Lintukirpun purema kutisee – Tunnista puremajälki ja oireet! Lue lääkärin neuvot ja hoito-ohjeet

Lintukirput heräävät keväällä säiden lämmetessä ja ryhtyvät etsimään isäntäeläintä, eli lintua. Ennen varsinaista kohdetta ne saattavat hypähtää ihmiseen ja puraista muutaman kerran.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lintukirppu puree ihmistä paikkoihin, joihin sen on helppo päästä vaatteiden aukoista, eli tyypillisimmin jalkoihin ja käsiin.

Lintukirput heräävät keväällä säiden lämmetessä ja ryhtyvät etsimään isäntäeläintä, eli lintua. Ennen varsinaista kohdetta ne saattavat hypähtää ihmiseen ja puraista muutaman kerran.
Teksti: Jaana Kalliokoski

Lintukirpun purema aiheuttaa kutinaa ja joillekin jopa allergisen reaktion. Lintukirppu (Ceratophyllus gallinae) on pieni muutaman millimetrin pituinen loinen, joka elää linnussa. Lintukirput aktivoituvat keväällä ja alkukesästä, kun loiset etsivät isäntäeläintä.

Miten lintukirpun puremat tunnistaa? Miten lievittää oireet, jotka lintukirpun purema aiheuttaa? Miten puremajälki eroaa luteen puremasta? Näin kysymyksiimme vastaa yleislääketieteen erikoislääkäri Esa Ruuskanen Terveystalosta.

Millainen on lintukirppu? Mistä sen tunnistaa?

Lintukirppu on 2 millimetrin kokoinen kirpun näköinen loinen, jonka isäntäeläin on lintu. Lintukirpulle on ominaista hyppiminen. Ihminen tai lemmikkieläin ei ole sen varsinainen kohde eikä se saa näistä ravintoa, mutta etsiessään isäntää se voi hypätä ihmiseen ja haukata.

Muutaman puraisun jälkeen lintukirppu huomaa, että isäntä on väärää lajia ja luovuttaa.

Lintukirpun purema – mihin ja missä kirppu puree ihmistä tavanomaisesti?

Lintukirppu puree ihmistä paikkoihin, joihin sen on helppo päästä vaatteiden aukoista, eli tyypillisimmin jalkoihin ja käsiin. Niihin kirpun on helppo hypähtää esimerkiksi ihmisen kuopsutellessa pihaa keväällä, jolloin lintukirput etsivät isäntäeläintä.

Jos kodin pihapiirissä on paljon linnunpönttöjä, lintukirput ovat todennäköisimmin ihmisen riesana.

Minkälainen on lintukirpun puremajälki ihmisellä?

Purema on vajaan sentin kokoinen pieni kutiseva paukama, joita on yleensä kolme tai neljä kappaletta rykelmässä tai rivissä.

Lue myös: Lintukirppu puree, mutta jääkö se kiinni ihoon?

Lintukirppu on parin millimetrin pituinen hyönteinen, joka loisii nimensä mukaisesti linnuissa.

Lintukirppu on parin millimetrin pituinen hyönteinen, joka loisii linnuissa. © Eemeli Peltonen/vastavalo

Miten lintukirpun puremajäljet tunnistaa iholla ja mitkä ovat oireet, joita purema aiheuttaa?

Lintukirpun purema muistuttaa luteen puremaa, ja niitä onkin vaikea erottaa toisistaan. Jos puremia esiintyy talvella, kyseessä on todennäköisemmin luteen purema, sillä lintukirput eivät elä talvella.

Lintukirpun purema aiheuttaa suhteellisen voimakasta kutinaa. Lapset tai ne, jotka muutenkin reagoivat voimakkaasti hyönteisten puremiin, voivat saada laajemmatkin paukamat tai allergisen reaktion. Jos kutinaa raapii, iho voi mennä rikki ja voi syntyä märkäruven kaltainen rupi.

Miten pitkään lintukirpun purema voi oireilla?

Lintukirpun purema voi oireilla viikon tai jopa kaksi viikkoa.

Millaista hoitoa puremajälki vaatii?

Kutinaan voi voidella kortisonivoidetta tai tarvittaessa ottaa suun kautta antihistamiinia. Näitä saa apteekista ilman reseptiä. Puremakohtia kannattaa välttää raapimasta.

Miten puremajäljestä erottaa, onko kyseessä lude vai lintukirppu?

Ei niitä välttämättä erotakaan. Puremajäljet ovat hyvin samanlaisia, mutta luteen puremat ovat vähän isommat ja kutinaoireet todennäköisesti voimakkaammat kuin lintukirpun. Lisäksi luteen puremasta voi tulla jopa pieniä rakkuloita.

Lintukirppu ei kuitenkaan viihdy sisätiloissa, toisin kuin lude. Jos uusia puremia ei synny muutaman päivän jälkeen, kyseessä on todennäköisesti lintukirpun purema.

Lude on huomattavasti ikävämpi vieras kuin lintukirppu, ja sen häätämisessä on syytä turvautua ammattilaiseen.

Luteen puremia jalassa, allerginen reaktio

Luteen aiheuttama allerginen reaktio saa aikaan suuria paiseita, voimakasta kutinaa ja punoitusta. © Otavamedia

Lue myös: Katso kuvat! Luteiden puremat ovat yllättävän yleisiä – Näin tunnistat verenhimoisen lutikan puremajäljen

Mihin vuodenaikaan lintukirppuja esiintyy?

Lintukirppuja esiintyy keväällä ja alkukesästä, kun ne etsivät isäntälintua, sekä syksyllä.

Jos lintukirppu tulee kotiin sisälle, miten sen voi häätää?

Normaali viikkosiivous riittää. Lintukirppu tulee harvoin ihmisen mukana sisälle, sillä toisin kuin esimerkiksi punkki, se ei jää ihmiseen kiinni. Jos se tulee sisällä, se ei elä vuorokautta kauempaa, sillä sisäilma on sille liian kuivaa. Elääkseen lintukirppu vaatii kosteat lämpimät olot.

Miten linnunpönttö kannattaa puhdistaa, ettei purema tule bonuksena?

Linnunpöntöt kannattaa puhdistaa talvella tai viimeistään kevättalvella, kun on vielä yöpakkasia. Keväällä lämpimällä ilmalla pönttöjä puhdistettaessa vaarana on saada lintukirpun puremat bonuksena.

Lue myös: Täikärpäset kiusaavat myös lintuja – ”Linnunpöntöt on puhdistettava vuosittain, jotta täikärpäsen kotelot saadaan häädetyksi”

Miten koira tai kissa oireilee, jos lintukirppu puree?

Myös lemmikki todennäköisesti kutisee lintukirpun puremasta, mutta kuten ihmisessä, lintukirppu on koirassa ja kissassakin lyhytaikainen vierailija.

Lemmikkien ulkoloisten häätöön on saatavissa apteekista reseptivapaasti erilaisia tuotteita.

Lue myös: Koirien atopia on hankala vaiva, joka laskee lemmikin elämänlaatua – Eläinlääkäri Kirsti Schildt: ”Kutina on vakava oire”

Terve koira ei rapsuta itseään päivittäin. Jatkuva kuopsutus voi olla merkki siitä, että lemmikillä on koirien atopia.

Terve koira ei rapsuta itseään päivittäin. Jatkuva kuopsutus voi olla merkki atopiasta tai ruoka-aineallergiasta. © iStock

X