Talvella iho kuivuu ja kutisee – mitä voin tehdä?

Jaa artikkeli
© colourbox
Sauna ja kylpylän poreet tekevät mielelle hyvää, mutta herkkä iho saattaa ärtyä niistä. Hoidettuna herkkä iho ei rajoita elämää.

1. Mitä lähemmäksi talvea mennään, sitä enemmän iho ärtyy. Miksi?

Loka–marraskuulla ihotautilääkärin vastaanotolle tulee paljon atoopikkoja, jotka huomaavat lähestyvän talven ihossaan. Sitä alkaa kutista, punoittaa, kiristää ja poltella. Iho voi karheutua, ja siihen voi tulla näppyjä. Mahdollinen ihottuma pahenee usein talvikaudella.

Vuodenaikojen vaihtelu on iholle haaste, ja lämpötilan ja ilman kosteuden muutokseen sopeutuminen vie siltä aikansa. Kuiva talvi-ilma kuivattaa myös ihoa. Talvella iho on rusketuksen puuttuessa ohuimmillaan, ja ohut iho ärtyy paksua herkemmin. Miehen iho on luonnostaan naisen ihoa paksumpi, ja kestää ärsykkeitä paremmin.

Mutta ei liika kosteuskaan ole iholle hyväksi. Tropiikin kosteaa lämpöä haikailevan kannattaa muistaa, että niissä oloissa bakteerit ja sienet pääsevät lisääntymään helposti ja ihotulehdukset yleistyvät.

 

2. Voiko iho olla herkkä, vaikkei olisi allerginen?

Herkällä iholla tarkoitetaan ihoa, joka oireilee eri ärsykkeille tavallista herkemmin. Herkkä iho ei ole diagnoosi, eikä edellytä allergiaa eikä edes kuivaa ihotyyppiä. Myös rasvainen akneiho voi olla herkkä ja ärtyä akneihon hoitoon tarkoitetuista tuotteista. Herkkyys voi olla paikallista ja vaivata ohuita, ilmalle alttiita ihoalueita, kuten silmäluomia ja huulia.

Ihosairaudet herkistävät ihoa. Tällaisia ovat esimerkiksi ruusufinni, joka saa ihon punoittamaan ja lehahtelemaan. Kutiseva, herkältä tuntuva päänahka voi olla merkki taliköhnäihottumasta.

Iho ohenee ja sen kyky tuottaa rasvaa heikkenee ikääntyessä. Vaikka nuorempana iho olisi ollut ongelmaton, iäkkäänä se voi olla herkkä ja vaatia paljon hoitoa.

 

3. Mitä voi tehdä, jos pelkkä vesipesu ärsyttää ihoa?

Terveen ihon voi pestä päivittäin. Ellei voi, ihossa saattaa olla lääkärin hoitoa vaativa ongelma, kuten ihottuma. Ihottumainen iho kutisee, kiristää, kirveltää ja hilseilee.

Herkkä iho ei tykkää hirveän kuumasta vedestä, ihoa suojaavaa rasvakerrosta tuhoavasta hankauksesta pesusienellä eikä saippuasta. Kainaloissa saippuaa voi käyttää, mutta muille ihoalueille riittää vesi ja halutessa hapan pesuneste.

Liikunnan harrastaja suihkuttelee hikitreenin päälle, mutta muuten useimmille riittää suihku kerran päivässä.

 

4. Millä herkkää ihoa kosteutetaan?

Perusvoide sopii herkkäihoiselle, sillä nimensä mukaisesti se on tehty perusraaka-aineista eikä sisällä ihoa yleensä ärsyttäviä aineita, kuten hajusteita ja säilöntäaineita. Perusvoiteita on koostumukseltaan erilaisia. Yleisohje voiteen valintaan on: rasvaiselle iholle kevyt, vesipitoinen voide ja kuivalle paksumpi, rasvaisempi voide.

Päivittäinen ihon voitelu perusvoiteella estää tehokkaasti ihottumaa. Jotta voidetta tulisi käytettyä, sen pitää tuntua miellyttävältä. Itselle sopivin voide löytyy kokeilemalla. Herkkäihoisille on omia ihonhoitosarjoja, ja mieluisin voi löytyä myös niiden valikoimista.

 

5. Voiko ihoa hoitaa liikaa?

Herkkäihoinen voi saada kaupan päälle aknen, jos hän rasvaa kasvojaan tarpeeseen nähden liian tuhdilla voiteella. Akneen taipuvaiselle iholle sopivat kosteuttavat, ohuet voiteet.

Kovin hoitavat tuotteet, kuten anti age -tuotteet, sisältävät usein ihon kollageenisynteesiä ruokkivia aineita, jotka ärsyttävät herkkäihoista. Niin tekevät myös ryppyvoiteet niiden usein sisältämien A-vitamiinijohdannaisten, esimerkiksi retinolin, vuoksi.

Ihovaurioiden hoidossa käytetylle pihkasalvalle voi kehittyä allergia.

 

6. Voiko herkkäihoinen meikata?

Toki voi, sillä ilman peittävää meikkiä esimerkiksi kasvojen punoitus ja läikikkyys voivat saada herkkäihoisen välttelemään ihmisten parissa liikkumista. Herkkäihoisille on sopivia meikkejä ja meikkisarjoja. Heille ja allergikoille sopivista kosmetiikkatuotteista löydät Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen julkaiseman listan osoitteessa http://www.kosmetiikka-allergia.fi.

Kannattaa kiinnittää huomiota meikin poistoon: sekä meikinpoiston että siinä käytettävien tuotteiden pitäisi olla hellävaraisia. Hinkkaaminen ärsyttää herkkää ihoa. Perusvoiteella meikki lähtee helposti ja hellästi.

 

7. Voiko herkkäihoinen harrastaa liikuntaa, kun hiki kutittaa?

Osalla herkkäihoisista hiki toimii kuin kutinapulveri. Osalle se aiheuttaa hyttyspaukamien kaltaisen ihottuman, kolinergisen nokkosrokon, johon liittyy kova kutina. Näiden takia ei kuitenkaan kannattaa jättää liikkumatta. Nokkosrokkokutina laantuu antihistamiini-tabletilla, joka otetaan ennakoiden. Ihon peruskunnosta huolehtiminen kosteutuksella ehkäisee myös hikikutinaa.

Liikuntaan kannattaa valita teknisistä materiaaleista valmistetut vaatteet. Puuvilla pitää ihon hikisenä, jolloin ihon kutina lisääntyy entisestään.

Vaatemateriaaleista villa voi kutittaa. Sen välttely on nykyään helppoa, kun vaatemateriaaleja riittää.

 

8. Saako herkkäihoinen saunoa tai nauttia kylpylöistä?

Sauna ja kylpylän altaissa nautiskelu kuormittavat ihoa, mutta hoidetulle iholle niistä ei ole haittaa.

Herkkä couperosa-iho ei saunasta innostu. Senkin kanssa voi saunoa, kun suojaa kasvot perusvoiteella. Couperosa-ihon tunnistaa poskipäät ja nenänpielet kirjavoittavista laajentuneista hiussuonista.

 

9. Onko ravintolisistä apua?

Terveellinen, virallisten ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio huolehtii myös ihon kunnosta. Erillisiä ravintolisiä ei tarvita, eikä niillä ole tutkittua tehoa.

Jotkut ohjeistavat hoitamaan ihoa runsaalla vedenjuonnilla. Siitä ei ole hyötyä, sillä juotu vesi ei jää ihoon. Munuaiset poistavat liian nesteen.

 

10. Auttaisiko solarium herkän ihon ongelmiin?

Solariumia ei voi suositella kenellekään. Päinvastoin iho tulee suojata solariumin ruskettavilta UVA-säteiltä, sillä ne kasvattavat ihosyövän riskiä merkittävästi.

On totta, että auringosta on hyötyä ihosairaille, sillä auringonsäteily sisältää UVA-säteiden lisäksi UVB-säteitä, jotka paksuntavat ihoa. Paksumpi iho haihduttaa vähemmän kosteutta ja sietää paremmin ulkoisia ärsykkeitä. Silti ihosairaillekaan ei suositella yletöntä auringossa oloa, vaan auringosta nauttimista kohtuudella.

Herkän ihon hoitoon ei aurinko sovellu. Herkkä couperosa-iho ja ruusufinni pahenevat auringossa.

Asiantuntijana Anna Haahtela, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri, Mehiläinen.

X