta.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 8/19.

Lue myös: Norjan lumoavat Lofootit houkuttavat matkailijoita upeilla vuorimaisemilla ja valkoisilla hiekkarannoilla

Lue myös: Valloittava Oslo kutsuu viikonlopun viettoon – Kaupunkiloma vuonon kainalossa tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

Vaellusparatiisi

Seitsemän vuoren ympäröimä Bergen on suosittu vaelluskohde, sillä hyvin harvassa paikassa patikoimaan lähteminen on yhtä helppoa. Fløyen-vuoren huipulle pääsee kaupungin keskustasta Fløibanen-funikulaarilla, ja Ulriken-vuorelle pääsee nousemaan vähän keskustan ulkopuolelta kaapelihissillä.

Vaellusreittejä on tarjolla eritasoisille patikoijille. Halutessaan vuorilla voi tehdä myös lyhyitä ja kevyitä kävelylenkkejä. Jos aikaa on vain vähän, voi esimerkiksi nousta funikulaarilla Fløyenin huipulle ja tehdä pienen kävelykierroksen vuoren huipulla. Lisätietoa visitbergen.com

Kaupunki tarjoaa myös paljon muita mahdollisuuksia nauttia ulkoilusta ja puhtaasta vuori-ilmasta. Keskustasta voi esimerkiksi vuokrata kaupunkipyörän.

Parhaat matkustuskuukaudet ovat toukokuusta syyskuuhun.

Helsingistä Bergeniin pääsee Finnairilla suoraan tai Norwegianilla välilaskun kautta.

X