Seismologi ennustaa: Seuraava suuri maanjäristys suomalaisten suosikkilomakohteessa Turkissa

Jaa kaverilleTilaa Seura
Alueet, joilla maanjäristysvaara on suurin Turkissa, Kreikassa ja Kyproksessa , näkyvät kartassa tummennettuna. © Pia Karapää/ Otavamedia
Tulevina vuosina maa järisee todennäköisesti rajusti myös Kaliforniassa, Japanissa ja Indonesiassa.

Kun Nepaliin iski 7,8 magnitudin maanjäristys, seismologit eivät yllättyneet. Nepal on yksi todennäköisimmistä voimakkaiden maanjäristysten esiintymisalueista.

”Seuraavaksi järisee luultavimmin Kaliforniassa, Länsi-Turkissa, Indonesiassa ja Japanissa”, Seismologian instituutin seismologi Matti Tarvainen sanoo.

Lähivuosina suuri maanjäristysvaara on siis näissä miljoonakaupungeissa: Istanbul, Tokio, San Francisco, Los Angeles ja Jakarta.

Kaikkein todennäköisimpänä Tarvainen pitää sitä, että järistys iskee Länsi-Turkkiin.

”Nepalissa aktivoitui sama siirroslinja, joka jatkuu Pakistanin ja Afganistanin kautta Pohjois-Turkkiin. Nähdäkseni Istanbulin ja Izmirin alueella maankuoren jännityskenttä on niin paljon muuttunut, että siinä voisi olla seuraava suuren järistyksen paikka. ”

90 prosentin todennäköisyys

Tarvainen ei lähde veikkaamaan järistyksen tarkempaa ajankohtaa.

”On riskaabelia sanoa mitään tarkempaa. Mutta sen voi sanoa, että seuraavan 50 vuoden näillä neljällä aktiivisimmalla alueella tapahtuu suuri maanjäristys 90 prosentin varmuudella.”

Erityisesti Turkki on suomalaisten suosimaa matkustusaluetta. Tilastokeskuksen viimeisimmän matkustustilaston mukaan suomalaisten ulkomaanmatkoista 7 prosenttia suuntautui juuri itäiselle Välimerelle, Turkkiin, Kreikkaan ja Kyprokselle.

Pilli mukaan matkalle

Maanjäristysriskistä huolimatta Tarvainen ei näe syytä erityiseen pelkoon matkailun suhteen. Hotellit ja muut lomakohteiden rakennukset ovat pääsääntöisesti uudempaa rakennustekniikkaa, joka kestää paremmin maanjäristyksiä.

Matkailija varautuu reissun riskeihin ottamalla rokotuksia, vakuutuksia ja pitämällä järjen päässään. Samalla ajatuksella voi Tarvaisen mukaan suhtautua myös maanjäristysriskiin. Paikan päällä kannattaa tutustua hotellin ja viranomaisten ohjeisiin maanjäristyksen varalle.

”Lisäksi voi ottaa erotuomarin pillin mukaan. Sillä voi puhallella raunioista ja antaa merkkejä olemassaolostaan”, Tarvainen sanoo.

Maankuori tärisee jatkuvasti

Nepalin järistys oli ensimmäinen suuren mittaluokan maanjäristys tänä vuonna.

Megajärisyksiä, joiden voimakkuus on 9 tai enemmän, sattuu vain kerran kymmenessä vuodessa.

Silti maankuoren tärinä on normaali olotila. Osa järistyksistä sattuu niin syvällä, että maan pinnalla ei tunnu mitään. Syvimmillään järistykset pystytään havaitsemaan mittalaitteilla 700 kilometrin syvyydestä.

”Maanjäristyksiä sattuu vuodessa kymmeniä miljoonia. Suurin osa niistä on niin pieniä, että vain mittalaitteet havaitsevat ne.”

Järistyksiä tulee 10–20 sekunnin välein. Jos sinulla meni tämän jutun lukemiseen kolme minuuttia, maa järisi sinä aikana 18–36 kertaa jossain päin maailmaa.

X