Aiheuttaako antipersipirantti rintasyöpää?

Hienhajua ehkäistäkseen ei tarvitse luopua antiperspirantista tai deodorantista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

On mahdotonta väittää, että olisi yhtään sen turvallisempaa käyttää deodoranttia kuin antiperspiranttia.

Hienhajua ehkäistäkseen ei tarvitse luopua antiperspirantista tai deodorantista.
Teksti:
Susanna Haanpää

Antiperspiranttien alumiini ei aiheuta rintasyöpää.

TOTTA. Vaikka WHO pitää kosmetiikan sisältämää alumiinia epäilyttävien aineiden listalla keskushermostovaikutusten suhteen, on sen yhteys rintasyöpään erittäin pieni. Alumiinin määrä kehossa kertoo pikemminkin siitä, miten suuri kemikaalikuorma elimistöön on vuosien mittaan kertynyt, eikä siitä, että sitä sisältävällä antiperspirantilla olisi yhteyttä rintasyövän syntyyn.

Deodorantti on parempi valinta.

TARUA. Kosmetiikassa käytetään lukuisia eri kemikaaleja, joiden kaikista vaikutuksista ei ole yksiselitteistä tutkimustietoa. On siis mahdoton väittää, että kainaloon olisi yhtään sen turvallisempi sivellä deodoranttia kuin antiperspiranttia.

Kemikaalikuormaa kannattaa vähentää.

TOTTA. Kehoon kertyvät kemikaalit voivat vaikuttaa kehon signaalijärjestelmään ja etenkin hormonaaliseen järjestelmään. Kemikaalit saattavat häiritä tärkeiden signaalien kulkeutumista esimerkiksi aivoista muualle elimistöön sekä haitata signaalien etenemistä yksittäisten solujen välillä. Siksi erilaisten kemikaalien kuormitukseen olisi hyvä kiinnittää huomiota etenkin raskausaikana ja kasvuiässä. Monilla huoli syövistä kasvaa myöhemmällä iällä, jolloin erilaisten kemikaalien aiheuttamaa kuormitusta on hyvä vähentää.

X