Lea Laven nauttii idyllisessä Naantalissa pikkukaupungin soljuvasta arjesta: ”Naantalin parhaita puolia on luonto – se on lähellä”

Lea Laven, 71, on asunut Naantalissa kohta 40 vuotta. Hän on ihastunut vanhan kaupungin idyllisiin katuihin ja merenrannan maisemiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Shetlanninlammaskoira Miso kulkee Lea Lavenin mukana kaikkialle.

Lea Laven, 71, on asunut Naantalissa kohta 40 vuotta. Hän on ihastunut vanhan kaupungin idyllisiin katuihin ja merenrannan maisemiin.
Teksti: Kimmo Rantanen

Iskelmälaulaja Lea Laven muutti Naantaliin vuonna 1983. Hän on asunut Naantalissa useammassa osoitteessa. Nykyisin Lea Laven asuu kerrostaloasunnossa ihan Kirkkopuiston kupeessa lähellä Naantalin vanhaa keskiaikaista kivikirkkoa.

”Tulin tänne rakkauden perässä. Suhde päättyi, mutta minä jäin”, Lea Laven kertoo.

Lempipaikka löytyy kodin läheltä

”Kirkkopuisto on yksi lempipaikoistani. Käyn siellä joka päivä. Puistossa järjestetään kesäisin konsertteja Naantalin musiikkijuhlien yhteydessä, mutta muutenkin. Toissa kesänä olin puistossa musiikkijuhlien konsertissa kuuntelemassa Apocalypticaa.

Minulla on parin vuoden ikäinen shetlanninlammaskoira Miso. Se on vahtikoira ja haukkuu herkästi, eikä siksi aluksi oikein sopinut kerrostaloon. Harkitsin omakotitaloon muuttamista, mutta nykyisin Mison kanssa pärjää kerrostalossa ihan hyvin.”

Naantalin kirkkopuisto on kesäisin kauniin vihreä.

Naantalin kirkkopuisto on kesäisin kauniin vihreä. Suvi Elo

”Akselin naiset”

”Päiväni alkaa Naantalin torilta. Siellä sijaitsevasta kahvila Akselista on tullut aamukahvipaikkani. Tulee outo olo, jos ei sinne pääse kahville. Ikinä ei voisilmäpulla ole maistunut yhtä hyvälle kuin siellä.

Normaalioloissa meitä kokoontuu torille aamuisin kymmenen aikoihin naisporukka. Kutsumme itseämme ”Akselin naisiksi”.

Istumme rivissä rinnakkain. Käymme läpi kuulumiset ja päivän puheenaiheet. Sen jälkeen lähdemme kotiin. Akseliin saa viedä myös koiria, joten Miso on aina mukana.

Mison lenkittäminen määrittelee päivärytmini. Käymme kävelyllä Kirkkopuistossa ja vanhan kaupungin rannalla. Nousemme usein Rakkaudenpolku-nimistä reittiä Kuparivuorelle. Tai kuljemme tasaisempaa reittiä pitkin Lappalaistenkatua. Se on mukavaa aluetta kävellä koiran kanssa.

Miso ylipäätään saa minut lähtemään kävelylle. Teemme kolme lenkkiä päivässä.
Tapaamme aina muita koiria ja niiden ulkoiluttajia. Naantali on pieni kaupunki. Tunnen täältä paljon ihmisiä. Mitä enemmän on liikkeellä muita koiranulkoiluttajia, sitä kauemmin Mison ja minun lenkkini kestää.”

Kesäisin Naantali täyttyy turisteista.

Kesäisin Naantali täyttyy turisteista. Suvi Elo

Naantali tarjoaa monenlaisia mielenmaisemia

”Naantalin parhaita puolia on luonto. Se on täällä lähellä. Kierrämme Mison kanssa erilaisia reittejä. Joskus kävelemme Meri-Naantaliin. Se on alue Naantalin kylpylästä kaupunkiin päin.

Naantali ylipäätään on minulle rakas paikka, rannat ja vanhan kaupungin idylliset kadut. Minulla on monenlaisia mielenmaisemia, mutta Naantalin maisema itsessään on hieno.

Vanhassa kaupungissa sijaitsevassa Hasta la Pasta -ravintolassa käyn toisinaan syömässä ja olen ostanut sieltä kylään mennessä itsetehtyjä kakkupaloja, jotka eivät ole lainkaan hassumpia. Omistajilla on lisäksi aivan ihana akita-koira.

Rannan Merisali-ravintola on paikka, johon sovin tapaamisen, jos on esimerkiksi haastattelu. Silloin kun vielä kävin enemmän ravintoloissa, Merisalissa tuli käytyä useasti.

Ravintola Merisali on tunnettu merellisestä buffetistaan.

Ravintola Merisali on tunnettu merellisestä buffetistaan. Suvi Elo

Sen vieressä on Kaivohuone, joka on Naantalin vanhin ravintolarakennus. Se valmistui 1868. Ensimmäisen kerran olen käynyt Naantalissa, kun olin aikoinaan keikalla Kaivohuonella. Siitä syntyi ihastus Naantaliin saman tien.

Asuimme sillä keikkareissulla Naantalin Hovissa, hotellissa, joka muutama vuosi sitten paloi.

Keikkamatkojen kannalta muuttaminen Naantaliin ei ollut paras vaihtoehto, koska kaupunki on maan lounaiskulmassa. Nykyään sillä ei ole merkitystä, kun teen niin vähän keikkoja.”

Naantalin kylpylä jatkaa kaupungissa 1800-luvulla alkanutta kylpylätoimintaa.

Naantalin kylpylä jatkaa kaupungissa 1800-luvulla alkanutta kylpylätoimintaa. Suvi Elo

Kesäkaupunki meren äärellä

”Yksi suosikkipaikkani on Merimaskun Rantamakasiini, jonne muutaman kerran kesässä ajan kahville. Sekin on nykyisin Naantalia. Merimasku liitettiin yhdessä Velkuan ja Rymättylän kanssa Naantaliin vuonna 2009.

Vaikka asun meren äärellä, venettä minulla ei ole koskaan ollut. Nuorempana pääsin usein kavereiden kanssa veneilemään. Meri sinänsä on minulle tärkeä. Olen aina asunut meren lähettyvillä. Olen syntynytkin meren äärellä Haukiputaalla, joka on Oulun pohjoispuolella.

Muumimaailmassa en ole käynyt. Sen sijaan samalla Kailon saarella sijaitsevassa Emma-teatterissa käyn yleensä katsomassa kesäteatterinäytelmän. Tykkään rakennuksestakin, jossa näytelmät esitetään. Se on kivasti tehty.”

Venesatama on keskeinen osa kesäistä Naantalia.

Venesatama on keskeinen osa kesäistä Naantalia. Suvi Elo

Naantalin kiinnostava historia

”Käyn myös kirkossa silloin tällöin. On upeaa, kun Naantalilla on pitkä historia. Kirkko on keskiajalta. Se oli alunperin luostarin kirkko. Olen usein miettinyt mitä kaikkea se on nähnyt ja millaista täällä on ollut.

Suosittelen kaikille Naantalissa käyville tutustumista kaupungin historiaan. Olen itse mielenkiinnolla lukenut Naantalin historiaa käsitteleviä kirjoja.

Naantalista on lähtöisin sellainen asia kuin sukan kutominen. Luostarin aikaan sukan kutomisella tienattiin rahaa. Kaupungissa toimii edelleen Naantalin Aurinkoiset Sukkamatamit -niminen yhdistys, joka pyrkii elvyttämään sukankudonnan perinnettä.

Naantalin kirkko on Suomen toiseksi suurin keskiaikainen kivikirkko.

Naantalin kirkko on Suomen toiseksi suurin keskiaikainen kivikirkko. Suvi Elo

Kirkon värikäs renessanssityylinen saarnastuoli on vuodelta 1622.

Kirkon värikäs renessanssityylinen saarnastuoli on vuodelta 1622. Suvi Elo

Naantalissa ei ole kovin paljon erikoiskauppoja. Se on täysin tajuttava juttu, koska sellaiset liikkeet toimisivat pienellä paikkakunnalla vain kesän turistikaudella. Yksi poikkeus on kenkäkauppa Divas, josta olen ostanut varmaan tuhannet kengät.

Usein kävelemme Mison kanssa vanhassa kaupungissa olevan Naantalin Taidehuoneen ohi. Käyn siellä katsomassa jokaisen esillä olevan näyttelyn. Kultarannan puutarha on paikka, jota voin myös suositella kaikille.

Turismi on Naantalille tärkeä asia. Niinä kuukausina, kun kaupungin kadut ovat täynnä turisteja, lenkkeilemme Mison kanssa syrjäisemmissä paikoissa. Naantali on koiraihmiselle hyvä paikka asua, koska kaupungissa on paljon hyviä lenkkimaastoja.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 6/20.

Lue myös: Ympyräkaupunki Hamina tarjoaa historian havinaa – Vietä lähilomaa idän ja lännen vedenjakajalla

Lue myös: Kristiinankaupunki huokuu nostalgiaa – Lue matkavinkit ja vietä idyllinen lähiloma Pohjanmaan rannikolla

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X