Epäiletkö melanoomaa? Mene heti lääkäriin, kun havaitset epäilyttävän luomen ihollasi – voit saada lisää elinvuosia!

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Melanooman voi havaita terveelle iholle ilmestyvänä pigmenttimuutoksena tai uutena luomena.
Melanooman voi havaita terveelle iholle ilmestyvänä pigmenttimuutoksena tai uutena luomena. © iStock
Ihoaan ei kannata polttaa auringossa. Melanooma on hitaasti leviävä sairaus, joka voi muhia kehossa kymmeniä vuosia.

Sairauden ennuste ja hoitotulokset ovat parantuneet. Plastiikkakirurgian erikoislääkäri, dosentti Patrik Lassuksen mukaan tämä johtuu siitä, että ihmiset tulevat aikaisemmin lääkäriin näyttämään luomiaan. Hän ohjeistaa ihmisiä tulemaan lääkärin vastaanotolle pikaisesti, mikäli huomaa epäilyttävän muutoksen ihossa tai joku luomi huolettaa.

Melanooma yleisimpiä syöpiä Suomessa

”Jos melanooma ehtii kasvaa paksummaksi, se oppii nopeasti lähettämään etäpesäkkeitä. Silloin taudin ennuste huononee hirvittävästi.”

Melanooma on yksi Suomen yleisimmistä syövistä. Lapsilla ja nuorilla se on harvinainen, keski-iän jälkeen se alkaa yleistyä. Suomessa uusia melanoomatapauksia todetaan vuosittain noin 1 100.

”2000-luvulla melanoomaan sairastuneiden määrä on lähes kaksinkertaistunut.”

Patrik Lassus uskoo, että melanooman yleistyminen johtuu 1970-80 luvuista, jolloin auringon aiheuttamista haittavaikutuksista ei varoiteltu.

Melanooma on yksi Suomen yleisimmistä syövistä.

Tarkkaile luomiasi ja mene heti lääkäriin, jos huomaat luomessa muutoksia. © iStock

Ajoissa leikkaukseen – levinnyttä melanoomaa ei voi parantaa

Kuten muita syöpiä, myös melanoomaa hoidetaan leikkauksella. Leikkauksen tavoitteena on poistaa kasvain, jotta tauti ei uusiutuisi.

”Jos melanooman havaitsee alkuvaiheessa, leikkaus riittää lähes 100 prosentin todennäköisyydellä sairauden parantamiseen.”

Melanooma on yleistynyt, mutta onneksi myös syövän leikkaushoidot ovat kehittyneet. Kun nykyään poistamme paksuksi kasvaneen syöpäkasvaimen, tutkimme samalla, ovatko imusolmukkeet terveet. Näemme niistä, onko syöpä levinnyt.

Jos etäpesäkkeitä on syntynyt, melanooma vaatii lisää leikkaushoitoa. Levinneissä taudeissa on kehittyneitä uusia lääkehoitoja. Melanooman vakavinta muotoa eli levinnyttä melanoomaa ei kuitenkaan voida parantaa.

”Kun etäpesäkkeitä on syntynyt, kasvaa ennuste siitä, että tautiin kuolee”, Patrik Lassus sanoo.

X